Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vstupenky na Divadelnú Nitru 2017 sú už v predaji, ťahákom je americké otváracie predstavenie

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: PR)

Už oddnes si môžu divadelní fanúšikovia kúpiť vstupenky na inscenácie hlavného programu Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 22. do 26. septembra 2017. V hlavnom programe ponúkne spolu 10 inscenácií v 14 predstaveniach zo 6 krajín. Spája ich tohtoročná téma festivalu: #FUNDAMENTALS, ktorá má upriamiť pozornosť na základné hodnoty života človeka a spoločnosti.

Na javiskách sa okrem činohry predstaví aj pohybové divadlo, divadlo – film, predstavenie v znakovej reči nepočujúcich, diela inšpirované dokumentom, komédie okorenené iróniou i politickým kontextom, ale aj vážne diela, ktoré zasiahnu a vzbudia emócie. A vo všetkých sa budú zrkadliť základné, fundamentálne hodnoty ako domov, rodina, láska, mier, tradície, pamäť, príroda, porozumenie, spravodlivosť či sloboda.

Vstupenky si možno kúpiť od 7. augusta online prostredníctvom internetového portálu  v sekcii Divadlo. Pokladnica bude otvorená od 21. augusta každý pracovný deň od 14.00 do 17.00 v Divadle Andreja Bagara v Nitre (vchod zo Svätoplukovho námestia).

Festival už tradične dáva zľavy na všetky predstavenia pre študentov a seniorov. Držitelia preukazu ZŤP majú vstup zdarma. Deti do troch rokov môžu rodičia zobrať do divadla na detské predstavenia zadarmo. Kategóriu Profi vstupeniek môžu využiť divadelní profesionáli a novinári pri objednávaní vstupeniek. 

Hlavný festivalový program

Hlavný program ponúkne počas piatich festivalových dní originálne diela tvorcov z Belgicka, Česka, Poľska, Spojených štátov amerických, Slovinska a Slovenska.

Všetky informácie o vstupenkách

Medzi najväčšie ťaháky tohtoročného hlavného programu bezpochyby patrí hneď otváracie predstavenie. Divadelnú Nitru 2017 odštartuje 22. septembra 2017 inscenácia zo Spojených štátov amerických, vďaka ktorej sa vôbec po prvý raz na Slovensku predstaví tvorba Slováka Pavla Lišku, slávneho najmä v Amerike a v západnej Európe. Jeho súbor Nature Theater of Oklahoma z New Yorku, ovenčený newyorskou cenou Obie, je jedným z najznámejších divadelných mien na scéne off Broadway . Na festivalové dosky prinesie inscenáciu PRÁVO NA ŠŤASTIE, v ktorej skúma a ironizuje „americký sen“ v priam tarantinovskom štýle.

Vstupenky na Divadelnú Nitru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Čo majú spoločné kovbojské tance a westernový saloon s lietajúcimi dronmi a energetickými nápojmi? Aj o tom bude toto vtipné tanečné predstavenie, ktoré vzniklo v unikátnej spolupráci Nature Theater of Oklahoma z New Yorku a kultového pohybového divadla EnKnapGroup z Ľublany.

TEASER

Divadelná Nitra sa počas svojej štvrťstoročnej existencie stala nenahraditeľným miestom na prezentáciu špičkového divadelného umenia aj zo susedných krajín. Aj tentoraz prináša výnimočné diela z Českej republiky a Poľska.

O Havlovi, Klausovi aj Zemanovi aj o tom, či je Česko dobrá krajina pre život, rozpovie jedna z najprovokatívnejších a najoceňovanejších českých inscenácií HEREC A STOLÁR MAJER HOVORÍ O STAVE SVOJEJ DOMOVINY z kultového pražského Studia Hrdinů. V strhujúcom monológu populárneho herca Stanislava Majera sa obnažuje sebaironizujúci umelec, kaviarenský intelektuál a stolár v jednej osobe a v mimoriadne vtipnom texte spoločne vedú iskrivú polemiku, aby tak komentovali stav svojej domoviny.

TEASER

České divadelné umenie bude reprezentovať aj známy súbor Cirk La Putyka, ktorý sa spojil s gréckymi umelcami z formácie Rootlessroot, aby vytvorili dielo úplne iného druhu, než sme v tvorbe Cirk zvyknutí. Ich BLACK BLACK WOODS originálnym spôsobom rozpráva stáročia sa opakujúci príbeh o tom, ako každý syn zápasí s otcom, ako chce robiť všetko inak, až napokon zistí, že sa mu v mnohom podobá. Nezvyčajnú inscenáciu uvidíme v podaní skutočnej dvojice syna a otca – Rostislava Nováka mladšieho a Rostislava Nováka staršieho.

TEASER

Priam neuveriteľný obraz o dvoch ľudských osudoch prinesie na festival súbor BERLIN z Belgicka. Ich ZVIZDAĽ [Černobyľ tak ďaleko, tak blízko] sleduje manželský pár na sklonu života, ktorý od výbuchu v černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986 žije absolútne osamotený v oblasti, odkiaľ všetci odišli. Belgickí umelci ich v ukrajinskej dedine Zvizdaľ, ktorú nemožno nájsť ani na mapách Google, navštevovali celých päť rokov a v spojení divadla a filmu prinášajú príbeh o živote na hranici medzi prírodou a civilizáciou.

TEASER

Štyria herci s rôznymi úrovňami sluchového postihnutia vtiahnu diváka do sveta, ktorý je iný ako svet francúzštiny, nemčiny alebo poľštiny. Inscenácia poľského divadla Nowy Teatr JEDNO GESTO rozpovie posunkovou rečou o komunikácii počujúcich s nepočujúcimi aj o fascinácii osobitým spôsobom ľudského dorozumievania.

TEASER

Na Divadelnej Nitre už tradične nebudú chýbať ani domáce diela. Vo výbere sa nachádza víťazná inscenácia Novej drámy 2017 VOJNA NEMÁ ŽENSKÚ TVÁR zo Slovenského komorného divadla Martin v réžii Mariána Pecka, ktorá vznikla podľa románu laureátky Nobelovej ceny za rok 2015, bieloruskej spisovateľky Svetlany Alexijevič. Odhaľuje príbehy žien, ktoré sa zúčastnili Druhej svetovej vojny ako vojačky prvej línie Červenej armády. Zamlčaná, tabuizovaná téma žien − bojovníčok ožije na scéne v podaní fenomenálnych martinských herečiek.

Rusínski umelci z Divadla Alexandra Duchnoviča Prešov zas prinesú nitrianskym divákom činohru POSADNUTÍ v réžii Braňa Mazúcha. O antihrdinoch, ktorí sa chorobne boja dospieť a trpia nedostatkom lásky. Dostojevského paradox ľudského bytia, živá hudba a vášnivé herectvo skvelých rusínskych umelcov ešte väčšmi zosilnia autentickosť javiskového bytia rozorvaných duší.

Z tvorby slovenských divadiel už tradične nebude v programe Divadelnej Nitry chýbať ani novinka domáceho Divadla Andreja Bagara v Nitre. Diváci si budú môcť pozrieť JÁNOŠÍKA, ako ho stvárnil režisérsky vizionár Rastislav Ballek. Siahol po zabudnutom texte slovenskej literátky Márie Rázusovej-Martákovej, v ktorom sedliacky hrdina a mýtický zbojník hovorí vo veršoch. Naivnému príbehu Ballek vdýchol v podobe jednej z najinšpiratívnejších inscenácií tejto sezóny filozofický ráz.

Festivaloví návštevníci budú tento rok za divadlom aj cestovať, konkrétne za unikátnym site-specific projektom štvorice najvýraznejších slovenských nezávislých tvorcov. Divadlo Pôtoň, Debris Company, Med & Prach a Sláva Daubnerová sa spojili, aby pod vedením Ivety Ditte Jurčovej a Michala Ditteho vytvorili dielo MIRACLES. Na publikum čaká pochôdzkové divadlo: tri kilometre, tri hodiny, štyri súbory, štyri rôzne priestory – jazero, škola, kostol, lúka a nočné magické putovanie za zázrakmi, ktoré sa odohrá v bývalom kráľovskom meste Bátovce.

Záver 26. ročníka Divadelnej Nitry bude patriť jednej z najvýraznejších inscenácií aktuálnej sezóny Činohry Slovenského národného divadla – ELITY. Významný český dramatik a režisér Jiří Havelka vytvoril ironicko-sarkastické dielo o tom, ako vznikla vrstva „ vyvolených”, mocných a bohatých, ktorí aj dnes vládnu Slovensku. Herecké hviezdy SND sa tu predstavia v rolách a polohách, ako sme ich ešte nevideli.

Záštitu nad festivalom prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

Vstupenky na Divadelnú Nitru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Hlavný organizátor
Asociácia Divadelná Nitra

Hlavní spoluorganizátori
Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra, Divadelný ústav Bratislava

Spoluorganizátori
Amnesty International, Kinoklub Tatra Nitra, Krajská knižnica Karola Kmeťka, Krajské osvetové stredisko, Living Memory, Materské centrum Klokanček, Nitrianska galéria, OZ Pokoj a dobro, Ponitrianske múzeum, Post Bellum SK, Súkromné konzervatórium v Nitre, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska – krajské stredisko Nitra, ZŠ kniežaťa Pribinu Nitra, ZŠI pre slabozrakých a nevidiacich Bratislava, ZUŠ J. Rosinského v Nitre

- reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu