Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čo majú spoločné plávacie koleso a zlatá žila?

PR článok Zobraziť galériu (2)

Aj so zlatou žilou sa dá ,,preplávať životom". Človeku ani nič iné neostáva, pretože kŕčové žily konečníka majú v určitom veku prakticky všetci - hoci nemusia mať problémy. Plávacie koleso však môže byť dobrou pomôckou pre tých s ťažkosťami.

Dnešný človek je tvor sediaci. Ročne presedíme doslova tisícky hodín pri práci, ale aj pri relaxe a tento zlozvyk moderného sveta má neblahý vplyv aj na náš konečník. Dlhodobé sedenie okrem iného zhoršuje diagnózu ľudovo nazývanú „zlatá žila" alebo hemoroidy. „Niekedy sa tieto problémy začínajú už u 20-ročných mladých ľudí," konštatuje MUDr. Allen Dimov, odborník na hemoroidy zo Súkromného chirurgického centra v Bratislave.

V hĺbke asi 5-7 cm od análneho otvoru máme spleť ciev, ktoré slúžia ako pomocný mechanizmus na udržanie stolice a pri vyprázdňovaní. Ide o hemoroidálny cievny pletenec. Tzv. hemoroidálne tkanivo (spomínané cievy, spojivové tkanivo a svaly) slúži v podobe ohybného uzáveru ako pomocný mechanizmus na udržanie stolice a pri vyprázdňovaní. Keď sa cievy na ňom uzlovito rozšíria, hovoríme o hemoroidoch.

Kde sa vzali?

Jednoznačná a zrejmá príčina vzniku hemoroidov nie je známa. Predpokladá sa, že hlavným dôvodom je zvýšený tlak na žily konečníka a ako dominantná príčina vrodená porucha spojivového tkaniva. Svoju úlohu však zohráva aj životný štýl v zmysle nedostatku pohybu, stravy chudobnej na vlákninu, nedostatku tekutín, čo vedie ku zápche a nepravidelnému vyprázdňovaniu. Určite netreba podceňovať ani zadržiavanie stolice a odkladanie vyprázdňovania na neskôr či dlhé sedenie na toalete, ktoré tiež vedie ku nadmernému tlaku na žily konečníka.

Na ,,veľkú" by sme tak mali chodiť len vtedy, keď je to naozaj potrebné, netlačiť nasilu a nemali by sme tým stráviť viac ako 5 minút. Ak človek nemá tráviace problémy, pravidelná stolica nemusí byť nevyhnutne každý deň. V skutočnosti sa denná frekvencia stolice týka  menej ako polovice ľudí. Vyprázdňovanie sa zvyčajne pohybuje medzi frekvenciou trikrát za deň až po trikrát týždenne.

Ku zhoršeniu stavu môže dôjsť v letných mesiacoch, keď sa v horúčave a počas dlhého sedenia intímne miesta „zaparia" a zapália. K problémom môže prispieť aj podcenenie pitného režimu, čo vedie ku sťaženému vyprázdňovaniu a potrebe silno tlačiť. Nepríjemnými príznakmi tzv. perianálneho diskomfortu je  svrbenie, pálenie, štípanie a pocit „vlhkého zadku“. Tu môže pomôcť voľne dostupný krém alebo čapíky Avenoc. „Neobsahujú kortikoidy ani parabény, čiže pri používaní nedráždia sliznicu,“ podotýka MUDr. Allen Dimov. Avenoc stabilizuje cievnu stenu a obsahuje vodu odpudzujúce zložky, ktoré ochraňujú sliznicu konečníka. Pomôckou na sedenie sa môže pri akútnych problémoch s hemoroidmi stať plávacie koleso. Vyjde lacnejšie ako rektálny zdravotný vankúš s otvorom a po skončení pracovného času ho možno so sebou zobrať k vode.

Čo majú spoločné plávacie
Zobraziť galériu (2)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu