Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ako precestovať Balkán za šesť dní s rozpočtom menej ako 300 €

Svaty Stefan - Čierna Hora PR článok Zobraziť galériu (14)
Svaty Stefan - Čierna Hora (Zdroj: PR)

Skúsený cestovateľ dostal na počiatku jeho cesty výzvu, či skôr hypotetickú otázku: „Vedel by si si predstaviť, a nie len predstaviť, ale, vedel by si zrealizovať cestu po Balkáne za čo najmenej dní a s rozpočtom iba 300 €?“

Podmienkou bolo vidieť a navštíviť známe i neznáme miesta, no hlavne si to užiť a priniesť aj nám ostatným zaujímavé a praktické rady ako na to. Jeho odpoveď bola jednoznačná: „Už hľadám letenky!“ A tak vyrazil skúsený a známy cestovateľ a bloger Martin Navrátil z TRAVELISTANu na svojú x-tú cestu. Tentoraz to bolo na Balkán. Martin napokon precestoval 6 krajín Balkánu a teraz vám ponúka jeho rady a tipy, ako si tento dnes stále atraktívnejší kút Európy môžete užiť aj vy s naozaj minimálnym rozpočtom.

TRASA

Mal som 6 dní na cestovanie – od stredy do pondelka. Niekto môže povedať, že je to žalostne málo. Áno, súhlasím, v daných krajinách by som sa pokojne mohol zdržať omnoho dlhšie, sú úžasné. Ale letenky boli za výhodnú cenu a nemal som viac čas. Teraz som cestoval tak, ako mnoho ľudí, ktorých tlačí čas a chcú vidieť to najpodstatnejšie. A možno sa niekedy vrátiť na miesta, ktoré objavili a spoznať ich do hĺbky.

  • Skopje (Macedónsko) – Priština (Kosovo)
  • Priština – Prizren (Kosovo)
  • Prizvren– Tirana (Albánsko)
  • Tirana – Skhoder (Albánsko)
  • Skhoder – Budva (Čierna Hora)
  • Budva – Kotor
  • Kotor – Mostar ( Bosna a Herzegovina) 
  • Mostar – Sarajevo

DOKLADY

Do 6 krajín, ktoré som tentoraz na balkánskom tripe prešiel, nepotrebujete žiadne víza! Máme bezvízový styk a navyše vám stačí občiansky preukaz. Áno, aj do Albánska napriek tomu, že nie je členským štátom EÚ, tak isto ako Kosovo, Macedónsko, Čierna Hora  či Bosna a Hercegovina.

MENA

Celý výlet ma napokon vyšiel na 298 eur (výzva splnená J) aj s letenkami, jedlom, dopravou - jednoducho všetko spolu. Balkán je jednou z vôbec najlacnejších destinácií na svete. Najlacnejšou na danej trase je Albánsko a najdrahšou je Čierna hora (stále však lacnejšia ako Chorvátsko)

  • Macedónsko – platí sa miestnou menou ,,MACEDÓNSKY DENÁR“ a aktuálny kurz nájdete TU.
  • Kosovo – národnou menou je EURO.
  • Albánsko – platí sa albánskou menou LEK, kurz nájdete TU.
  • Čierna hora – platí EURO.
  • Bosna a Hercegovina – platí sa markou a kurz nájdete TU.

Zmenárne sú takmer všade, takže sa nemusíte obávať, kde vymeníte miestnu menu. Ak by vám aj niečo zostalo, zameníte späť, alebo zameníte v druhej krajine za miestnu menu.

PLATOBNÉ KARTY

Balkán je civilizovanou časťou sveta a bez problémov si nielen vyberiete peniaze z bankomatu, ale úplne pohodlne môžete platiť platobnou alebo kreditnou kartou napríklad za dopravu, v reštauráciách, hoteloch a za niektoré atrakcia. Povedal by som, že je to úplne rovnaké, ako by ste cestovali na Slovensku. Len pre zaujímavosť, ja som tentoraz využíval platobnú kartu Poštovej banky, fungujú však určite aj iné.

LETENKY

Na Balkán sa veľmi dobre lieta nízko nákladovou spoločnosťou WIZZ Air, ktorá lieta nielen z Budapešti, ale je má aj pár letov z Bratislavy do Skopje či do bosnianskej Tuzly. WIZZ Air lieta z Budapešti do všetkých balkánskych krajín a výhoda je, že vaša cesta môže byť naplánovaná bez toho, aby ste sa vracali tam, kde si začali.

Ja som za letenky som zaplatil 88 eur a to som ich kupoval iba 2 dni pred odletom. Ak si kupujete letenky na Balkán s danou spoločnosťou aj mesiac pred odchodom, vyjde vás to pri dnešných cenách na približne 20 – 30 eur. Čiže opäť platí, že môžete pekne ušetriť, ak plánujete dostatočne dopredu.

DOPRAVA

Za celý čas som minul na doprave 63 eur. Autobusové stanice sú v centre mesta a nepotrebujete si už brať inú dopravu do centra. Cestovné poriadky sú napísané aj v angličtine a intenzita dopravy je veľmi slušná a dlho čakať nebudete! Mňa príjemne prekvapilo, že na Balkáne sú dosť kvalitné cesty – Albánsko napríklad postavilo a otvorilo novú diaľnicu medzi mestami Tirana a Priština. Už nezažijete to, čo moji rodičia, keď im 100 kilometrová cesta trvala 6 hodín. Tak ako sa zmenila naša krajina, tak sa zmenil aj Balkán.

A kvalita autobusov? Klimatizované, čisté...žiaden Balkán pred 20 rokmi! :-)

Lístky som si niekedy kupoval lístky deň dopredu na autobusových staniciach. Ak sem budete cestovať v období leta, autobusy budú určite plnšie a treba kupovať dopredu.

Jednou z alternatív je spoločnosť aj Globtour. Na ich webovej stránke nájdete harmonogram a hlavne sa dajú kupovať lístky dopredu cez internet. Autobusy spĺňajú tie najprísnejšie kritéria bezpečnosti a pohodlia. WIFI je na palube úplnou samozrejmosťou.

AUTO

Prenajať auto sa dá prakticky všade. Treba mať doklad totožnosti a medzinárodný vodičský preukaz. Ten si vybavíte na počkanie na oddeleniach dokladov poriadkovej polície príslušného Okresného riaditeľstva Policajného zboru za poplatok 6,50 eur. K vybaveniu potrebuje predložiť platný vodičský preukaz a  fotografiu. V samotných krajinách si požičiate auto od 25 eur na deň. Ale treba zdôrazniť, že keď auto chcete vrátiť v inej krajine, poplatky sú veľmi vysoké. Najlepšie je si potom zobrať svoje vlastné auto a prejsť danú trasu.

Výhoda auta je pochopiteľne v tom, že ste oveľa flexibilnejší a najmú zastavíte tam, kde chcete.

STRAVA

Gurmánsky raj. Inak Balkán nedokážem popísať. Všade na vás budú čakať neskutočné lákadla. Každý deň môžete skúsiť niečo, čo ste dovtedy neochutnali. Balkánci si dávajú extrémny pozor na kvalitu jedla. Ak ste fanúšikom „street food“, tak sa nemusíte obávať. V krajinách je množstvo pekárničiek, trhovísk s miestnymi produktmi, ale aj veľmi kvalitné reštaurácie. Veď kto by povedal, že v Tirane máte skvelé reštaurácie?

Denne som minul na stravu asi 9 eur,  a ten kto ma pozná, vie že si doprajem a hlavne navštevujem nielen miestne trhoviská, ale idem aj do reštaurácií.

BEZPEČNOSŤ

Ako som spomínal. Balkán už nie je krajina spred 20 rokov. Cítil som sa tu rovnako bezpečne ako keď som cestoval po Thajsku či Španielsku. Prešiel som 160 krajín a Balkán by som zaradil do kategórie bezpečných krajín. Dávajte pozor len na to, aby ste sa nepúšťali do politických debát o tom, čo sa stalo v Bosne. Hlavne s miestnymi Srbmi. Každý má svoju pravdu a nepresvedčíte ich.

PENIAZE

Profesionálna rada, hoci už nie od cestovateľa, sa hodí aj pri financovaní podobnej cesty. Ak nemáte želaný obnos peňazí, alebo naopak nechcete míňať našetrenú rezervu, no cestu na Balkán podľa vzoru Martina Navrátila by ste chceli absolvovať hoci aj hneď existujú účelné a spoľahlivé alternatívy. Dobrú pôžičku od Poštovej Banky vybavíte rýchlo a jednoducho, či už na pobočke banky alebo na  priamo pošte, ktorú nájdete v takmer každej obci. Výhodou je, že Dobrú pôžičku od 300 až do výšky 30 000 eur poskytuje Poštová banka bez poplatkov za jej poskytnutie a na schválenie stačí väčšine z nás iba občiansky preukaz.

Pri troche šťastia môžeme s Dobrou pôžičkou vyhrať naviac až 300 eur. Napríklad na kus nábytku, o ktorom sme doteraz len snívali no nevedeli si ho dovoliť. Súťaž beží do konca júna a Poštová banka žrebuje až troch víťazov denne.

ROZPOČET

Ako precestovať Balkán za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: PR)

Kto je Martin Navrátil:

Vyštudoval históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po ukončení štúdií sa stal profesionálnym sprievodcom. Počas svojej 13-ročnej kariéry nielen sprevádzal, ale aj organizoval prvoexpedície a cesty do mnohých málo navštevovaných destinácií (Afganistan, Alžírsko, Komorské ostrovy, Sibír a mnohé ďalšie). Doposiaľ navštívil viac ako 161 krajín sveta. Jeho hranice sú oproti nám smrteľníkom posunuté, vďaka čomu je dnes jedným z najscestovanejších Slovákov a v zbierke má nespočetné množstvo bizarných zážitkov. Svoju obľúbenú destináciu vám nepovie, ale má slabosť pre Východnú Áziu, Čínu, gorily v Rwande a tiež čudné opustené miesta. Je milovník a zberateľ kníh, a tiež horlivý fanúšik baseballu. Niet cestovateľskej otázky, s ktorou by Vám neporadil. Martin je zároveň spoluautorom známeho cestovateľského blogu TRAVELISTAN.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu