Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stvorení pre hrdinstvo: takto budete ešte silnejší!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ipark)

Brilantný a fascinujúci príbeh z pera autora bestselleru Stvorení pre beh. Christopher McDougall v knihe Stvorení pre hrdinstvo bravúrne skĺbil príbeh z druhej svetovej vojny so skúmaním fyzických schopností človeka, ktoré vedú k „modernému“ hrdinstvu. Vyskladal obraz človeka, ktorý môže byť pri správnej strave a vhodnom cvičení neskutočne odolný. Popritom sa dozviete množstvo zaujímavostí, užitočných rád a historických faktov o hrdinských činoch ľudí, ktorí v pravom čase použili svoju silu na záchranu iných.

„Fantastické rozprávanie o fyzickej vytrvalosti… Hlavná niť príbehu je vzrušujúca, hovorí o neuveriteľnom únose, ktorý sa nemôže skončiť dobre. Briti vtedy uniesli nemeckého generála z Kréty zaplavenej nemeckými jednotkami...“

NPR Books

McDougall vás vo svojom rozprávaní zavedie na Krétu počas druhej svetovej vojny, kam muselo hitlerovské Nemecko kvôli tvrdému odporu domorodého obyvateľstva vyslať viac divízií, ako zamýšľalo. Počas neutíchajúceho nemeckého vyčíňania unesú dvaja Briti nemeckého generála Heinricha Kriepeho gestapu rovno spod nosa.
Podniknú s ním nekonečnú 19-dňovú cestu cez neschodné pohoria Kréty, ktorá si vyžiada nadľudské úsilie.

To dalo autorovi podnet, aby sa zameral na fyzické hranice človeka (zmysluplné cvičenie, tvorba svalov, vytrvalostný tréning, výživu, ľudskú myseľ, zápasenie a box, grécku mytológiu a moderné formy parkouru.)

Stvorení pre hrdinstvo je fascinujúca kniha s príbehom a mnohými informáciami ohľadne cvičenia a diéty. Navyše je zábavná, má nielen vysokú historickú, ale aj literárnu hodnotu. Veľa sa naučíme a možno aj zmeníme svoj pohodlný životný štýl spojený s prepchávaním.

Začítajte sa do knihy Stvorení pre hrdinstvo:

Musíte sa vžiť do Mäsiarovej situácie.

Ste generál Friedrich-Wilhelm Müller, jeden z nemeckých veliteľov na gréckom ostrove Kréta. Hitler si robí starosti, že rovno pod nosom sa mu zakrátko stane čosi strašné, čosi, čo môže vážne ohroziť nemeckú ofenzívu, ale vy máte všetko pod kontrolou. ostrov je malý a vy velíte obrovskej mase vojakov. Máte pod palcom stotisíc ostrieľaných bojovníkov, nad vrchmi krúžia prieskumné lietadlá, pláže pozorujú hliadkové člny.

Pomáha vám gestapo a vzbudzujete takú hrôzu, že ste si vyslúžili prezývku Mäsiar. nik si s vami nebude páliť prsty.

a odrazu sa zobudíte ráno 24. apríla 1944 a zistíte, že vaše druhé ja je fuč. váš spoluveliteľ generál Heinrich Kreipe zmizol. ani stopa po špinavej hre: nijaký výstrel, nijaké krvipreliatie, ani náznak zápasu. Ešte zvláštnejší je fakt, že generál sa stratil niekde neďaleko hlavného mesta, v najprísnejšie stráženom kúte ostrova. nech sa stalo čokoľvek, odohralo sa to priamo pred očami generálových mužov. navyše, Kreipe nebol nijaký cínový vojačik; bol to naozaj tvrdý chlap, účastník veľkej vojny, nositeľ železného kríža, ktorý sa prebojoval na najvyšší post vlastnou zásluhou a iba prednedávnom ho prevelili na Krétu z ruského frontu. Mal osobné bezpečnostné sily, ozbrojeného šoféra a vilu stráženú útočnými psami, ostnatým drôtom a samopalníkmi na vežiach.

Kam teda zmizol?

Mäsiar vedel iba toľko, že čosi po deviatej večer generál Kreipe odišiel na aute z veliteľskej základne do stredu mesta. bola sobota, takže v uliciach bolo viac chodcov než zvyčajne. vojenské jednotky z okolitých posádok zviezli autobusmi do kina a ulice boli preplnené prechádzajúcimi sa vojakmi. Práve sa skončil film; Mäsiar to vedel, lebo stovky vojakov videli, ako sa čierny sedan s generálovými zástavkami na nárazníku pomaly prediera ulicami. Šofér generála Kreipeho na nich trúbil, aby uhli z cesty, raz dokonca stiahol okienko a zakričal: „GENERALS WAGEN!“

Kreipe im sedel priamo pred očami na sedadle vedľa šoféra, prikyvoval a odpovedal na pozdravy. na všetkých uliciach, všetkými smermi, na každých päťsto metrov boli kontrolné stanovištia. Generálovo auto prešlo popri veliteľstve gestapa a lievikom posledného stanovišťa, zúženým priestorom pri Kanajskej bráne. „Gute Nacht!“ zavolal generálov šofér.

sedan prekĺzol popod rampu a opustil mesto.

Zavčas nasledujúceho rána našli generálovo auto na opustenej pláži hneď za mestom. Generál a jeho šofér boli preč, zmizli aj zástavky s orlom na prednom nárazníku. okolo auta sa povaľovala rôznorodá zmes predmetov: román Agathy Christie, obal z čokolády Cadbury, kopa ohorkov anglických cigariet Player’s a zelená baretka príslušníka britského prepadového oddielu. na prístrojovej doske ležal list. bol adresovaný „nemeckým úradom na Kréte“ a hovorilo sa v ňom, že Kreipeho zadržali britské útočné sily a odviezli ho z ostrova. list bol obradne zapečatený červeným voskom a okrúhlou pečaťou a obsahoval nadnesený dodatok:

Je nám veľmi ľúto, že sme tu museli nechať toto krásne auto.

Niečo tu nesedelo. Generála museli prepadnúť po tom, ako opustil mesto, jeho auto sa však našlo sotva dvadsať minút jazdy od centra. Takže v priebehu krátkeho časového úseku záhadní muži uskutočnili prepad, premohli a odzbrojili dvoch zajatcov, vyfajčili balíček  cigariet, spolu sa posilnili čokoládou, stratili baretku, roztopili vosk a… prelistovali si román. Bol to únos, či rodinný výlet? Navyše táto časť pobrežia bola osvetlená silnými reflektormi a hliadkovali nad ním lietadlá. Prečo by si ostrieľaný prepadový oddiel vybral na únos najexponovanejšiu časť ostrova? Z pláže by ich únikový čln musel smerovať na sever, na stovky kilometrov mora okupovaného Nemcami, a len čo by vyšlo slnko, museli by čučať v člne ako vši pod chrastou.

Nech únos zorganizoval ktokoľvek, zo všetkých síl sa snažil, aby to vyzeralo veľmi britsky, machersky a premyslene. ale Mäsiar sa nedal oklamať. bola to už jeho druhá svetová vojna a vedel, že dosiaľ neuniesli nijakého generála. v tom smere neexistoval nijaký precedens ani taktika, preto zrejme každý ďalší krok zvažovali páchatelia na pochode. Čo znamenalo, že skôr či neskôr urobia chybu a padnú mu do rúk. Prvú obrovskú chybu už spravili: podcenili protivníka. Pretože Mäsiar ich prekukol a uvedomil si dve veci: ešte stále sú na jeho ostrove a ozlomkrky utekajú.

Kniha Stvorení pre hrdinstvo sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Stvorení pre hrdinstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu