Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Naozaj máte zdravé srdce? Toto sú riziká pre každé srdce

PR článok Zobraziť galériu (3)

A viete vôbec, aký máte bežný krvný tlak a či nemáte nábeh na hypertenziu? Ako dokážete znížiť vysoký krvný tlak, aby neohrozoval vaše srdce? Uznávaný ruský a európsky lekár Anton Rodionov prichádza na pomoc všetkým, ktorí chcú predísť riziku kardiovaskulárnych chorôb. Jeho knižka Zdravé srdce je zrozumiteľná a pomôže každému.

Arteriálna hypertenzia je najčastejším ochorením cievneho obehu. Zlomyseľný tichý zabijak, ktorý o sebe často nedá vedieť jediným príznakom.

Ako ju včas odhaliť a ako sa s ňou popasovať?

Kniha od ruského lekára Antona Rodionova Zdravé srdce prístupným a vtipným spôsobom vzdeláva čitateľa o príčinách vysokého krvného tlaku aj možnostiach liečby. Autor sa nesnaží potenciálnych pacientov presviedčať o jednotnom riešení. Naopak zdôrazňuje, že príčiny vysokého krvného tlaku sa pacient od pacienta rôznia a najdôležitejšie je hneď v zárodku správne definovať charakter choroby.

Hoci je dlhodobo praktizujúci lekár, nezavrhuje alternatívne spôsoby liečenia, ale rozumne upozorňuje na ich obmedzenia. Snaží sa vyvracať mýty o liečení vysokého krvného tlaku, čo len zhoršujú pacientov zdravotný stav.
Učí, ako správne merať tlak, ako zmeniť životný štýl či prispôsobiť stravovanie.

Riziká pre vaše srdce

Rizikové faktory delíme na nemodifikovateľné, teda neovplyvniteľné, a modifikovateľné, teda tie, ktoré dokážeme ľahko ovplyvniť. Poznáme tri neovplyvniteľné rizikové faktory.

Po prvé – vek: Čím je človek starší, tým sa pravdepodobnosť srdcovo-cievneho ochorenia zvyšuje. U žien sa riziko zvyšuje spravidla vo veku 65 rokov, u mužov vo veku 55 rokov.

Po druhé – pohlavie: Muži trpia srdcovo-cievnymi ochoreniami oveľa častejšie ako ženy.

Po tretie: Najvážnejším a neovplyvniteľným faktorom je dedičnosť. Ak srdcovo-cievnymi ochoreniami trpia vaši rodičia, prípadne zomreli na infarkt alebo mozgovú mŕtvicu, riziko u vás výrazne stúpa.

Tieto faktory tvoria asi 50 % nášho domu. Z toho vyplýva, že nie všetky choroby sa dajú pripísať na vrub prejedaniu sa, fajčeniu, nedostatku pohybu atď. Polovicu srdcovo-cievnych ochorení má na rováši genetika.

Hlavné rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení:

1. Nemodifikovateľné:

a. mužské pohlavie,

b. vek nad 65 rokov u žien a nad 55 rokov u mužov,

c. dedične zaťaženie (skorý výskyt srdcovo-cievnych ochorení u príbuzných).

2. Modifikovateľné:

a. arteriálna hypertenzia,

b. fajčenie,

c. zvýšená hladina cholesterolu (celkový cholesterol > 4,9 mmol/liter),

d. cukrovka (diabetes) alebo prediabetes (inzulínová rezistencia – porušená glukózová tolerancia – metabolicky syndróm),

e. obezita (index telesnej hmotnosti > 30 kg/m2)1,

f. zväčšený obvod pasu (muži > 102 cm, ženy > 88 cm).

Oveľa viac informácií, ako si chrániť srdce a udržať ho vo forme nájdete v knihe Zdravé srdce, ktorá sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu