Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Joga je cesta k vašim cieľom

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: PR)

Spoznajte svoje telo a myseľ. Prežite inšpiratívny Joga víkend s Fredym Ayisim v rezorte x-bionic® sphere v Šamoríne. V priebehu niekoľkých dní sa naučíte, ako získať ohybnosť, silu a vytrvalosť.

Rovnako sa vám zlepší nálada, koncentrácia a pevná vôľa. To všetko vďaka joge, ktorá sa stala životným štýlom Fredyho Ayisiho.

 Joga víkend na brehu Dunaja pod vedením Fredyho si môžete  objednať na .

Ako ste sa od temperamentného až akrobatického tanca dostali k pokojnej joge?

Zaujímavé je, že je to veľmi prepojené so všetkým, čo som doteraz robil. Prepája sa mi to aj s karate aj s temperamentnými fitness aktivitami. Joga je na jednej strane veľmi relaxačná a veľmi upokojujúca, ale na druhej strane môže byť aj veľmi dynamická a kreatívna. Práve to ma na nej upútalo tak veľmi, že sa stala pre mňa najdôležitejším bodom môjho života. Ľudia si mylne myslia, že na joge sa iba sedí, medituje a relaxuje. Nie je to tak, naozaj je často tréning aj dynamický až tanečný.

Je joga viac o tele alebo o hlave?

Je to o vyváženosti. Samotné slovo joga znamená spojenie. Spojenie medzi intelektom, mysľou, dušou a telom. Práve to je na joge krásne, tá harmónia medzi fyzickým a mentálnym.

Je cvičenie jogy vhodné pre každého, alebo sú aj nejaké obmedzenia?

Áno, hovorí sa, že cvičiť jogu môže každý. Joga vie byť veľmi jednoduchá a preto je vhodná napríklad pre starších ľudí, alebo možno ľudí po operácii, po úraze, alebo pre tých, čo prekonávajú nejakú chorobu. Pokojne sa pri cvičení jogy môže sedieť na stoličke, joga sa dá robiť aj na posteli. Na druhej strane vie byť joga aj veľmi náročná. Tá je určená vyslovene pre fyzicky zdatných ľudí so schopnosťami až akrobatických výkonov. Joga má veľký rozptyl oboma smermi.

Má joga svoje hranice?

Nie nemá a to je na nej fascinujúce. Joga je taká obsiahla a dokonalá, tvorená stáročia až tisícročia, že neexistujú žiadne hranice a jeden človek nemôže všetky jej aspekty za svoj život zvládnuť. Dá sa iba posúvať ďalej.  Oproti  iným športom je joga taká, že čím dlhšie ju cvičíte, čím ste starší, stále viac sa  udržujete v kondícii a stále sa posúvate vo svojich hraniciach ďalej.  Joga je cesta, ktorou kráčame k nášmu cieľu.

Ako sa rozhodnúť medzi jednotlivými typmi jogy?

Toto je dosť komplikované, záleží od schopností a predpokladov človeka. Dôležitým kritériom je povaha, lebo niektoré typy jogy sú viac meditačné a orientované viac na duchovno, iné sú orientované na upravenie postavy alebo získanie energie. Ďalšie druhy  sú zamerané na zlepšenie zdravotného stavu. Takže naozaj záleží na povahe človeka a na tom, čo od cvičenia jogy očakáva. Rovnako záleží aj od inštruktora, ako dokáže ľudí motivovať, zaujať a prispôsobiť cvičenie ich možnostiam. Najlepšie je vyskúšať si to.

Joga je cesta k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR)

Čo je na joge najťažšie?

Najťažšia je určite vytrvalosť a pravidelnosť. Pretože na začiatku je vždy ošiaľ a nadšenie. V tých prvých dňoch a týždňoch vidíme aj veľmi rýchly progres. Neskôr sa dostaví stagnácia a prekonať tento stav môže byť ťažké. Tam už človek prechádza cez svoje aktuálne hranice. Niekedy je to trošku náročné, občas prichádzajú aj zranenia. Telo nejakým spôsobom reaguje, pretože jogou ho pretvárame a zároveň pracujeme na svojej mysli. Tu je kľúčová vôľa, odovzdanosť a vytrvalosť.  Veľa ľudí to vzdáva práve vo fáze, keď nevidí ďalší pokrok a telo sa na chvíľu zablokuje. Keď ale človek prekoná toto obdobie únavy, opäť sa posunie do ďalších rozmerov. Treba to chápať ako spôsob života.

Môže  sa kombinovať joga s inými typmi cvičenia?

Kombinácia s iným športom je fantastická a joga sa vyslovene odporúča ako doplnkový šport. Ostatné športy väčšinou nie sú až tak zamerané na flexibilitu, alebo kondíciu. K tomu je joga prínosom aj čo sa týka mentálnej stránky športovca. Učí ho koncentrovať sa, sústrediť sa na prítomnú chvíľu. Na to, čo práve robí.

Kedy si môže človek povedať, že už je vie o joge všetko, že je majster jogy.

Takto by o joge nemal nikto rozmýšľať. Funguje to presne tak, ako vo vede alebo v akomkoľvek poznaní. Čím viac viete, tým  viac zisťujete, ako málo viete. Štúdium  zdravovedy a filozofie jogy, samotné pozície, spôsoby dýchania, posun mysle a schopnosť meditovať alebo koncentrovať sa, nikdy nekončí. Nikdy si nemôžete povedať, že ste majster jogy. Keď si to poviete, tak práve vtedy ním nie ste.

Joga je cesta k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR)

Ako vás zmenila joga?

Vďaka joge a tomu, že som sa odvážnejšie vydal na túto cestu, som našiel veľa nových známych, s ktorými sa rád stretávam. Pohybujem sa v úplne inej energii ako pred tým. Zdravotne sa cítim veľmi dobre a vidím na sebe, že čo sa týka fyzického posunu, stále po milimetroch  napredujem. Zvládam také prvky, ktoré som nezvládal ani keď som bol mladší. Joga sa stala mojou obživou, vyučujem ju. Je pre mňa veľmi dôležité vedieť, že prinášam ľuďom niečo dobré. To ma povzbudzuje a to teší. Joga je centrom môjho rozmýšľania a zmysla života.

Je niečo, čím  by ste ľudí presvedčili, aby začali cvičiť jogu?

Každý, kto si konečne uvedomí, že všetko je dočasné, kto chce trošku predĺžiť svoj život a zlepšiť jeho kvalitu, kto sa chce spojiť sám so sebou a pochopiť, že všetky vonkajšie veci sú tak trochu ilúzia, tak by sa mal začať zaoberať jogou čo najskôr. Hľadať niečo spirituálne a spoznávať samého seba. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu