Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čo Slovákom rozhodne nesmie na štedrom vianočnom stole chýbať

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: PR)

Vianoce sú nielen sviatkom pokoja a lásky, ale aj hojnosti a dobrého jedla, na ktoré sa tešia všetky maškrtné jazýčky. V mnohých rodinách hrá na Vianoce hlavnú úlohu práve vianočný stôl a jeho príprave sa venuje množstvo pozornosti už počas adventu.

Jedlo slovenských Vianoc je mimoriadne pestré. Nielenže každá rodina disponuje vlastným menu, každý si recept na vianočné pečenie či varenie upraví po svojom a tak sa ich porovnávanie stáva obľúbenou konverzačnou témou. Pri príprave akéhokoľvek sviatočného receptu treba dbať na kvalitu jednotlivých surovín.  Tie najlepšie potraviny domácej produkcie za rozumnú cenu nájdete v obchodných domoch Kaufland. 

Čo Slovákom rozhodne nesmie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR)

A čo by nemalo na štedrovečernom stole chýbať?

Slovenské vianočné menu by malo pozostávať z predjedla, polievky a hlavného jedla, ryby so zemiakovým šalátom no a, samozrejme, nesmie chýbať dezert.  Keďže počas roka nie sme zvyknutí na viacchodové večere, zažívacím problémom sa jednoducho vyhneme, ak sa inšpirujeme stolovacími návykmi Francúzov. Malé porcie a dlhšie pauzy medzi chodmi zaručia, že Štedrá večera nebude po celodennom pôste záťaž pre náš organizmus.

Čo Slovákom rozhodne nesmie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR)

Čarovné oblátky

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sviatočné večere začínajú oblátkami s medom a cesnakom? Oblátky symbolizujú hostiu, teda posvätný chlieb, med je symbolom zdravia a v minulosti sa verilo, že cesnak chráni pred nečistými silami, napríklad upírmi.

Vianočné oblátky piekli v minulosti počas adventu kňazi a to z nekvaseného cesta, pšeničnej múky a vody. Neskôr ich vystriedali organisti a učitelia. Počas adventu si žiaci nacvičili koledy a vinše a učiteľ  ich vyslal do dediny, aby pred každým domom zaspievali. Ľudia im za odmenu dávali obilie, mlieko a čerstvé vajíčka. Potom z nich upiekli oblátky a odniesli do domov, kde im darovali suroviny. Ak chcel niekto viac, objednal si ich u organistov a poskytol viac potravín.

Popri oblátkach, mede a cesnaku sa na vianočných stoloch našich babičiek a prababičiek objavoval aj chren a nikde nesmel chýbať čerstvo upečený chlieb.

Čo Slovákom rozhodne nesmie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR)

Múčne predjedlá

Najrozšírenejším slovenským štedrovečerným predjedlom sú opekance, bobáľky alebo pupáky. Guľky z chlebového cesta veľkosti orecha sa na Štedrý deň sparia horúcou vodou, aby zmäkli a dochutia sa maslom, medom a makom, tvarohom, či bryndzou. Regionálne sú obľúbené pirohy so zemiakmi, kapustou alebo z pohánky, kaše z obilnín, či strukovín.

Ak máte chuť s vianočným menu trochu experimentovať, ochutnajte ako predjedlo niektorú z nátierok novej privátnej značky Kauflandu K-take it Veggie. Jej vegetariánske a vegánske produkty môžu užitočne poslúžiť aj pri zvládnutí celodenného pôstu.

Štedré polievky

Pri slovenských štedrovečerných polievkach doslova platí, že čo rodina, to recept. Najčastejšie sa pripravujú z kyslej kapusty, šošovice, hrachu, fazule, niekde i zo sušených húb, pričom všetky mohli byť pripravené aj na kyslo. Na Južnom Slovensku a v okolí Levíc sa dodnes pripravuje rybia polievka – halászle.

Jednoznačne najobľúbenejšou slovenskou vianočnou polievkou je kapustnica. Kyslá kapusta totiž patrí k zime a je významným zdrojom vitamínov C, B12, E, K, betakaroténu a minerálnych látok, ktoré pomáhali našim predkom prekonať zimu v zdraví. Kvasená kapusta je dokonca zdravšia ako surová a je našim, čisto slovanským vynálezom, na ktorý by sme mali byť pyšní. Do polievky sa veľakrát pridáva aj udené mäso.

Ryba a šalát

Ryby a morské plody cirkev nepovažovala za mäso už v stredoveku, preto sa mohli konzumovať aj počas pôstnych dní, akým bol aj Štedrý deň. V našich zemepisných šírkach mal najdlhšiu tradíciu chov kaprov, ktorý spolu s výstavbou rybníkov podporovala samotná cirkev. Šupina z kapra pod obrusom na vianočnom stole mala zabezpečiť rodine hojnosť, neskôr sa typickým symbolom Vianoc stal kapor vo vani.

Nie všetkým však chuť kapra vyhovuje, veľmi populárne sú vyprážané rybie filé, pstruhy alebo lososy. V chladiacich pultoch v Kauflande si môžete vybrať zo širokej ponuky čerstvých rýb. Či sa už rozhodnete pre sladkovodné, alebo morské ryby, oboje sú bohatým zdrojom nutrične významných bielkovín, lipidov, minerálnych látok a stopových prvkov. Ak si chcete kúpiť toho svojho naozaj čerstvého, od 17. 12. do 23. 12. 2016 sa budú predávať na všetkých predajniach Kaufland.

Zákusky

Čo by to boli za Vianoce bez zákuskov? Práve na Slovensku je vianočné pečenie hlboko zakorenenou tradíciou. Medovníky, orechové rožteky, medvedie labky,  šuhajdy, či oriešky patria asi medzi tie najznámejšie. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu