Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najlepšie vianočné želania, ktoré slovenskí rodičia a učitelia poslali ministrovi školstva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Nielen deti, ale aj rodičia a učitelia majú svoje zbožné želania, ktoré by chceli dostať pod stromček ako darček. Slovenskí učitelia sa spojili a ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi otvorene napísali, čo ich trápi a akú zmenu by im mal „Ježiško“ priniesť.

Učitelia a rodičia spájajú sily v rámci projektu Velkaprestavka.sk. Na tejto stránke sa môžu verejne zdôveriť so svojimi predvianočnými želaniami a vyjadriť tak, čo by chceli k novému roku zmeniť vo fungovaní slovenského školstva a adresovať svoje výzvy ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi. Vybrali sme z nich tie najlepšie.

Slovensko opäť na totálnom dne: Tabuľka ukázala, ako nám záleží na budúcnosti a deťoch

Najlepšie vianočné želania, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Ja od Vás už nič nechcem, aj tak nič nedáte, čo potrebujem, ale chcem niečo pre Vás. Želám Vám pán Draxler, aby Vám Ježiško daroval pod stromček pedagogickú skúsenosť, chrbtovú kosť a k tomu návod na použitie.

(Lucia, Bratislava)

Vyšší plat učiteľov, lebo je to demotivujúce a nenormálne, že my ako učitelia vychovávame ďalšiu generáciu a zarábame za to skoro tak málo peňazí, ako keby sme stáli pri páse. Prajem Vám veselé Vianoce a šťastný Nový rok! S pozdravom, budúca učiteľka z Nitrianskej univerzity.

(J. F., Komárno)

Vážený pán minister,

želal by som si na Slovensku kvalitné vysoké školy. Prial by som si, aby v zahraničí poznali názov aspoň jednej slovenskej univerzity, vďaka jej vedeckým výsledkom. Za peniaze z eurofondov by mali vznikať nové vedecké centrá, svojou kvalitou a vybavenosťou lákajúce aj zahraničných expertov. Nemali by sa robiť ústupky v akreditácii univerzít, práve naopak, menej (škôl) je niekedy viac.

V Brne spolužiaci vravia „žiji zde od narození, ale v poslední době se tu cítím jako v Bratislavě“, a skutočne, niekedy mám pocit, že stretnúť v škole Čecha je omnoho náročnejšie ako stretnúť Slováka. Kiežby si Bratislavčania, Žilinčania a ďalší mohli niekedy povedať: žijem tu už od narodenia, ale cítim sa tu ako v Prahe.

(Ján, Považská Bystrica)

Prial by som si, aby mali učitelia zaslúžené platy. Robia svoju prácu nielen počas pracovnej doby, ale väčšina z nich pracuje aj doma s rodinou, o ktorú sa stará. Dlho do noci si chystajú materiály, na ďalší deň opravujú písomky a podobne. Bolo by potrebné zadovážiť aj techniku, aby si učitelia nemuseli nosiť vlastné predlžovačky a skladať sa na projektory. Aký je váš pracovný čas? Vstať o ôsmej, dať si kávičku, podpísať papiere v kancelárii, dať si obed, ukázať sa v televízii, občas aj v NR SR a unavený po náročnom dni si ľahnúť do postele. Spamätajte sa.

(Peter, Považská Bystrica)

Milý pán minister. K Vianociam si želám (práve sledujem vtip za stovku), aby Vás stále držal zmysel pre humor tak, ako doposiaľ.

1. Vraj učitelia neskoro žiadali navýšenie miezd...

2.Vianočná odmena 100 €, t.j. viac ako 8€/mesiac - človek musí tuho rozmýšľať aby sa nezbláznil z náhleho zisku.

3.Nie je spoločenská objednávka na navýšenie miezd.

Pán minister, dajte ešte jeden, pošleme ho do finále.

(Michal, Stropkov)

Ja by som mala len jedno prianie. Aby si minister školstva a minister financií prišli aspoň na jeden týždeň vyskúšať „HRAŤ SA“ s 2-6 ročnými deťmi do škôlky. Možno by potom nezabúdali, že k školstvu patria aj materské školy...

Najlepšie vianočné želania, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

(Alena, Prievidza)

Milý pán minister, bola by som ako rodič rada, keby školstvo prestalo stresovať detí memorovaním, monitoringom, známkami a testami. Viac podporilo ich vlohy a talent. Aby škola bola hrou a nie za trest.

(Silvia, Prievidza)

Milý pán minister,

k Vianociam by som chcela, aby učitelia dostali mzdy, ktoré si zaslúžia. Aby deti nemuseli sedieť natlačené v plesnivých učebniach a učitelia im nerobili strážnikov, ale mali čas aj na individuálny prístup. Želala by som si, aby sa deti učili a nie memorovali. Aby školy mali dostatok kvalitných pomôcok a nepovažujem za ne len počítače. Aby sa prestalo hovoriť, kto „umí, ten umí a kto neumí, ten učí“. Želám si, aby boli deti v škole šťastné. Aby prváčikovia neboli hodnotení známkami, ale slovne – ostatne, ideálne všetci, nie len prváčikovia. Želám si, aby učitelia na VŠ mali granty na vedeckú prácu a nie, aby si z nich kupovali predlžovačky.

(Zuzana, Bratislava)

Aby rodina ako základná bunka našej spoločnosti začala riadne „fungovať“ u všetkých detí, aby sa rodičia o svoje deti viac zaujímali z tej duševnej stránky a nielen z materiálnej, aby rodičia viac spolupracovali so školou a učiteľmi pri výchove ich detí, aby sa „učiteľské prázdniny“ volali aj pre verejnosť dovolenka učiteľa, aby sa posilnil status učiteľa, ktorý sa v našej krajine stále „dehonestuje“ rôznymi vyjadreniami v médiách, aby žiaci viac poznali aj svoje povinnosti a nielen svoje práva, aby boli učitelia lepšie ohodnotení, aby... pekné vianočné sviatky a lepší a úspešnejší Nový rok 2016!

(Zuzana, Šaľa)

Vážený pán minister, k Vianociam by som si veľmi želala, aby sa do škôl vrátil pokoj a pohoda. Aby učiteľmi boli odborníci, ktorí predovšetkým milujú svoju prácu a deti, ktorých práca baví a robia ju s radosťou, ktorí sa vedia pre niečo zapáliť a vedia pre niečo zapáliť aj deti. To je dnes, žiaľ, takmer nemožné. Všetci vieme prečo. Bodaj by ste to konečne pochopili aj Vy a celá egoistická a skorumpovaná vláda. Želám si lepšie podmienky pre učiteľov. Nie kvôli učiteľom, ale kvôli deťom. Kvôli MOJIM DEŤOM, na ktorých mi záleží zo všetkého najviac. Chcela by som, aby vyrastali v pokojnej atmosfére, aby neboli stále nezmyselne testované, aby mali radosť z toho, čo robia, aby ich tešilo učiť sa niečo nové, aby sa v škole mohli so svojimi učiteľmi aj smiať, diskutovať, ŽIŤ... To ale musia najskôr ŽIŤ- nielen živoriť - učitelia . A ešte by som si pod stromček želala nové modré a červené pero, lebo v škole sme nedostali žiadne a nemám čím opravovať písomky.

(Mama a učiteľka, Žilina)

Najlepšie vianočné želania, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

 

Viac o téme: Minister školstvaJuraj DraxlerVianočné želania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu