Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Johnson poslal nepodpísanú žiadosť o odklad brexitu s ďalším listom, Briti chcú druhé referendum!

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Jessica Taylor/House of Commons)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson sa nepodpísal pod znenie listu so žiadosťou o odklad brexitu, ktorý v sobotu večer zaslal predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Johnson však pripojil ďalší list, v ktorom sa hovorí, že britský ministerský predseda si neželá posunutie odchodu svojej krajiny z Európskej únie za stanovený konečný termín - 31. október.

Informovala o tom v noci na nedeľu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z Johnsonovho úradu. Johnsonovi vyplývala z britských zákonov povinnosť odoslať do Bruselu list so žiadosťou o odklad, keďže členovia britského parlamentu v sobotu odmietli v hlasovaní podporiť jeho brexitovú dohodu. Premiér však trvá na tom, že Británia musí opustiť Úniu v plánovanom termíne.

 

 

Zdroj z Downing Street č. 10 pre AFP potvrdil, že Johnson poslal Tuskovi fotokópiu listu obsiahnutého v legislatíve, ktorá vyžaduje, aby v prípade absencie brexitovej dohody požiadal o odklad vystúpenia krajiny z EÚ, ale nepodpísal ho.

Johnson poslal nepodpísanú žiadosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Tim Shipman)

Premiér už svoj podpis pripojil k druhému listu, v ktorom vysvetľuje, že si nepraje posunutie brexitu za koniec októbra. Do Bruselu smeroval z Londýna aj tretí list napísaný britským veľvyslancom pri EÚ Timom Barrowom, ktorý v ňom vysvetľuje, že list so žiadosťou o odklad brexitu je iba formalitou pre splnenie zákonom stanovených podmienok.

Johnson v podpísanom liste vyjadril presvedčenie, že sa celý proces podarí do 31. októbra dokončiť. "Mnohí z tých, ktorí dnes hlasovali proti vláde, naznačili, že novú dohodu a jej bezodkladnú ratifikáciu podporujú," uviedol Johnson v liste, ktorého kópiu zverejnil na twitteri Tim Shipman z denníka The Sunday Times.

"Odvtedy, čo som sa stal premiérom, som zdôrazňoval, a dnes som to v parlamente zopakoval, že ďalšie prieťahy by poškodili záujmy Británie a našich partnerov v EÚ a vzťahy medzi nimi. Musíme tento proces dokončiť, aby sme mohli prejsť k ďalšej fáze a vybudovať nový vzťah," dodal britský premiér.

Johnson poslal nepodpísanú žiadosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Downing Street via AP)

Tusk medzitým potvrdil prijatie korešpondencie. "Žiadosť o predĺženie (brexitu) práve dorazila. Teraz začnem s lídrami EÚ konzultovať ďalšie kroky," napísal na Twitteri predseda Európskej rady. Tusk podľa svojho skoršieho vyjadrenia lídrom EÚ oznámi, že "ďalší odklad by nebol prospešný pre Britániu, Európsku úniu, ani pre samotnú demokraciu".

 

 

"Johnsonovo detinské odmietnutie dokonca aj podpísať list (so žiadosťou o odklad brexitu) potvrdzuje, čoho sme sa vždy obávali, že Johnson sa so svojou aroganciou domnieva, že stojí nad zákonom a nad zodpovednosťou", podotkol vo svojej reakcii zverejnenej na twitteri labouristický predák John McDonnell.

Rozhodnutie bude spočívať na zvyšných 27 lídroch EÚ, ale Tusk ako šéf Európskej rady bude musieť urovnať ich názory. V jeho kompetencii je aj možnosť zvolania mimoriadneho samitu, na ktorom sa bude schvaľovať predĺženie brexitu.

Tvrdý brexit nie je v záujme EÚ, zhodli sa českí politici

Český premiér Andrej Babiš ľutuje sobotňajšie rozhodnutie britského parlamentu, ktorý odsunul schválenie brexitovej dohody, pokiaľ jej obsah nebude prevedený do britského práva. "Veľmi mi je to ľúto a dúfam, že britská vláda teraz čo najskôr vyjasní ďalší postup. Nezostáva nič iné než dúfať, že britský parlament za týždeň stihne pripraviť domácu legislatívu k brexitu aj odsúhlasenie dohody. EÚ chce brexit s dohodou a nie tvrdé vystúpenie na Halloween," uviedol Babiš, ktorého v noci na nedeľu citoval Český rozhlas (ČRo).

Minister zahraničných vecí Tomáš Petříček k vzniknutej situácii vyhlásil: "Naďalej platí, že preferujeme odchod Británie s dohodou. Všetci už očakávajú finálne rozhodnutie, aby sme sa mohli pohnúť ďalej. Dúfam, že britská snemovňa nový variant dohody podporí." Predseda opozičnej strany ODS Petr Fiala tiež ľutuje, že sa v sobotu situáciu nepodarilo vyriešiť. "Verme, že Boris Johnson nakoniec presadí svoje riešenie," uviedol Fiala. Aj podľa neho Česko potrebuje brexit s dohodou.

Podľa predsedu Pirátov Ivana Bartoša britský postup vyvracia mýtus o "zlej" EÚ. "Dvadsaťsedmička sa opäť dokázala zhodnúť, otvorila nové rokovania s Britmi a v mnohom ustúpila v záujme dohody. Problém teda je, že Británia v domácej politike nedokáže ľubovoľnú dohodu ratifikovať. Ak Briti žiadajú ďalšie predĺženie termínu pre odchod, mali by to dobre zdôvodniť," myslí si Bartoš.

Europoslankyňa a podpredsedníčka strany KSČM Kateřina Konečná usudzuje: "Dolná snemovňa očividne nebola nadšená z toho, že má hlasovať o dokumente, ktorý má vyše 500 strán, bol vyjednaný vo veľkom zhone, nemali čas ho dôkladne preštudovať a samotná britská vláda nepozná jeho presné dozvuky."

Predseda snemovne výboru pre európske záležitosti Ondřej Benešík sa domnieva, že šance na schválenie dohody ešte existujú. "Ak by sa to však nepodarilo, dúfam, že zvíťazí zdravý rozum a dôjde k ďalšiemu predĺženiu lehoty. Tvrdý brexit totiž nie je v záujme ani Únie, ani Spojeného kráľovstva," uviedol.

Britský denník Mirror komentuje počínanie premiéra so značnou iróniou: "Pokorený Boris Johnson poslal včera večer list so žiadosťou o predĺženie lehoty, hoci predtým prisahal, že radšej zomrie v priekope, než by ho poslal."

Britská opozičná Labouristická strana potvrdila svoju podporu druhému referendu o odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Hovorca labouristov Keir Starmer v nedeľu pre spravodajskú stanicu BBC povedal, že "akákoľvek dohoda prejde, mala by byť predmetom referenda". Státisíce ľudí pochodovali v sobotu Londýnom a žiadali "ľudové hlasovanie" o brexite.

Viac o téme: ŽiadosťOdkladDonald TuskBoris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu