Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britská ministerka práce odchádza z kabinetu Borisa Johnsona: Bolo to ťažké rozhodnutie, tvrdí

Amber Ruddová
Amber Ruddová (Zdroj: SITA/Victoria Jones/PA via AP)

LONDÝN - Britská ministerka práce Amber Ruddová opustila vládu premiéra Borisa Johnsona aj konzervatívnu stranu, pretože sa nedokáže "nečinne prizerať, keď vylučujú zo strany dobrých, lojálnych, umiernených konzervatívcov", informuje spravodajská stanica BBC.

Vylúčenie 21 konzervatívnych poslancov označila za "útok na slušnosť a demokraciu". Ruddová tiež informovala, že jej rezignácia bola "ťažkým rozhodnutím". V liste, v ktorom oznámila svoju rezignáciu predsedovi vlády, uviedla: "Stala som sa súčasťou Vášho kabinetu v dobrej viere a akceptovala som, že Brexit bez dohody musel byť témou, pretože bol prostriedkom, pomocou ktorého sme mali najlepšiu šancu dosiahnuť novú dohodu o odchode 31. októbra."

"Nemyslím si už však, že odchod s dohodou je hlavným cieľom vlády." Dvadsaťjeden konzervatívnych poslancov vylúčia zo strany, pretože sa v otázke brexitu postavili proti predsedovi vlády Borisovi Johnsonovi.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu v utorok odhlasovali, aby bol do programu ich stredajšieho zasadnutia zaradený návrh zákona, ktorý by odchod Británie z Európskej únie bez dohody znemožnil.

Zaradenie návrhu do programu podporilo aj 21 konzervatívnych poslancov vrátane Nicholasa Soamesa. Medzi "rebelmi" boli napríklad aj bývalý minister financií Philip Hammond či 79-ročný Ken Clarke, najdlhšie slúžiaci poslanec Dolnej snemovne.

Ruddovú vo funkcii nahradí Thérese Coffeyová

Novou britskou ministerkou práce bude Thérese Coffeyová, ktorá vo funkcii nahradí v sobotu odstúpivšiu Amber Ruddovú. Informovala o tom v nedeľu spravodajská televízia Sky News.​

Britský konzervatívny premiér Boris Johnson vymenoval Coffeyovú do funkcie ministerky práce po tom, čo pre nesúhlas s jeho politikou brexitu odstúpila Amber Ruddová. Tá sa ministerský post aj poslanecký klub Konzervatívnej strany rozhodla opustiť po tom, čo premiér v podstate vylúčil zo strany 21 poslancov, ktorí nesúhlasia s jeho postojom k odchodu Británie z EÚ.

Thérese Coffeyová (47) pôsobila tri roky ako štátna tajomníčka ministerstva životného prostredia. Poslankyňou Dolnej snemovne britského parlamentu je od roku 2010.

Viac o téme: RezignáciaBoris JohnsonAmber Ruddová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu