Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Britov má čakať po tvrdom brexite mimoriadne krutý SCENÁR: Z tohto sa len tak nespamätajú

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Daniel Leal-Olivas/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Británia bude v prípade odchodu z Európskej únie bez dohody čeliť nedostatku paliva, potravín a liekov. Vyplýva to z vládnej analýzy dopadov brexitu bez dohody, ktorú získal denník The Sunday Times. Prístavy budú podľa dokumentu preťažené a hranica s Írskom sa vráti ku klasickému "tvrdému" režimu.

Podľa predpovede zostavenej úradom vlády nebude možno až 85 percent dopravcov udržujúcich obchodný kontakt s Európou pripravených na francúzske colné kontroly. Čakať budú až dva a pol dňa. Chaos bude trvať tri mesiace, než sa dopravná situácia upraví na 50 až 70 percent terajšieho stavu. Plány, ktoré sa pripravujú s cieľom vyhnúť sa komplexným hraničným kontrolám na hranici Severného Írska s Írskou republikou, sa ukážu ako neudržateľné, uvádza analýza. Na hranici bude musí byť zavedený "tvrdý" režim.

Podľa denníka The Sunday Times dôverná vládna predpoveď, vypracovaná tento mesiac pod kódovým označením Operation Yellowhammer (Operácia Strnádka) a určená osobám s bezpečnostnou previerkou, neobsahuje najpesimistickejší, ale najpravdepodobnejší scenár. Šoky po brexite bez dohody podľa nej môžu vyvolať protesty po celom Spojenom kráľovstve. Získaný dokument ukazuje, že vláda sa snaží vypracovať plány, ktoré odvrátia katastrofálny kolaps britskej infraštruktúry po brexite, uvádza The Sunday Times.

Britov má čakať po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Premiér Boris Johnson opakovane dáva najavo, že Spojené kráľovstvo opustí koncom októbra Európsku úniu aj bez dohody, pokiaľ sa s Bruselom nepodarí dohodnúť zmeny v tej doterajšej. Budúci týždeň v stredu bude rokovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a o deň neskôr s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Podľa BBC sa očakáva, že bude opakovať, že britský parlament nemôže meniť výsledky referenda z roku 2016, v ktorom sa tesná väčšina Britov vyslovila pre odchod z Európskej únie. Bude sa tiež dožadovať novej dohody o podmienkach brexitu. Tú, ktorú vyjednala jeho predchodkyňa Theresa Mayová, parlament trikrát zmietol pod stôl.

Stretnutie Trumpa s T.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Kirsty Wigglesworth))

EÚ ale túto dohodu, ktorá obsahuje aj takzvanú írsku poistku, meniť nemieni. Poistka má zabrániť vzniku klasického hraničného režimu medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Johnson podľa denníka Mail on Sunday v liste varoval poslancov svojej Konzervatívnej strany, ktorí sa stavajú proti brexitu bez dohody, že ich odpor znižuje šance na novú dohodu. Napísal im, že je "jasné ako facka", že Brusel nepristúpi na žiadny kompromis, kým sa bude domnievať, že existuje sebemenšia nádej, že britský parlament zablokuje brexit bez dohody.

Viac o téme: DohodaVeľká BritániaBoris JohnsonEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu