Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Historická porážka a poníženie Mayovej: Čierny deň pre brexit, riziko neriadeného odchodu Británie

Theresa Mayová počas včerajšieho zasadania britského parlamentu. Zobraziť galériu (17)
Theresa Mayová počas včerajšieho zasadania britského parlamentu. (Zdroj: SITA/AP/Mark Duffy, House of Commons)

PARÍŽ/LONDÝN - Za historickú porážku a absolútne poníženie premiérky Theresy Mayovej označujú dnes zhodne britské médiá výsledok utorkového hlasovania, v ktorom poslanci Dolnej snemovne odmietli brexitovú dohodu, ktorú britská vláda prerokovala s Bruselom a ktorá má upraviť podmienky britského odchodu z európskeho bloku. Podľa bulvárneho denníka The Sun je dohoda úplne mŕtva a podľa Daily Mail premiérka teraz bojuje o svoje prežitie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron spochybnil možnosť znovuotvorenia rokovaní o dohode upravujúcej podmienky odchodu Británie z Európskej únie. Nové rokovania s Londýnom odmietla aj španielska vláda, informovala agentúra AP.

Britskí poslanci odmietli dohodu o brexite, Mayová musí predstaviť plán B

Vyjadrenia Macrona i Madridu zazneli po tom, ako poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu drvivou väčšinou hlasov (202:432) odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom vyrokovala vláda premiérky Mayovej. "Naozaj v toto (znovuotvorenie rokovaní) neverím, pretože my už sme zašli tak ďaleko, ako sme len mohli," vyhlásil Macron v utorok neskoro večer počas návštevy Normandie. 

Britskí predstavitelia musia podľa neho musia teraz sami nájsť spôsob, ako Spojené kráľovstvo 29. marca opustí EÚ bez dohody. V tomto úsilí im francúzsky prezident zaželal "veľa šťastia". Macron v tejto súvislosti predpovedal, že Británia požiada Úniu o poskytnutie väčšieho množstva času. 

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Benoit Tessier/Pool Photo via AP)

Bývalý šéf britskej diplomacie a zástanca brexitu Boris Johnson naopak odporúča britskej premiérke Therese Mayovej, aby iniciovala ďalšie rozhovory s Bruselom. 

Španielsko je skeptické

Vláda španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v reakcii na hlasovanie britských poslancov odmietla opätovné otvorenie rokovaní s Londýnom, podľa nej by išlo o nebezpečný krok. Zamietnutú dohodu označil Madrid za "najlepšiu možnú" a za najvýhodnejšiu pre obe strany. Zdôraznil pritom, že Španielsko sa pripravuje na zvládnutie dôsledkov prípadného neriadeného brexitu. 

Historická porážka a poníženie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Mark Duffy, House of Commons)

Exminister Boris Johnson, ktorý v máji odstúpil pre nesúhlas s Mayovej koncepciou brexitu, po utorkovom hlasovaní vyjadril presvedčenie, že Mayová by sa mala pokúsiť o ďalšie rokovania s Bruselom. Dohoda o brexite podľa neho ešte nie je mŕtva. 

Zamietavé rozhodnutie britských poslancov dáva podľa Johnsona Mayovej "silný mandát ísť naspäť do Bruselu", aby opätovne prerokovala dohodu o brexite. Spojené kráľovstvo by sa však - ako uviedol - malo zároveň začať intenzívnejšie pripravovať na alternatívu odchodu z EÚ bez dohody, napísala agentúra DPA. 

Podľa Tuska môžu naspäť

 Lídri Európskej únie vyzvali v utorok večer britskú premiérku Theresu Mayovú, aby čo najrýchlejšie objasnila svoje zámery ohľadom odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Reagovali tak na odmietnutie dohody o brexite Dolnej snemovni britského parlamentu, informovala agentúra AP.

Predseda Európskej rady Donald
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, FILE)

"Ak je dohoda nemožná a nikto nechce stav bez dohody, tak potom kto nájde konečne odvahu povedať, aké je jediné pozitívne riešenie?" uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk v reakcii na správy z Londýna. Tusk sa nikdy netajil názorom, že dvere EÚ zostávajú pre Londýn stále otvorené a že Británia sa v budúcnosti môže stať opäť členom Únie.

Juncker dohodu nevidí

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo svoj prvej reakcii uviedol, že dátum brexitu bol stanovený na 29. marca tohto roku, avšak utorňajšie hlasovanie v britskom parlamente zvýšilo riziko neriadeného odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

"Zmluva o vystúpení je spravodlivým kompromisom a najlepším možným riešením. Znižuje škody spôsobené brexitom pre občanov a podniky v celej Európe. Je to jediný spôsob, ako zabezpečiť riadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie," uviedol Juncker v správe pre médiá.

Theresa Mayová a Jean-Claude
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Ocenil úsilie hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, ktorý podľa jeho slov "investoval značný čas a úsilie" pre vyjednanie dohody o brexite a dodal, že počas procesu rokovaní európska strana "ukázala kreativitu a flexibilitu". Pripomenul tiež, že vo finálnej fáze spolu s Tuskom ponúkli britskej premiérke dodatočné vysvetlenia a záruky.

Juncker spresnil, že neúspech dohody o riadenom brexite v britskom parlamente prinúti 27 ostatných členských krajín a ním vedenú eurokomisiu, aby pokračovali vo svojej práci v "núdzovom režime" a pomohli zabezpečiť plnú pripravenosť EÚ pre prípad tvrdého brexitu.

Historická porážka a poníženie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Jessica Taylor, House of Commons)

Pre Belgicko prišli o jedinú možnosť

Na tento scenár sa už začala pripravovať aj belgická federálna vláda. Tlačová agentúra Belga po hlasovaní v Londýne spresnila, že kabinet premiéra Charlesa Michela "pripravuje a podniká konkrétne kroky" v očakávaní, že nedôjde k žiadnej dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. "Lopta je teraz viac ako kedykoľvek predtým na britskej strane," uviedol Michel na svojom účte na Twitteri krátko po oznámení výsledkov hlasovania z britského parlamentu.

Michel pripomenul pozíciu ostatných členských krajín, že dohoda o brexite, ktorú Mayová nedokázala presadiť, je jediná možná. Dodal, že Briti sa budú musieť popasovať s dôsledkami svojej voľby, hoci podľa jeho slov ešte stále sa dá predísť tvrdému brexitu.

Holandsko žiada od Londýna vysvetlenie situácie 

Spojené kráľovstvo má teraz povinnosť oznámiť Európskej únii, čo vlastne chce. Uviedol to v stredu holandský premiér Mark Rutte v reakcii na výsledky utorňajšieho hlasovania britských poslancov o dohode o brexite. Rutte podľa spravodajského servera DutchNews.nl upozornil, že čas na dosiahnutie dohody o riadenom odchode Británie z EÚ sa síce kráti, ale aj napriek najnovším správam z Londýna existuje ešte nejaký časový priestor na to, aby nedošlo k tvrdému brexitu.

"Je teraz povinnosťou Britov, aby nám oznámili, čo vlastne chcú," povedal Rutte pred holandskými novinármi. "Máme k dispozícii ešte nejaký čas, ale nemôžeme to príliš naťahovať. Stále dúfame, že dospejeme k dohode ešte pred koncom marca," dodal Rutte. Spresnil, že Holandsko - podobne ako aj EÚ - je pripravené na všetky scenáre, stále však platí, že nenastala "bezvýchodisková situácia"; riešenie je však teraz na britskej strane.

Šéf holandskej diplomacie Stef Blok sa v tejto súvislosti vyjadril, že zvyšných 27 členských krajín EÚ nie je pripravených urobiť "zásadné zmeny" v prospech britskej premiérky Theresy Mayovej po tom, ako dohoda o brexite neprešla cez britský parlament. 

Podľa Merkelovej je stále čas

Na ďalšie rokovania o spôsobe vystúpenia Británie z EÚ je stále dosť času. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla v stredu po rozhodnutí britského parlamentu odmietnuť dohodu medzi Londýnom a zvyškom EÚ, určujúcu podmienky tzv. brexitu.

Šéfka nemeckej vlády povedala pred novinármi v Berlíne, že výsledok hlasovania britských poslancov ľutuje. "Samozrejme, urobíme všetko pre to, aby sme našli usporiadané riešenie, ale sme taktiež pripravení, ak by usporiadané riešenie nebolo," citovala jej slová tlačová agentúra AP. "Máme ešte čas na vyjednávanie, ale čakáme teraz na to, čo navrhne britská premiérka (Theresa Mayová)," dodala Merkelová.

Historická porážka a poníženie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Khan brexit hodil cez palubu

Starosta britskej metropoly Londýn Sadiq Khan uviedol, že výsledok utorňajšieho hlasovania britských poslancov jasne naznačuje, že Británia by mala od brexitu upustiť. Informovala o tom televízia Sky News. 

"Je absolútne nevyhnutné, aby premiérka okamžite prestala navždy uvažovať o odchode (Británie) bez dohody a zrušila článok 50," Lisabonskej zmluvy, ktorého aktiváciou sa začal proces odchodu krajiny z EÚ, uviedol po hlasovaní poslancov Sadiq Khan. 

Sadiq Khan
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Yui Mok/PA via AP)

Podobný názor na výsledok utorňajšieho hlasovania má aj škótska premiérka Nicola Sturgeonová. "Ide o historickú porážku premiérky, pričom bolo celé mesiace jasné, čo sa stane. Je čas zastaviť hodiny článku 50 a vrátiť záležitosť voličom," napísala na Twitteri Sturgeonová stým, že Škótsko v referende o odchode Británie z EÚ v roku 2016 hlasovalo proti.

Cameron nič neľutuje

Bývalý britský premiér David Cameron v stredu uviedol, že podporuje snahy premiérky Theresy Mayovej o zaistenie dohody o odchode z EÚ, ktorú Británia dosiahla s Bruselom. V rozhovore pre britskú spravodajskú spoločnosť BBC tiež uviedol, že neľutuje vypísanie referenda, v ktorom sa v roku 2016 o odchode Británie z EÚ rozhodlo. Pripomenul, že to bol sľub, ktorý dal voličom pred parlamentnými voľbami v roku 2015. Priznal však súčasne, že "hlboko ľutuje" prehru prívržencov zotrvania Británie v EÚ v referende, v ktorom odchod krajiny z EÚ podporilo 52 percent voličov, ako aj "ťažkosti a problémy" pri implementovaní výsledku referenda. 

David Cameron
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Cameron v rozhovore pre BBC uviedol, že podporuje premiérku Theresu Mayovú, a vyjadril nádej, že poslanci britského parlamentu sa spoja, aby dosiahli alternatívnu dohodu s EÚ. "Podporujem predsedníčku vlády - podporujem jej cieľ dosiahnuť partnerskú dohodu s Európou": To je to, čo treba dosiahnuť, to, čo sa parlament musí teraz pokúsiť dosiahnuť," uviedol Cameron pre BBC.

Írsko začalo opatrenia

Írska vláda v utorok oznámila, že zintenzívni svoje prípravy na brexit bez dohody po tom, ako drvivá väčšina poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu vyslovila nesúhlas s dohodou o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom dosiahla vláda britskej premiérky Theresy Mayovej.

"Bohužiaľ, výsledok hlasovania z dnešného večera zvyšuje riziko neriadeného brexitu. Z tohto dôvodu bude vláda naďalej zintenzívňovať prípravy na takýto výsledok," uviedol Dublin vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.  

Historická porážka a poníženie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Londýn zatiaľ nepožiadal o oddialenie dátumu pre brexit

Vedúci predstavitelia Európskej únie môžu rozhodnúť o odložení termínu pre odchod Spojeného kráľovstva z Únie stanovený na 29. marca ak britská vláda dostatočne zdôvodní svoju žiadosť. Uviedol to v stredu hlavný hovorca Európskej komisie (EK) Margaritis Schinas. Dodal, že exekutíva EÚ doteraz takúto žiadosť z Londýna nedostala.

Technické odloženie termínu vystúpenia niektorej  členskej krajiny z EÚ umožňuje článok 50 Lisabonskej zmluvy. Schinas zároveň zopakoval postoj eurokomisie, že dohoda o brexite je "dobrá a férová" a členské krajiny EÚ sú pripravené ju ratifikovať. "Myslím si, že je to dobrá dohoda aj pre Spojené kráľovstvo, lebo premiérka Theresa Mayová a jej ministri ju v novembri odsúhlasili," povedal Schinas s odkazom na mimoriadny summit EÚ z 25. novembra 2018.

Slovensko sa musí pripraviť

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) prijal výsledok hlasovania britského parlamentu o Dohode o odchode Británie z Európskej únie (EÚ) s poľutovaním. Treba sa podľa neho pripraviť aj na scenár vystúpenia Británie z EÚ bez dohody.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

"Musíme počkať na ďalšie kroky britskej vlády. Slovensko je pripravené do 29. marca 2019 hľadať riešenia, ktoré zaistia čo najmenšie negatívne dopady brexitu, najmä pre občanov a podnikateľov. Zároveň sa musíme pripraviť aj na scenár vystúpenia Británie z EÚ bez dohody," uviedol Pellegrini.

EÚ sa im prosiť nebude, tvrdí Štefanec

Poslancovi európskeho parlamentu Ivanovi Štefancovi (KDH) je ľúto, že chaos okolo brexitu v Británii pokračuje. "Ale je len a len vec Britov, ako sa nakoniec rozhodnú. Nikto ich z EÚ nevyhadzuje, no nebudeme ich ani prosiť, aby za každú cenu ostali," napísal na sociálnej sieti v reakcii na utorňajšie hlasovanie britského parlamentu. Dnes je podľa europoslanca isté len jedno, a to, že každý jeden deň váhania navyše spôsobuje britskej ekonomike nedozerné škody. "Toto 'otcovia' referenda asi veľmi nedomysleli," dodal Štefanec.

Ivan Štefanec
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) v tejto súvislosti zdôraznila, že takáto situácia nastáva vtedy, keď krajina uverí populistom, nezodpovedným politikom a klamárom. "Už dva roky Británia nerobí nič iné, len sa dohadujú o Brexite, národ je rozdelený, v politike je úplný chaos. Navyše tým zaťažili aj všetky ostatné členské štáty Únie. Na takýchto demagógov si treba dať pozor aj pri najbližších eurovoľbách," skonštatovala Remišová.

SaS očakáva nové rokovania

Utorňajšie hlasovanie britského parlamentu, ktorý odmietol vládny návrh dohody o odchode Británie z EÚ, potvrdzuje, aké nezodpovedné bolo nechať hlasovať občanov o vystúpení z EÚ bez toho, aby sa vyjadrili, v akej podobe odchod preferujú a aby zároveň poznali dôsledky tohto rozhodnutia. Z viacerých scenárov ďalšieho vývoja považuje strana Sloboda a Solidarita za najrealistickejší znovuotvorenie rokovaní o odchode.

„Verím, že sme stále nevyčerpali všetky možnosti, aby sa našla obojstranne prijateľná dohoda,“ reagoval poslanec za SaS Martin Klus. Dohodu sa podľa neho oplatí hľadať aj za cenu, že sa tým celý proces brexitu natiahne a skomplikujú sa aj voľby do Európskeho parlamentu. „Nevidíme problém v tom, aby sa volili, hoci len na krátku chvíľu, aj zástupcovia Veľkej Británie a v rámci ostatných krajín ich náhradníci,“ uviedol Klus.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SIKA/AP Photo/Matt Dunham)

Alternatívou takéhoto vývoja je podľa SaS odchod Britov z Únie bez dohody s veľkými ekonomickými škodami či britská politická nestabilita a nástup populistických ľavičiarov. „To si rozhodne nemôžeme priať ani na Slovensku. Akokoľvek sú nám sympatické všetky ostatné alternatívy, vrátane druhého referenda, či dokonca zrušenia procesu brexitu, pri súčasnom nastavení politickej kultúry a politického systému Veľkej Británie ich možno považovať len za málo pravdepodobné,“ uzavrel Klus.

Danko má obavy z toho, ako Európska únia rieši brexit

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) má po utorkovom hlasovaní o Dohode o odchode Británie z Európskej únie (EÚ) obavu z toho, že Európska únia dva roky ukazuje, že to nedokáže vyriešiť. Uviedol Dankov hovorca Tomáš Kostelník v reakcii na nesúhlas britského parlamentu s dohodou.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Absolútna neschopnosť lídrov EÚ potvrdzuje, že únia musí prejsť komplexnou reformou a výmenou poslancov. Znova sa potvrdzujú slová predsedu Andreja Danka o tom, že v Európskom parlamente by mali sedieť volení zástupcovia národných parlamentov," povedal Kostelník. Danko podľa jeho slov dúfa, že nadchádzajúce eurovoľby situáciu vyriešia. "Desí sa totiž negatívnych nálad a rečí o odchode z EÚ od ďalších európskych mocností," doplnil Kostelník.

Spolu navrhuje balík pre občanov 

Vláda SR by mala prijať ekonomický ochranný balíček pre našich občanov v prípade tvrdého brexitu a jasný plán, ako budú naše ministerstvá postupovať a zároveň ochraňovať Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii. Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil líder mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý na margo hlasovania britského parlamentu o Dohode o odchode Británie z EÚ.

"Vstupujeme do obdobia zásadnej neistoty, nikto nevie, čo sa stane. V tejto chvíli je výrazné riziko aj tvrdého neriadeného brexitu bez dohody, čo by malo na Slovensku zásadné dosahy," povedal Beblavý. Upozornil, že Veľká Británia je jeden z najvýznamnejších obchodných partnerov Slovenska. "Náš obchod s Veľkou Britániou je okolo piatich percent HDP. Tvrdý brexit možno preklopí celú európsku ekonomiku do recesie a naša vláda by na to mala byť pripravená," odkázal.

Spolu preto navrhuje, aby vláda pripravila ekonomický balíček na ochranu občanov v dôsledku brexitu. Obsahuje zníženie daní a odvodov pre zamestnancov a pracujúcich, keďže tieto peniaze sa najrýchlejšie pretavia do domácej spotreby. Obsahuje aj odľahčenie záťaže podnikateľov rušením regulácií a zrýchlenie čerpania eurofondov.

Historická porážka a poníženie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Slepá ulička

Dohoda o brexite sa v Londýne dostala do slepej uličky. To, čoho sme svedkami, je učebnicovým príkladom populizmu, ktorý priniesol politickú, ale aj spoločenskú neistotu do Spojeného kráľovstva a EÚ. Uviedol to Most-Híd v reakcii na nesúhlas britského parlamentu s Dohodou o odchode Británie z Európskej únie (EÚ).

Zlý signál pre EÚ

Utorkové neúspešné hlasovanie o brexitovej dohode v britskom parlamente je podľa politológa z Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova zlým signálom pre obe strany. Ako uviedol, schyľuje sa k odchodu Veľkej Británie bez dohody, čo môže mať zlý dopad pre všetkých zúčastnených.

"Vždy, keď sa začína zapínať sako zlým gombíkom, to nedopadne dobre. Politicky ide v prípade hlasovania o veľmi zlý signál a rozhodnutie, pretože svedčí o tom, že sa Veľká Británia nevie zhodnúť s Európskou úniou na vyriešení tejto situácie, ktorá vznikla podľa mňa zlým rozhodnutím. Najpravdepodobnejšia možnosť zatiaľ vyzerá byť brexit bez dohody, pretože o odložení sa zatiaľ nehovorí. Táto možnosť by mala zlý dopad nielen na Britániu, ale aj na Európsku úniu," uviedol Mesežnikov.

Podľa jeho slov situáciu nevyriešia ani parlamentné voľby vo Veľkej Británii, pretože do odchodu zostávajú už iba dni a pravdepodobne by sa i tak nič zásadné nezmenilo. "Skutočne neviem, či je v súčasnosti v britskom parlamente niekto, kto by bol schopný vyjednať novú dohodu, ak tú starú, o ktorej sa rokovalo dlhé mesiace, zmietli poslanci zo stola," uzavrel.

V europarlamente vládne skepsa

Európska únia sa po utorkovom hlasovaní britského parlamentu musí pripravovať na neriadený odchod Británie z európskeho bloku. Dnes to na úvod plenárnej diskusie o brexite v Európskom parlamente vyhlásil predseda európskeho zákonodarného zboru Antonio Tajani. Rovnaký názor vyjadrili aj rumunská ministerka pre európske záležitosti Melania-Gabriela Ciotová, ktorá v europarlamente zastupuje terajšie rumunské predsedníctvo EÚ, a prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

Barnier s Timmermansom sa zhodli na tom, že teraz musí Británia oznámiť únii svoju predstavu o brexite. Obaja však odmietnutú dohodu, ktorú pripravili britskí a únijní vyjednávači a ktorá stanovuje podmienky britského odchodu z EÚ, považujú za najlepší možný kompromis poskytujúci právnu istotu obom stranám.

Farage sa obáva druhého referenda

Bývalý vodca Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), britský europoslanec Nigel Farage vyjadril vo štvrtok názor, že Británia smeruje k odloženiu termínu vystúpenia z EÚ, stanoveného na 29. marca, a pravdepodobne aj k novému referendu o tzv. brexite. Uviedla to tlačová agentúra Reuters.

Nigel Farage
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Britská premiérka Theresa Mayová utrpela v utorok večer veľkú porážku v poslaneckej snemovni, keď britskí poslanci prevažnou väčšinou hlasov odmietli dohodu o riadenom brexite, ktorú jej vláda vyrokovala s Európskou úniou.

"Myslím si a obávam sa, že smerujeme k odkladu a pravdepodobne aj k druhému hlasovaniu," skonštatoval Farage v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu Sky News. Farage bol jedným z hlavných aktivistov za odchod Británie z EÚ a počas kampane pred referendom z 23. júna 2016, z pozície predsedu UKIP, lákal britských voličov na sériu výhod, ktoré má krajine priniesť "rozvod" z Bruselom.

Rusko postoj nemení

Rusko zostáva v otázke brexitu neutrálne. V stredu to vyhlásil minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Odmietol tiež obvinenia, podľa ktorých Moskvu teší napätá situácia súvisiaca s odchodom Veľkej Británie z Európskej únie. Vyhlásil, že Rusko chce vidieť "jednotnú, silnú a najmä nezávislú Európsku úniu". Minister tiež ubezpečil, že jeho krajina je pripravená rozvíjať vzťahy s Britániou aj EÚ bez ohľadu na výsledok odchodu.

Viac o téme: Európska úniaTheresa MayováBrexitEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu