Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Britskí poslanci odmietli dohodu o brexite, Mayová musí predstaviť plán B

Theresa Mayová Zobraziť galériu (3)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Tim Ireland)

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu neschválili v utorok predbežnú dohodu o vystúpení Británie z Európskej únie. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Za schválenie dohody o odchode Británie z EÚ hlasovalo 202 poslancov, 432 bolo proti. Podľa britskej BBC ide pritom o najväčšiu porážku akejkoľvek britskej vlády v histórii v parlamentnom hlasovaní.

Pred hlasovaním o dohode poslanci pomerom hlasov 600:24 zamietli dodatok, ktorý by Británii umožnil jednostranne odstúpiť od tzv. írskej poistky (backstop). Na záver rozpravy líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn povedal, že dohoda neobsahuje nič, čo by pomohlo 500.000 ľuďom, ktorí sa počas vlády premiérky Mayovej dostali pod hranicu biedy, a preto vidí jediné riešenie vo vyslovení nedôvery vláde a predčasných voľbách. Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde by sa malo konať v stredu o 19.00 h miestneho času (20.00 h SEČ). Proti brexitovej dohode hlasovalo v utorok 118 členov vládnucich konzervatívcov. V radoch opozičných labouristrov dohodu podporili traja poslanci. 

PRÁVE TERAZ Britskí poslanci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/House of Commons/PA via AP)

Premiérka Mayová dohodu opäť obhajovala s tým, že ide o jediné možné riešenie a naplnenie výsledkov referenda o brexite z júna 2016, keď za odchod Británie z EÚ hlasovalo 51,9 zúčastnených voličov. Corbynovi pripomenula, že ani predčasné voľby by parlamentnú aritmetiku nemuseli vyriešiť a budú len stratou času.

Najväčšia porážka britskej vlády

Výsledok dnešného hlasovania predstavuje podľa britských médií jasne najvýraznejšiu porážku vlády v Dolnej snemovni. Dohoda o brexitu bola zamietnutá rozdielom 230 hlasov, pričom doteraz najkrutejšiu porážku zažil v roku 1924 labouristický premiér Ramsay MacDonald, a to o 166 hlasov.

"Mimoriadne. Ponižujúce. Bezprecedentné," napísal o výsledku reportér BBC Nick Robinson. "Odpočívaj v pokoji brexitová dohoda Theresy Mayovej ... Najväčšia porážka predsedu vlády od ... vlastne si nemôžem vybaviť premiéra, ktorý by utrpel takú porážku," uviedol jeho kolega Norman Smith.

"Vláda celkom určite vyhrá. Labouristi budú volať po vyjadrení podpory druhému referendu. Katastrofálny týždeň pre Mayovú skončí s pozornosťou upriamenou na nezhody labouristov a problémy Corbyna. Dobrá práca, všetci," komentoval ironicky najbližší vývoj Matt Chorley z denníka The Times. Ak by predsa len kabinet padol a nepodarilo sa zostaviť do dvoch týždňov iný, boli by vypísané predčasné voľby.

Schválenie dohody podľa nej nebolo záväzkom voči EÚ, ale voči občanom Británie, keďže vláda a parlament dali v roku 2016 občanom možnosť hlasovať v referende s tým, že budú rešpektovať ich vôľu. Pôvodne mala Dolná snemovňa o dohode o brexite hlasovať už v polovici decembra, avšak premiérka Mayová hlasovanie odvolala, pretože schválenie dohody bolo veľmi nepravdepodobné.

Reakcia Mayovej

Stratégiou vlády nie je márniť čas až do neriadeného britského odchodu z Európskej únie, povedala premiérka Theresa Mayová po tom, čo poslanci jasne odmietli podmienky brexitu, ktoré jej vláda vyjednala v Bruseli. Za najlepšiu cestu vpred považuje usporiadaný odchod z EÚ s "dobrou dohodou". Zároveň nenaznačila, či sa chystá požiadať o odklad termínu brexitu, alebo ako chce získať väčšinovú podporu v parlamente.

"Dnešné hlasovanie nám nehovorí nič o tom, čo si táto snemovňa praje," konštatovala Mayová po presvedčivej porážke o viac ako 200 hlasov. "Nehovorí nič o tom, ako, alebo či vôbec chce ctiť rozhodnutie Britov" v referende z roku 2016, dodala.

Mayová povedala, že najskôr je potrebné potvrdiť, či má jej vláda stále dôveru Dolnej snemovne. Predpokladá, že áno, umožní však, aby sa v stredu poslanci vyjadrili k opozičnému návrhu o vyslovenie nedôvery.

Keď jej vláda hlasovanie ustojí, bude vraj Mayová "v konštruktívnom duchu" rokovať so svojimi kolegami aj so zástupcami parlamentnej opozície. Vzhľadom na naliehavosť problému je podľa premiérky nutné sústrediť sa iba na skutočne realizovateľné varianty. Vláda sa vraj bude riadiť skôr schváleným pozmeňujúcim návrhom, podľa ktorého má návrh o ďalšom postupe predložiť do pondelka.

Okrem toho ale Mayová príliš nenaznačila, kam chce teraz proces britského odchodu z EÚ smerovať. Takisto nezmienila odklad termínu brexitu, ktorý je podľa mnohých komentátorov v tomto okamihu pre uskutočnenie usporiadaného odchodu nutnosťou. Premiérka iba uviedla, že je potrebné ukončiť neistotu a že "najlepšou cestou vpred je odísť usporiadaným spôsobom s dobrou dohodou".

K hlasovaniu sa vyjarili predsedovia europarlamentu, Európskej rady a EK

K hlasovaniu britského parlamentu sa po jeho skončení vyjadril na Twitteri aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý naznačil, že vzhľadom na výsledok hlasovania je možné, že Británia Úniu vôbec neopustí.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prijal hlasovanie britského parlamentu s poľutovaním a konštatoval, že riziko tvrdého brexitu sa zvýšilo. "Vyzývam Britániu, aby čo najrýchlejšie objasnila svoje zámery. Čas už skoro vypršal," napísal Juncker na Twitteri. Podobné stanovisko deklaroval aj Tusk.

"Britský parlament povedal, čo si neželá. Teraz je čas zistiť, čo britskí poslanci chcú," reagoval na hlasovanie splnomocnenec europarlamentu pre brexit Guy Verhofstadt. Zdôraznil tiež význam ochrany práv občanov krajín EÚ v Británii po brexitu. 

Podobne sa vyjadril aj predseda europarlamentu Antonio Tajani. "Potrebujeme uistenie ohľadom ich budúcnosti. Vždy budeme na ich strane," napísal na twitteri.

Pred hlasovaním diskutovali o štyroch alternatívnych návrhoch

Zo štyroch, ktoré pléne v dolnej komore parlamentu predložil jej predseda John Bercow, sa nakoniec hlasovalo o jedinom, ktorý bol jasne odmietnutý. Návrh konzervatívneho poslanca Johna Barona podporilo len 24 členov snemovne, proti ich bolo 600.

PRÁVE TERAZ Britskí poslanci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/House of Commons/PA via AP)

Dolná komora britského parlamentu, ktorá v utorok večer hlasovala o dohode medzi britskou vládou a EÚ o vystúpení krajiny z únie, diskutovala pred samotným hlasovaním o štyroch alternatívnych návrhoch súvisiacich s brexitom. 

Ako na začiatku utorňajšieho rokovania Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva informoval jej predseda John Bercow, prvým takýmto návrhom bude iniciatíva opozičných labouristov, ktorí sú proti aktuálnej dohode o brexite, no zároveň žiadajú garancie, že krajina po odmietnutí dohody parlamentom z únie nevystúpi "na divoko", teda bez akejkoľvek dohody. Práve to je totiž podľa mnohých analytikov najpravdepodobnejší "plán B" britskej premiérky Theresy Mayovej pre prípad, že dohoda v parlamente neprejde.

Druhý návrh, o ktorom budú poslanci rokovať ešte pred samotným večerným hlasovaním o brexite, je plán z dielne Škótskej národnej strany (SNP), ktorá by chcela napätú situáciu okolo brexitu riešiť tým, že by sa britský odchod z únie odložil na neskôr. Podľa aktuálneho plánu má krajina vystúpiť z EÚ už 29. marca.

Zvyšné dve iniciatívy, o ktorých budú v utorok britskí poslanci diskutovať, sa týkajú otázky dočasnej colnej únie s EÚ, ktorá by mala komplikovanou a medzi britskými politikmi nie veľmi populárnou formou zabezpečiť kontinuitu súčasného režimu na hraniciach medzi Severným Írskom a Írskom bez toho, aby na nich po odchode krajiny z EÚ musela vyrásť skutočná hranica.

Samotné hlasovanie o Mayovej dohode s EÚ o brexite sa očakáva okolo siedmej večer miestneho času (20:00 SEČ). Podľa stanovísk jednotlivých politikov a politických strán je veľmi pravdepodobné, že poslanci Mayovej návrh odmietnu. Málokto si zatiaľ trúfa odhadovať, čo bude nasledovať potom.

Rôzne hypotetické scenáre sa pohybujú od následného odchodu krajiny z únie bez dohody cez nové referendum o brexite až po to, že Mayová na čele vlády skončí a nechá doriešiť túto situáciu niekomu inému. Podľa viacerých informácií, ktoré prenikli do médií od ľudí blízkych Mayovej, však premiérka odchod vôbec nezvažuje a bude sa snažiť na svojom poste zotrvať stoj čo stoj.

O novom referende o brexite sa Mayová už mnohokrát vyjadrila, že je neprípustné. Hovorí to i napriek tomu, že podľa prieskumov je už prevažná väčšina Britov dlhé mesiace za zotrvanie v únii. Mayová však trvá na tom, že krajina musí úniu bezpodmienečne opustiť.

Viac o téme: Theresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu