Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNE Vyjednávači rokovali o dohode o brexite, zatiaľ bez úspechu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRUSEL - Dohoda o brexite zatiaľ nebola dosiahnutá, dozvedeli sa na dnešnom rokovaní veľvyslanci 27 členských štátov EÚ mimo Veľkej Británie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva európske diplomatické zdroje. Server Politico.eu nedávno predtým tvrdil, že dohoda, ktorá zabezpečí bezpečný odchod Británie z európskeho bloku, je na svete a odvolal sa na tri diplomatické zdroje.

Náznaky, že pri vyjednávaní o brexite došlo k posunu, sa objavili skôr počas dňa, keď vyšlo najavo, že britský minister pre brexit Dominic Raab zamieril na vopred neohlásenú cestu do Bruselu. Podľa informácií sa ale obom stranám zrejme zatiaľ nepodarilo vyriešiť problém okolo režimu na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom.

Raab dnes rokoval v Bruseli s hlavným vyjednávačom o brexite Michelom Barnierom. Ten údajne následne veľvyslancom povedal, že dohodu zatiaľ nedosiahli. A na verejnosť sa dostali aj informácie, že sa ruší pondelková schôdza takzvaných "šerpov", teda zástupcov premiérov, ktorí mali tiež riešiť brexit. Budúci týždeň sa v Bruseli uskutoční samit šéfov štátov a vlád EÚ, ktorý predseda Európskej rady Donald Tusk označil "za okamih prvdy pre brexitové rokovania". Británia má EÚ opustiť 29. marca budúceho roka.

Vyjednávanie zatiaľ neprinieslo dohodu, tvrdí Barnier

Vyjednávanie medzi EÚ a Britániou i napriek "intenzívnemu úsiliu" zatiaľ neprinieslo dohodu o spôsobe ukončenia členstva tejto krajiny. Podľa tlačovej agentúry AP to vyhlásil v nedeľu hlavný vyjednávač EÚ pre tzv. brexit Michel Barnier. "Napriek intenzívnemu úsiliu sú niektoré kľúčové otázky stále otvorené," uviedol Barnier po prekvapujúcom stretnutí s britským náprotivkom Dominicom Raabom v Bruseli. Jednou z vážnych prekážok podľa neho zostáva budúcnosť hranice medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Michel Barnier
Zobraziť galériu (2)
Michel Barnier  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Poprel tak predošlú správu portálu Politico, ktorý s odvolaním sa na nemenovanú trojicu diplomatov EÚ informoval o dosiahnutí predbežnej dohody o spôsobe odchodu Británie z európskeho bloku. Výsledkom vyjednávania v Bruseli mal byť návrh zaisťujúci "bezpečný" odchod Británie z EÚ s prechodným obdobím zabraňujúcim "ekonomickým šokom".

Britské ministerstvo pre vystúpenie z EÚ v nedeľu popoludní oznámilo, že minister Raab mimoriadne vycestoval do Bruselu na stretnutie s hlavným vyjednávačom EÚ Barnierom. Podľa zverejneného vyhlásenia bolo takéto stretnutie nutné vzhľadom na nedoriešené záležitosti pred zasadnutím Európskej rady naplánovaným na budúcu stredu a štvrtok. Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ, na ktorého sa odvoláva AP, sa pred nadchádzajúcim summitom neočakávajú žiadne ďalšie rokovania o brexite.

Viac o téme: BruselVeľká BritániaEurópska úniaDohoda o brexite
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu