Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Medzi EÚ a Britániou stále pretrvávajú veľké rozdiely ohľadne brexitu, tvrdí vyjednávač Barnier

Vyjednávač pre brexit Michel Barnier.
Vyjednávač pre brexit Michel Barnier. (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou ešte stále existujú "obrovské a vážne rozdiely" ohľadom brexitu. Uviedol to v piatok - v rámci summitu v Bruseli - hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Hlavy vlád a štátov sa riadeným odchodom Británie z Únie zaoberali v piatok dopoludnia, pričom to bolo z ich strany iba skonštatovanie už doteraz známych skutočností. Piatkovým rozhovorom predchádzalo vyhlásenie britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá varovala, že neúspech rokovaní o brexite by mohol vážne ohroziť bezpečnosť Európy.

Účastníci summitu - podľa oznámenia predsedu Európskej rady Donalda Tuska - prijali závery k problematike brexitu. Okrem iného sa v nich hovorí o potrebe vyriešiť otázku Gibraltáru, britského územia na juhu Španielska a o potrebe dosiahnuť politickú deklaráciu o právnom rámci budúcich vzťahov EÚ - Británia.

Podľa Barniera sa už v rámci procesu rokovaní s Londýnom podarilo dosiahnuť istý pokrok. Stále však podľa neho zostávajú "obrovské a vážne rozdiely", najmä čo sa týka hraničného režimu medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Vláda v Londýne prisľúbila zachovať "neviditeľnú" hranicu bez colných úradov a s fungujúcou infraštruktúrou medzi Severným Írskom a Írskom. Lídri EÚ však netrpezlivo očakávajú podrobné návrhy britskej strany o tom, ako to možno dosiahnuť. Mayová totiž trvá na tom, že jej krajina opustí colnú úniu EÚ, čo spochybňuje nemennosť hraničného režimu s Írskom.

Barnier oznámil, že chce, aby sa britskí vyjednávači na budúci týždeň v pondelok vrátili do Bruselu a obnovili "rozvodové" rozhovory. Britská premiérka po sérii sťažností z EÚ, že názorové rozdiely v jej vláde blokujú pokrok rozhovorov, potvrdila, že Londýn je pripravený "zintenzívniť a urýchliť tempo rokovaní". 

Vyjednávač EÚ pri tejto príležitosti vyjadril nádej, že pozícia britskej vlády bude obsahovať "uskutočniteľné a realistické návrhy". "Čas je veľmi krátky, chceme dohodu a pracujeme na dohode", opísal situáciu Barnier.

Viac o téme: Michel BarnierVBBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu