Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

S dohodou o írskych hraniciach sa treba poponáhľať, myslí si Barnier

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: SITA/Niall Carson/PA via AP)

LONDÝN - Spojené kráľovstvo a EÚ by sa mali poponáhľať s dohodou o hraniciach medzi Severným Írskom a Írskou republikou. O spornej hranici by sa obe strany mali dohodnúť do júna. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenie hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, o ktorom informovala agentúra AP.

Podľa spravodajskej televízie Sky News Barnier počas svojej návštevy v Írsku varoval, že ak sa v otázke írskych hraníc nedospeje k dohode, "existuje riziko", že rozhovory o konečnej dohode o vystúpení Británie z EÚ stroskotajú. 

Po plánovanom vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ v roku 2019 bude hranica, ktorá oddeľuje britskú provinciu Severné Írsko a Írsku republiku, jedinou pozemnou hranicou medzi Britániou a Írskom, ktoré naďalej ostane členom EÚ.

Európska komisia ešte vo februári navrhla zotrvanie Severného Írska na únijnom jednotnom trhu a v colnej únii s EÚ, aby sa zaistilo, že jeho hranica s Írskom sa nevráti k "tvrdej" podobe zahŕňajúcej aj kontroly a fyzickú infraštruktúru. Britská premiérka Theresa Mayová však reagovala, že by to narušilo jednotný trh Spojeného kráľovstva, keďže by vznikla určitá forma hranice medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva.

Viac o téme: HraniceLondýnÍrskoMichel BarnierSpojené kráľovstvoBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu