Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rokovania o brexite sa nepresunú do druhej fázy skôr než v decembri, povedal Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rokovania o brexite dostatočne nepokročili na to, aby sa diskusie o budúcich obchodných vzťahoch medzi EÚ a Britániou uskutočnili skôr než v decembri - a už vôbec nie v októbri, ako dúfala Británia. Vyhlásil to dnes predseda Európskej rady Donald Tusk v súvislosti s prebiehajúcim piatym kolom rokovaní o brexite. Informovala o tom agentúra AP.

Tusk narážal na pomalé tempo rokovaní o "rozvode" medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Vyhlásil pritom, že je ešte príliš skoro, aby sa rozhovory presunuli do ďalšej fázy, keďže počiatočné rozhovory najskôr musia dosiahnuť "dostatočný pokrok".

"Rokujeme v dobrej viere a stále dúfame, že takzvaný 'dostatočný pokrok' nastane do decembra," povedal Tusk. Dodal, že "ak sa ukáže, že rozhovory pokračujú pomalým tempom, potom budeme spolu s našimi priateľmi zo Spojeného kráľovstva musieť popremýšľať, kam smerujeme".

V pondelok sa Bruseli už piaty mesiac po sebe stretli oba tímy vyjednávačov, ktorých cieľom je zabezpečiť riadený odchod Spojeného kráľovstva z Únie. Predošlé štyri kolá rokovaní nepriniesli dostatočný pokrok v kľúčových kritériách, ktoré sú podľa EÚ podmienkou na prechod do druhej fázy rozhovorov. V rámci nej by sa malo hovoriť o budúcich vzťahoch medzi Úniou a Britániou.

EÚ ešte pred začiatkom rokovaní o brexite prijala usmernenia, podľa ktorých najskôr treba vyriešiť tri zásadné otázky: zachovanie práv európskych občanov v Británii a britských občanov v EÚ, írsko-severoírsky hraničný režim v duchu Veľkopiatkovej dohody a splnenie britských finančných záväzkov voči rozpočtu EÚ. Bez pokroku a predbežnej dohody v týchto troch kapitolách EÚ nezačne diskusie o podobe budúcich vzťahov s Londýnom, hoci britská strana požaduje, aby sa o oboch otázkach rokovalo súbežne.

Viac o téme: Donald TuskBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu