Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Podľa Mayovej občania EÚ žijúci v Británii nemusia mať obavy z brexitu: Toto sú kľúčové body

Theresa Mayová Zobraziť galériu (2)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová poskytla dnes ďalšie podrobnosti o navrhovanom zaobchádzaní s občanmi EÚ žijúcimi v Británii po tom, ako Spojené kráľovstvo vystúpi z Únie. Premiérka uviedla, že chce zmierniť obavy a poskytnúť istotu mnohým občanom EÚ pôsobiacim v Británii. Upozornila, že tieto práva musia byť zaručené aj Britom žijúcim v iných európskych krajinách, čiže musia byť recipročné.

Mayová uviedla, že Británia chce, aby občania EÚ, ktorí majú pobyt na území Británie a sú tam legálne, v krajine zostali a mali plnohodnotné práva. Premiérka v dnešnom oznámení zdôraznila, že tzv. brexit, teda vystúpenie Británie z EÚ, "neroztrhne žiadne rodiny". Práva občanov po odchode Británie z EÚ sú hlavnou problematikou, ktorú politici riešia už na začiatku oficiálnych rokovaní o brexite. Tie sa majú podľa očakávania ukončiť do dvoch rokov.

Mayová predstavila post-brexitovú ponuku pre obyvateľov EÚ

Britská premiérka Theresa Mayová dnes vyhlásila, že chce, aby občania Európskej únie žijúci v Spojenom kráľovstve zostali v tejto krajine aj po tzv. brexite, teda jej vystúpení z Únie, uviedol portál BBC. Ministerská predsedníčka zároveň ohlásila plány, ktoré majú "utíšiť ich obavy". Všetkým občanom EÚ, ktorí legálne žijú v Británii najmenej päť rokov, bude udelený "štatút usadených osôb", pričom tieto osoby si budú môcť priviesť partnerov i deti, navrhla Mayová na minulotýždňovom summite EÚ v Bruseli.

Na tých, ktorí nedodržia túto lehotu, ale prídu ešte pred termínom brexitu v marci 2019, sa bude vzťahovať "tolerančné obdobie" s cieľom regulácie ich imigračného štatútu s vyhliadkou na neskoršie uchádzanie sa o štatút usadenej osoby. Toto tolerančné obdobie bude dvojročné. Líder labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že Mayovej ponuka nie je "štedrá" a prichádza "trocha neskoro". Labouristi tvrdia, že Spojené kráľovstvo by malo v dôsledku vlaňajšieho hlasovania za brexit poskytnúť jednostrannú záruku bezpečnosti pre obyvateľov Únie, uvádza BBC.

O ponuke Londýna obyvateľom EÚ bol zverejnený 15-stranový dokument, ktorý načrtáva detaily tohto návrhu. Mayová medzitým oboznámila poslancov o výsledkoch bruselského summitu, na ktorom po prvý raz predstavila svoje plány. Premiérka v Dolnej snemovni parlamentu vyhlásila, že tak hodlá uistiť 3,2 milióna obyvateľov EÚ v Spojenom kráľovstve, ako aj občanov krajín Európskeho združenia voľného obchodu (Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko), ktorí sú podľa jej slov "integrálnou súčasťou ekonomickej a kultúrnej štruktúry" Spojeného kráľovstva.

Mayová však zdôraznila, že akákoľvek dohoda o ich budúcom postavení a právach musí byť recipročná a bude musieť po brexite poskytnúť istotu pre 1,2 milióna britských občanov žijúcich v členských štátoch Európskej únie. Predpokladaný termín odchodu Británie z EÚ je 29. marec 2019.

Kľúčové body Mayovej návrhu:

 1) Tí, ktorým bude udelený štatút usadených osôb, budú môcť žiť, pracovať, študovať a dožadovať sa výhod tak ako v súčasnosti;
2) Lehota vzťahujúca sa na príchod do krajiny je 29. marec 2017 až 29. marec 2019;
3) Občania EÚ žijúci v Spojenom kráľovstve menej než päť rokov budú môcť od určeného termínu ďalej žiť a pracovať v krajine;
4) Tieto osoby budú môcť požiadať o dočasný pobyt po vypršaní dvojročného "tolerančného obdobia";
5) Tí, ktorí v krajine strávia päť rokov, budú môcť požiadať o štatút usadenej osoby;
6) Rodinní príslušníci občanov EÚ žijúci v zahraničí sa budú môcť vrátiť a uchádzať sa o štatút usadenej osoby;
7) Bude možné požiadať o "všeobecné povolenie na pobyt", ktoré úradom poskytne čas na spracovanie žiadostí o zotrvanie v Spojenom kráľovstve;
8) Ministerstvo vnútra nebude viac požadovať dôkaz, že občania EÚ, ktorí nepracovali, majú "náležité zdravotné poistenie".

Na základe predkladaného plánu všetci ľudia s nepretržitým päťročným pobytom v Spojenom kráľovstve budú môcť požiadať o "štatút usadenej osoby" a budú môcť očakávať zhruba tie isté výhody v oblasti finančnej podpory a zdravotnej starostlivosti ako radoví občania Spojeného kráľovstva.

Podľa Mayovej občania EÚ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Europarlament pozorne preskúma návrh premiérky Mayovej

Pracovná skupina Európskeho parlamentu (EP) pre odchod Spojeného kráľovstva z EÚ pozorne preskúma návrh britskej premiérky Theresy Mayovej, uviedol dnes koordinátor EP pre tzv. brexit Guy Verhofstadt. Britská premiérka dnes predstavila plány Londýna v súvislosti s právami občanov krajín EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve po odchode krajiny z EÚ. Líder politickej skupiny liberálov a demokratov v EP (ALDE), ktorý je v europarlamente zodpovedný za otázky súvisiace s brexitom, uviedol, že europoslanci Mayovej osembodový návrh pozorne preskúmajú.

"Vítam skutočnosť, že sme konečne dostali protinávrh zo strany Spojeného kráľovstva, ktorý je teraz verejný. Pracovná skupina pre brexit bude v najbližších dňoch skúmať návrhy Spojeného kráľovstva. Na prvý pohľad je tu aspoň jeden prvok, ktorý znamená rozdiel, konkrétne záväzok zjednodušiť existujúce administratívne postupy. Niekoľko obmedzení je však stále znepokojivých a bude potrebné ich dôkladne posúdiť," uviedol Verhofstadt.

Dodal, že EP bude konať s cieľom chrániť práva občanov EÚ v Spojenom kráľovstve, a tiež chrániť integritu práva EÚ vrátane Charty základných práv a jej rámca na presadzovanie práva. Europarlament vo svojom uznesení z 5. apríla naznačil, že akékoľvek zhoršenie práv spojených so slobodou pohybu občanov, vrátane diskriminácie medzi občanmi EÚ v ich prístupe k právu na pobyt ešte pred termínom brexitu, by bolo v rozpore s právom Únie. 

Barnier na Mayovej plán o právach občanov zareagoval chladne

Vyjednávač Európskej komisie (EK) pre tzv. brexit Michel Barnier zareagoval skôr chladne na plán na ochranu práv občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve, ktorý dnes v Londýne predložila britská premiérka Theresa Mayová.

"Cieľom EÚ týkajúcim sa práv občanov je: rovnaká úroveň ochrany ako v právnych predpisoch EÚ. Je treba viac ambícií, viac jasnosti a záruk ako v dnes prezentovanej pozícii," uviedol Barnier na svojom účte na Twitteri.

Mayová v britskom parlamente upozornila, že chce zmierniť obavy a poskytnúť istotu občanom EÚ legálne pôsobiacim v Británii, že ich po brexite nikto z tejto krajiny nebude vyháňať. Zároveň zdôraznila princíp reciprocity, čiže akákoľvek dohoda o právnom postavení a právach občanov EÚ musí poskytovať rovnaké záruky a istotu budúcnosti pre vyše 1,2 milióna Britov žijúcich na európskom kontinente.

Podľa projektu britskej vlády si budú môcť európski občania udržať existujúce práva až do dátumu odchodu Británie z EÚ. Po tomto dátume všetci občania EÚ, ktorí legálne žijú v Británii najmenej päť rokov, budú môcť požiadať o "štatút usadených osôb", pričom tieto osoby si budú môcť priviesť do Británie aj svojich partnerov a deti.

Viac o téme: Theresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu