Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predseda Donald Tusk pripúšťa, že k brexitu vôbec nemusí dôjsť

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: Foto: SITA/Jakub Julény)

BRUSEL – Predseda Európskej rady Donald Tusk pripustil, že Spojené kráľovstvo by mohlo zostať v EÚ. Povedal to v súvislosti s otázkami, či si vie predstaviť, že by Británia Úniu neopustila. Tzv. brexit bude jednou z hlavných tém dnešného summitu EÚ v Bruseli.

"Niektorí moji britskí priatelia sa ma pýtali, či sa dá brexit zvrátiť a či si viem predstaviť, že by Británia v EÚ zostala. Povedal som im, že EÚ bola vybudovaná na snoch, ktoré vyzerali neuskutočniteľne, takže ktovie. Mohli by ste povedať, že som rojko, ale nie som sám," povedal Tusk zakončujúc svoje vyjadrenie citátom z piesne Imagine od britského hudobníka Johna Lennona.

Vystúpenie Británie označil za "veľmi náročný proces", na ktorý je ale Únia dobre pripravená. Prvé rokovania o brexite sa uskutočnili tento týždeň v pondelok. Britská premiérka Theresa Mayová dnes večer na summite v Bruseli predostrie svoju predstavu o týchto rokovaniach. Potom bude nasledovať zasadnutie ostatných 27 členských štátov, na ktorom hlavný únijný vyjednávač pre brexit poreferuje o výsledku pondelňajšieho stretnutia.

Viac o téme: Donald TuskBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu