Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rokovania o brexite: Hlavný vyjednávač EÚ hovorí, že vykročili správnou nohou

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: SITA/AP/Thierry Monasse)

BRUSEL – Rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ sa začali dobre, vyhlásil po prvom dni rokovaní s Britániou hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

S britským ministrom pre brexit Davidom Davisom sa dohodli na vytvorení pracovných skupín venovaných právam občanov a finančnému vyrovnaniu. "Prvé rokovania boli užitočné, vykročili sme správnou nohou," vyhlásil Barnier. Jeho britský rokovací partner David Davis uviedol, že na dnešných rokovaniach bol vytvorený" pevný základ na ďalšie diskusie."

Dnešným dňom sa začali približne jeden a pol ročné rokovania, ktoré by mali viesť k uzavretiu dohody o brexite. Konečný dátum brexitu je stanovený na 29. marca 2019. Teoreticky sa môže posunúť, ak s tým budú súhlasiť všetky členské štáty vrátane Británie. O výsledkoch dnešného rokovania bude Barnier koncom týždňa podrobne informovať lídrov členských štátov EÚ na summite Európskej rady v Bruseli.

Účet sa im stále nevidí

Spojené kráľovstvo zatiaľ nesúhlasí s uhradením finančných záväzkov po odchode z Európskej únie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje z prostredia EÚ. Británia podľa uvedeného zdroja "spochybňuje, že zaplatenie finančných záväzkov je právne podložené". Londýn doteraz tvrdil, že vyplatenie desiatok miliárd eur je neopodstatnené. V médiách sa objavujú informácie, že konečná suma vyžadovaná Úniou by mohla byť 60 až 100 miliárd eur.

EÚ naopak trvá na vyplatení peňazí. Celé finančné vyrovnanie má byť súčtom britských príspevkov v troch oblastiach: do rozpočtu EÚ, ukončenia členstva Spojeného kráľovstva vo všetkých inštitúciách a agentúrach EÚ a účasti Británie v špecifických únijných fondoch a iniciatívach. Únia zatiaľ nešpecifikovala výšku finančného vyrovnania, ale dala najavo, že očakáva splatenie záväzkov v eurách.

Hlavní vyjednávači EÚ a Británie dnes prvýkrát rokovali o brexite a dohodli sa na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať finančným vyrovnaním. Podľa zdrojov agentúry Reuters budú rozpory v tejto otázke jednou z výziev v rámci rokovaní o brexite.

Viac o téme: Michel BarnierBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu