Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf Európskej ľudovej strany: História ukáže, že brexit je obrovskou chybou

Manfred Weber Zobraziť galériu (2)
Manfred Weber (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Šéf najväčšieho politického bloku v Európskom parlamente, Európskej ľudovej strany (EĽS), Manfred Weber dnes vyhlásil, že rozhodnutie Británie vystúpiť z EÚ je chyba, ktorá uškodí Spojenému kráľovstvu aj Únii.

Podľa predsedu EĽS Webera "história ukáže, že brexit je obrovskou chybou. Spôsobí mnoho škôd na oboch stranách". Dodal však, že Európsky parlament bude rešpektovať voľbu britských voličov odísť z EÚ a že "rokovania by sa mali sústreďovať na dva kroky: najprv sa musíme dohodnúť na rozvodovom urovnaní, potom budeme diskutovať o novom vzťahu".

Pri brexite je ambíciou aj zachovanie jednoty členských štátov EÚ

Zachovanie jednoty na úrovni 27 členských štátov Európskej únie (EÚ) počas celého obdobia rokovaní o vystúpení Veľkej Británie z Únie a následné dohodnutie sa na usporiadaní budúcich vzťahov v prospech občanov EÚ a Británie. To je ambíciou Slovenska v nasledujúcom období v súvislosti s dnešným oficiálnym spustením brexitu Spojeného kráľovstva z EÚ. Uvádza sa to vo vyhlásení vlády SR.

Aktiváciu článku 50 Zmluvy o Európskej únii zo strany Spojeného kráľovstva vníma Slovenská republika ako očakávaný krok, ktorý nadväzuje na referendum z 23. júna 2016. V ňom britskí občania rozhodli o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. "Spojené kráľovstvo oficiálne iniciovalo proces vystúpenia z Európskej únie, čím sa začína nová fáza našich vzťahov," informuje tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. V najbližších dňoch sa tak podľa neho začne formálna príprava rokovaní. Ich rámec by mali schváliť hlavy štátov alebo predsedovia vlád 27 členských štátov EÚ na svojom najbližšom zasadnutí 29. apríla.

Vláda v tejto súvislosti pripomína, že priority Slovenska sú známe a zhodujú sa s prioritami EÚ. "V snahe minimalizovať neistotu v najbližšom období je naším záujmom zabezpečiť ochranu práv našich občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve, ako aj finančné vyrovnanie záväzkov Spojeného kráľovstva vyplývajúcich z doterajšieho členstva v EÚ," dodáva tlačový a informačný odbor.

Šefčovič: Európska komisia je pripravená na rozhovory o brexite

Dnešný deň odštartoval náročnú etapu vzájomných rokovaní so Spojeným kráľovstvom, Európska komisia je však na rozhovory o brexite pripravená. Uviedol to podpredseda tejto inštitúcie Maroš Šefčovič. Slovenský eurokomisár upozornil, že ide o bezprecedentný krok, lebo EÚ vôbec po prvý krát rokuje s členskou krajinou, ktorá sa rozhodla vystúpiť zo spoločenstva.  "Na strane Európskej komisie sme na tieto rokovania pripravení. Je tu úzka koordinácia s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom," opísal situáciu Šefčovič. Spresnil, že čoskoro po dnešnom prevzatí oficiálneho listu o zámere Británie vystúpiť z EÚ, bude vydaná spoločná deklarácia šéfov  štátov a vlád ostatných 27 členských krajín k návrhu britskej strany.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ďalším krokom bude rozoslanie návrhu negociačných usmernení veľvyslancom členských krajín EÚ. O týchto návrhoch budú lídri EÚ diskutovať na osobitnom summite 29. apríla. "Predpokladám, že k ostrým diskusiám dôjde začiatkom júna," uviedol Šefčovič. Eurokomisiu je kľúčové, aby v prvej fáze rokovaní, čiže v období leto - začiatok jesene,  našla principiálne riešenia pre tri dôležité okruhy. V prvom rade to bude otázka garantovania práv a postavenia občanov európskych krajín v EÚ a britských občanov v ostatných krajinách Únie. Šefčovič pripomenul, že je to citlivá otázka, ktorá sa týka takmer štyroch miliónov ľudí. 

Druhou dôležitou oblasťou budú finančné záväzky Británie. "Nechceme Britániu trestať za to, že odchádza z EÚ, ale mala by sa zodpovedne postaviť ku všetkým finančným záväzkom, ktoré podpísala či už v rámci negociácií o viacročnej finančnej perspektíve alebo v rámci rôznych programov financovaných z európskeho rozpočtu, z ktorých profituje aj Británia," povedal Šefčovič.

Tretí základný okruh otázok z hľadiska eurokomisie sa podľa neho týka hraničného režimu medzi Írskom a Spojeným kráľovstvom. Dodal, že EÚ nezabudla na nestabilné obdobie spred podpísania severoírskej Veľkonočnej mierovej dohody, aj preto je snaha zachovať súčasný stav aj po brexite.

"Ak nájdeme principiálne riešenie na tieto otázky, tak potom sa bude postupovať po jednotlivých oblastiach, budeme hovoriť o tom, ako Británia vystúpi, a budeme pripravení aj na diskusie o tom, ako majú vyzerať naše budúce vzťahy," vysvetlil Šefčovič.

EK podľa neho očakáva náročné rokovania s Britániou a nezabúda ani na prísny časový harmonogram dvoch rokov. Ak sa do konca marca 2019, keď Spojené kráľovstvo prestane byť členom EÚ, nepodarí vyriešiť všetky potrebné záležitosti, tak podľa neho Britániu a jej občanov čaká "kopec problémov". Ako príklad uviedol problémy pri poskytovaní služieb nukleárnej medicíny (Británia chce vystúpiť aj z dohody Euratom), prepravu dostihových koní na britské ostrovy alebo dovoz lacnejšej zeleniny z európskej pevniny.   

Politickí lídri EP upozornili Londýn na jeho povinnosti v rámci brexitu

Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) dnes popoludní prijala návrh uznesenia vypracovaný lídrami štyroch politických skupín a Výborom EP pre ústavné veci, ktoré stanovuje podmienky pre schválenie dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ zo strany Európskeho parlamentu. Navrhovaný text uznesenia Konferencie predsedov (predseda EP a lídri politických skupín v EP) bude predmetom plenárnej rozpravy a hlasovania poslancov na budúci týždeň na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu.

Návrh tohto uznesenia kladie veľký dôraz na spravodlivý prístup k občanom EÚ zo strany Spojeného kráľovstva a zdôrazňuje potrebu reciprocity a nediskriminácie vo vzťahu k britským občanom žijúcim na území Únie a občanom EÚ žijúcim v Spojenom kráľovstve. Spojené kráľovstvo podľa uznesenia bude až do svojho odchodu z Únie využívať všetky práva vyplývajúce z členstva v EÚ, zároveň sa však naň budú vzťahovať aj všetky s členstvom súvisiace povinnosti. Vrátane finančných záväzkov spojených s dlhodobým rozpočtom EÚ, časť z ktorých bude navyše splatná až po vystúpení krajiny z Únie po roku 2019. Konferencia predsedov upozornila, že Spojené kráľovstvo musí až do momentu opustenia Únie rešpektovať všetky štyri základné slobody EÚ, jurisdikciu Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu, povinnosť prispievať do rozpočtu EÚ a pridŕžať sa spoločnej obchodnej politiky Únie. V neposlednom rade vysokí predstavitelia zdôraznili dôležitosť vyriešenia otázky hraníc medzi Írskom a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. Po brexite to bude to jediná pozemná hranica medzi EÚ a britským územím.

"Usporiadaný odchod je absolútnou podmienkou a predpokladom pre akékoľvek budúce partnerstvo medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. O tomto sa nerokuje. Privilégium členstva v Únii prichádza s povinnosťami a tieto povinnosti znamenajú garanciu štyroch slobôd. Štyri slobody sú tmelom, ktorý EÚ spája, a sú nedeliteľné," zdôraznil po zasadnutí konferencie predsedov šéf europarlamentu Antonio Tajani. Výbor EP pre ústavné veci upozornil, že ak by Londýn začal rokovať o prípadných obchodných dohodách s tretími krajinami ešte pred vystúpením z Únie, došlo by k porušeniu práva EÚ. 

Europoslanci od Spojeného kráľovstva až do jeho vystúpenia očakávajú lojálnu spoluprácu aj pri rokovaniach o legislatíve EÚ v ďalších oblastiach. Zároveň varujú pred uzavretím bilaterálnych dohôd medzi Spojeným kráľovstvom a jedným či viacerými členskými štátmi EÚ, napríklad ohľadom finančných inštitúcií na území Británie. Aj tento krok by bol v rozpore so zmluvami EÚ.

Poslanci EP tvrdia, že krajina, ktorá opúšťa EÚ, nemôže počítať s rovnakými výhodami, aké jej vyplývali z členstva v Únii. Budúce vzťahy medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom by však mohli byť založené na dohode o pridružení, uvádza návrh uznesenia. Jeho autormi sú Manfred Weber za poslanecký klub európskych ľudovcov, Gianni Pittella, šéf skupiny socialistov, Guy Verhofstadt, vedúci frakcie liberálov, Philippe Lamberts a Ska Kellerová za skupinu Zelených a tiež predsedníčka Výboru EP pre ústavné veci Danuta Hübnerová.

Dohoda o pridružení by si však vyžadovala, aby britská vláda dodržiavala normy EÚ v oblasti životného prostredia, zmeny klímy, boja proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam, spravodlivej hospodárskej súťaže, obchodu a sociálnej politiky. O plánoch na usporiadanie budúcich vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom bude podľa uznesenia možné hovoriť až v momente, keď sa podarí dosiahnuť značný pokrok v rokovaniach o vystúpení krajiny z EÚ. Samotná dohoda o nových vzťahoch oboch entít môže byť uzavretá až po skutočnom odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Navrhovaný text uvádza, že prípadné prechodné opatrenia - od brexitu po novú podobu vzájomných vzťahov - nesmú trvať dlhšie ako tri roky.

Viac o téme: BrexitManfred Weber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu