Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Starosta Londýna upozorňuje: Ak nás EÚ za brexit potrestá, bude to zlé pre obe strany

Sadiq Khan
Sadiq Khan (Zdroj: SITA)

BRUSEL - "Potrestanie" Spojeného kráľovstva zo strany Bruselu za jeho odhodlanie vystúpiť z Európskej únie by malo nepriaznivé dôsledky pre obe strany, uviedol počas dnešnej návštevy Bruselu londýnsky starosta Sadiq Khan.

Deň predtým, ako Británia oficiálne požiada o "rozvod" s EÚ, starosta Londýna zavítal do Bruselu na podujatie s názvom Nový európsky poriadok, ktoré pripravil týždenník Politico. Khan sa pri tejto príležitosti stretol aj s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom, s prvým podpredsedom EK Fransom Timmermansom a so šéfom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim, a rokoval aj s podpredsedom EK pre energetickú úniu Marošom Šefčovičom a eurokomisárom pre výskum, vedu a inovácie Carlosom Moedasom.

"EÚ nepotrebuje vyvolávať strach trestaním Británie," upozornil Khan na tlačovej konferencii usporiadanej týždenníkom Politico. A dodal, že zlá dohoda o brexite, ktorá by nejakým spôsobom trestala Londýn, by bola rovnako trestom aj pre samotnú EÚ. Upozornil, že ak v dôsledku brexitu budú musieť veľké spoločnosti odísť z Londýna, jedného z hlavných finančných centier na svete, tak pôjdu do New Yorku alebo Singapuru, a nie do iných európskych krajín.

Na druhej strane Khan vyzval britskú premiérku Theresu Mayovú, aby sa zaviazala na dodržiavanie práv občanov z ostaných krajín EÚ, ktorí žijú vo Veľkej Británii. Voliči v Londýne, kde žije tretina z celkového počtu troch miliónov Európanov pôsobiacich v Británii, sa vo vlaňajšom referende veľkou väčšinou vyslovili za zotrvanie Spojeného kráľovstva v Únii.

Predseda europarlamentu v tejto súvislosti upozornil, že bude "tvrdo pracovať" na tom, aby bola dosiahnutá spravodlivá dohoda o  rozvode medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Európsky parlament, ktorý bude mať v rámci EÚ konečné slovo pri rozhodovaní o akejkoľvek dohode o brexite, bude na budúci týždeň v Štrasburgu hlasovať o rezolúcii o hlavných bodoch rokovaní medzi EÚ a britskou stranou. 

Viac o téme: BrexitSadiq Khan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu