Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sturgeonovej výzva odporcom brexitu: Poďte bývať do Škótska, získame samostatnosť

Nicola Sturgeonová
Nicola Sturgeonová (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

EDINBURG - Predsedníčka škótskej vlády a šéfka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová vyzvala ľudí v Spojenom kráľovstve, ktorí sú nespokojní s tzv. brexitom, aby sa presťahovali do Škótska.

"Príďte sem žiť, pracovať, investovať alebo študovať," uviedla Sturgeonová v sobotu na zjazde strany v Aberdeene. "Staneme sa magnetom talentu a investícií z celého Spojeného kráľovstva," citovala Sturgeonovú webová stránka spravodajskej stanice Sky News.

Sturgeonová v piatok uviedla, že sa neprestane usilovať o nové referendum o nezávislosti. Reagovala na stanovisko britskej premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorej teraz nie je vhodný čas na diskusie o takomto hlasovaní, pretože by to ohrozilo rokovania o brexite s Európskou úniou.

V poradí druhé referendum o nezávislosti Škótska by sa malo konať niekedy v období od jesene 2018 do jari 2019 - po tom, ako budú jasné podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. V referende v roku 2014 Škótsko odmietlo suverenitu pomerom odovzdaných hlasov 55:45. Najnovšie prieskumy verejnej mienky však naznačujú tesnú prevahu stúpencov samostatnosti. Vo vlaňajšom referende o brexite hlasovalo za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ viac ako 60 percent Škótov, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.

Viac o téme: ReferendumŠkótskoBrexitNicola Sturgeonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu