Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Schulz sa chystá navštíviť Londýn, zdôrazňuje potrebu rýchlej aktivácie článku 50

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz vo štvrtok a piatok oficiálne navštívi Londýn, kde ho očakávajú rokovania s britskou premiérkou Theresou Mayovou, lídrom opozičných labouristov Jeremym Corbynom a starostom Londýna Sadiqom Khanom.

Pre šéfa europarlamentu to bude vôbec prvé stretnutie so šéfkou britskej vlády, ktorá sa do funkcie dostala po júnovom referende o tzv. brexite, a prvýkrát bude hovoriť aj s londýnskym starostom. S Corbynom sa Schulz, ktorý je z politickej rodiny európskych socialistov, už stretol.

"Budúca dohoda medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom musí byť dobrá pre všetky strany a musí byť taká, ktorá umožní Británii aj EÚ, aby úzko spolupracovali na rôznych témach," uviedol Schulz pred odchodom do Londýna. Podľa jeho slov sa Británia síce rozhodla opustiť EÚ, ale aj naďalej bude európskou krajinou s hodnotami a geopolitickými záujmami, ktoré sú spoločné aj pre zvyšok kontinentu.

"Zopakujem, že štyri slobody jednotného trhu - voľný pohyb tovarov, kapitálu, služieb a osôb - sú rovnako dôležité. V Londýne rovnako zdôrazním, prečo Európsky parlament podporuje čo najrýchlejšie spustenie článku 50 (Lisabonskej zmluvy), ktorý je predpokladom pre začatie rokovaní o brexite," uviedol Schulz.

Viac o téme: Martin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu