Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Briti hromžia, hovoria o pomste za brexit: Toto nám Francúzi urobili naschvál!

Dopravný chaos Zobraziť galériu (2)
Dopravný chaos (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/LONDÝN - Sprísnené pohraničné kontroly, ktoré Francúzsko uplatňuje v rámci výnimočného stavu, výrazne spomaľujú dopravu cez Lamanšský prieliv v čase vrcholiacej letnej sezóny. Na britskej strane sa v sobotu tvorili neuveriteľne dlhé kolóny smerujúcich do Francúzska, čo nahnevalo britských motoristov.

Tí tradične počas leta cestujú do Európy, či už trajektmi z prístavu Dover, alebo vlakmi cez takzvaný Eurotunel. Polícia v anglickom grófstve Kent varovala, že časť vodičov musela čakať na ceste do doverského prístavu až osem hodín. Odhady hovoria, že išlo až o 250 tisíc vodičov.

Na niektorých úsekoch policajti rozdávali vodu ľuďom uviaznutým v kolónach. Niektoré rodiny si krátili úmorné čakanie opaľovaním, venčením psov či hraním s deťmi. Rozhorčení Briti na internete tvrdia, že ide o pomstu za brexit, ku ktorým sa pridal aj toryovec Andrew Bridgen.

Polícia roznáša vodu vodičov v zápche
Zobraziť galériu (2)
Polícia roznáša vodu vodičov v zápche  (Zdroj: Twitter)

Ako vysvetľovali francúzske úrady, za kolóny mohol nedostatok personálu a tým aj fakt, že fungovali iba tri zo siedmich kontrolovacích stanovíšť. V istých momentoch kontroloval pasy iba jediný človek.

Krušné chvíle tak zažila napríklad Tanya Cudworth (50). Britka cestovala do Frankfurtu na experimentálnu liečbu, aby neskončila na vozíčku, pričom zaplatila 5-tisíc libier. Trajekt však nestihla aj napriek tomu, že vyrazila s poriadnym predstihom. "Bolo to absolútne príšerné," tvrdí.

Obe komory francúzskeho parlamentu vo štvrtok schválili predĺženie výnimočného stavu v krajine o ďalších šesť mesiacov, teda do 26. januára 2017.

Aktuálne bezpečnostné opatrenia bude počas celého leta pravidelne každý týždeň prehodnocovať francúzsky prezident Francois Hollande spoločne s členmi svojho bezpečnostného kabinetu, oznámil v sobotu vládny hovorca.

Viac o téme: FrancúzskoVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu