Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obrovský protest proti Brexitu v Londýne: Ignorujte referendrum, inak nás čaká sebazničenie!

Briti protestujú proti výsledkom brexitu Zobraziť galériu (6)
Briti protestujú proti výsledkom brexitu (Zdroj: SITA)

LONDÝN - V centre Londýna dnes demonštrovali tisícky prevažne mladých odporcov odchodu Británie z Európskej únie, ktorý britskí voliči schválili v júnovom referende. Usporiadatelia protestného sprievodu, ktorý mieril k sídlu parlamentu, verí, že brexit možno ešte zastaviť. Na demonštrácii sa zišlo okolo 40 000 ľudí, podľa niektorých britských komentárov bolo ale účastníkov oveľa menej.

"Môžeme sňať prst z tlačidla pre sebazničenie a zabrániť brexitu. A to odmietnutím, že referendum má hodnotu konečného rozhodnutia. Neopúšťajte budúcu generáciu. Demonštrujte, pomôžte a zastavme brexit," povedal na Facebooku jeden z organizátorov sprievodu Keiran MacDermott. Narážal na skutočnosť, že referendum nie je v krajine právne záväzné a brexit musí ešte schváliť parlament.

Briti protestujú proti výsledkom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Ráno po hlasovaní som bol skutočne ohromený. Cítim sa hlboko neistý ohľadom mojej budúcnosti," vysvetlil svoju účasť v demonštrácii 25 ročný Nathaniel Samson zo severného Londýna. Pre zotrvanie v EÚ hlasovalo v metropole 60 percent obyvateľov.

Briti protestujú proti výsledkom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Po oznámení výsledku referenda, ktorý mnohých šokoval, sa objavili špekulácie o tom, čo odchod z únie bude pre Britov vlastne všetko znamenať, uviedol denník The Independent. Dodal, že podľa novej ankety 1,2 milióna voličov, ktorí hlasovali pre brexit, to teraz ľutujú.

Briti protestujú proti výsledkom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Skupina opozičných poslancov podľa britského denníka tiež v písomnom vyhlásení uviedla, že doteraz neznáme podmienky, za akých bude krajina vystupovať z EÚ a ktoré Londýn až v nasledujúcich rokoch vyjednáva s úniou, musia Briti schváliť v ďalšom referende.

Briti protestujú proti výsledkom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa výsledkov prieskumu agentúry Ipsos Mori pre stanicu BBC si 16 percent Britov, ktorí sa zúčastnili referenda, myslí, že Spojené kráľovstvo nakoniec zostane v únii. Ďalších 22 percent to považuje za možné. Takmer polovice respondentov je pre predčasné parlamentné voľby, aby otázky brexitu riešila nová vláda. To však špičky vládnych konzervatívcov, ktorí referendum iniciovali, odmietajú. Sú odhodlané vyviesť krajinu za čo najlepších podmienok z únie, ako rozhodli občania v referende.

Viac o téme: ProtestyLondýnBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu