Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najšťastnejší človek po výsledkoch referenda bol Putin, tvrdí bývalý poľský minister

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Bývalý poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin bol "najšťastnejším človekom v Európe" po ohlásení výsledkov britského referenda, z ktorých bolo zrejmé, že voliči hlasovali za vystúpenie z Európskej únie.

Sikorski, dlhoročný kritik Kremľa, dodal, že odchod Británie z dvadsaťosemčlenného bloku "vytvára príležitosti pre Rusko, aby nás navzájom rozohnalo", cituje ho agentúra AP. Sikorski, ktorý aktuálne pôsobí na Harvardovej univerzite, sa vyjadril vo Varšave na diskusii o demokracii, kde vystúpila tiež bývalá najvyššia diplomatka Spojených štátov Condoleezza Riceová.

Predpovedal ďalej, že po vystúpení Británie z EÚ sa zníži dôležitosť ostrovnej krajiny pre USA. "Vaše právomoci ovplyvniť regulácie, ktoré sa dotýkajú (spoločností) Google alebo Microsoft alebo kohokoľvek iného, pominuli, a preto sa zmenšuje aj vaša užitočnosť pre Spojené štáty," dodal.

Riceová sa zasa obáva, že EÚ sa v dôsledku komplikácií spojených s vystupovaním Británie "zahľadí sama do seba a stratí kontakt so svetom". Odchodom Británie bude podľa nej únia menej schopnou riešiť výzvy, ku ktorým patria ožívajúce Rusko a nestabilita na Blízkom východe.

Únia bez Británie bude podľa Riceovej brať v oblasti zahraničnej politiky menšie ohľady na Washington. "Nanešťastie vidím dnes NATO ako jedinú skutočnú atlantickú inštitúciu, nepredpokladám však, že sa to NATO nedotkne. Kde to môže mať vplyv, je schopnosť Európy zamerať sa na niektoré otázky, ktoré sú prepojené s americkou zahraničnou politikou," dodala exministerka zahraničných vecí, ktorá bola vo funkcii počas vlády prezidenta Georgea W. Busha.

Rusko je veľmi znepokojené dôsledkami britského referenda

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes povedal, že jeho krajinu "veľmi znepokojujú" dôsledky hlasovania v britskom referende za odchod z Európskej únie.

"Sme presvedčení, že toto referendum je vnútornou záležitosťou Spojeného kráľovstva," uviedol Lavrov pred novinármi po stretnutí s francúzskym rezortným kolegom Jeanom-Marcom Ayraultom v Paríži.

"Ale pozorne sledujeme situáciu, pretože nás veľmi znepokojuje, aké dôsledky môže mať na vzťah Ruska s EÚ a tiež Ruska so Spojeným kráľovstvom," dodal podľa agentúry AP Lavrov.

Viac o téme: Vladimir PutinBrexitRadek Sikorski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu