Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lídri únie sa stretli bez Camerona: Škótsko rokuje s predstaviteľmi EÚ sólo!

Cameron na rokovaniach EÚ chýbal.
Cameron na rokovaniach EÚ chýbal. (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Predstaviteľ Spojeného kráľovstva dnes po prvý raz od vstupu tejto ostrovnej krajiny do EÚ chýbal na pracovných raňajkách Európskej rady. Národní lídri 27 členských krajín - bez britského premiéra Davida Camerona - rokovali o spôsoboch, ako po rozhodnutí britských voličov opustiť Európsku úniu dať eurobloku nový impulz.

Cameron vystúpil pred svojimi kolegami v prvý deň summitu únie, keď uviedol, že si želá, aby Británia a EÚ udržiavali blízke vzťahy aj po brexite. "Myslím si, že dnes to nie je o ňom... Dnes je to o nás, o tom, čo chceme urobiť s našou jednotou a ako sa pripraviť na prechodné obdobie pre odchod Británie," uviedla litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. 

Spresnila, že národní lídri sa teraz musia zamerať na to, na čom záleží občanom, a nie na to, čo zaujíma politické elity. A to podľa nej znamená hlavne imigráciu a hospodársky rast. Očakáva sa, že dnešné rokovania 27 lídrov vyústia do spoločného vyhlásenia, ktoré si v hrubých rysoch vytýči za cieľ reformovať Európski úniu. Podrobnejšie výsledky v rámci tejto agendy sa očakávajú na neformálnom summite EÚ v Bratislave, ktorý by sa mal konať v polovici septembra pod taktovkou slovenského predsedníctva v EÚ.

Škótska premiérka rokuje s predstaviteľmi EÚ, Tusk stretnutie odmietol 

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová sa dnes dopoludnia stretla v Bruseli s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom a naplánované má aj prijatie u predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Ide o rokovania zamerané na možnosť zotrvania Škótska v Európskej únii po minulotýždňovom referende o brexite. 

Škótsko ako jedna zo štyroch súčastí Spojeného kráľovstva, na rozdiel od voličov v Anglicku a Walese, odmietlo v referende z 23. júna hlasovať za vystúpenie Británie z EÚ. Väčšina voličov v Škótsku, rovnako ako v Severnom Írsku, podporila pokračujúce britské členstvo v únii.

Sturgeonová po vyhlásení výsledkov referenda viackrát vyhlásila, že je ochotná vyhlásiť druhé referendum o osamostatnení Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva, čo by zaistilo zotrvanie Škótska v rámci EÚ. 

"Bolo to stretnutie zamerané na to, aby sme sa navzájom informovali, vypočuli a poučili," opísal rokovania škótskej premiérky s predsedom EP Schulzov hovorca Armin Machmer. Dodal, že Sturgeonová šéfovi europarlamentu opísala poreferendovú atmosféru v Škótsku a predstavila mu svoju politickú pozíciu.

V poobedňajších hodinách, krátko po očakávanom skončení summitu EÚ (okolo 15.00 h), by mal škótsku premiérku prijať aj šéf exekutívy EÚ. Predseda Európskej rady Donald Tusk, na rozdiel od Schulza a Junckera, osobné stretnutie so Sturgeonovou odmietol. Jeho hovorca uviedol, že by to "nebolo vhodné".

Viac o téme: David CameronEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu