Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brexit spustil odpornú vlnu násilia: FOTO Z celej krajiny hlásia útoky na cudzincov!

Útokov je stále viac. Zobraziť galériu (10)
Útokov je stále viac. (Zdroj: SITA/AP, Twitter, FB)

LONDÝN - Minulý štvrtok urobili obyvatelia Veľkej Británie historické rozhodnutie, keď v referende 52-percentnou väčšinou odhlasovali opustenie Európskej únie. Priaznivci brexitu by tak mohli byť s výsledkom spokojní, ale zdá sa, že takáto satisfakcia im nestačí. Cez víkend sa podľa denníka Mirror začal objavovať veľmi znepokojujúci trend. Rasistické a xenofóbne útoky a zločiny z nenávisti sú hlásené po celej krajine.

Brexit spustil hon na prisťahovalcov: FOTO Prvou obeťou Poliaci, útok na „háveď“

Obava a všeobecná zhoda v sociálnych médiách je, že hlasovanie v referende presvedčilo minoritu, zastávajúcu rasistické názory, že mala pravdu. Téma imigrácie, ktorá tvorila veľkú časť rétoriky zástancov brexitu, sa teraz stala predmetom manipulácie. Je zámienkou na to, aby Briti na prisťahovalcov na uliciach kričali, nech idú domov, v horších prípadoch došlo aj k násiliu. Toto sú niektoré z príbehov z Twittera združené pod hashtagom #PostRefRacism.

Žijete v Británii a stali ste sa tiež po brexite obeťami rasistických či xenofóbnych útokov? O prípadných incidentoch nám píšte na adresu tipy@topky.sk.

Otrasný nápis v škole

Brexit spustil odpornú vlnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: twiter)

"Môjho priateľa zastavili traja muži a chceli od neho, aby im dokázal, že vie po anglicky. Niekto vo vláde by sa mal okamžite spamätať," napísal Dicky Moore. "Dcéra mi povedala, že niekto dnes napísal: "(Meno dieťaťa) vráť sa späť do Rumunska" na stenu dievčenskej toalety v škole," uviedol James Titcombe.

Šok cestou do mešity

Brexit spustil odpornú vlnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: twiter)

"Cestou do mešity minulú noc - dvaja muži mojím smerom "moslimovia preč!" posťažovala sa Myriam Francoisová. "Niekto podišiel k jednému z čiernych britských občanov v obchode Sainsbury a povedal: Vráť sa späť do džungle opica, vypadni z mojej krajiny," opísala svoj zážitok Alice Perryová.

Matky sa boja rozprávať rodnou rečou

Brexit spustil odpornú vlnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: twiter)

"Práve som videl ako biela dáma kričala "uteráková hlava" (narážka na turban - pozn. redakcie) na muža s tmavou pokožkou v Leigh-on-Sea. No tak, ľudia. Toto je hanebné," dodal Dan Rubin.

Brexit spustil odpornú vlnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: twiter)

"Hovoril som s dvomi nemeckými matkami, vydatými za občanov Británie, ktoré povedali, že považujú teraz za príliš riskantné rozprávať sa so svojimi deťmi na verejnosti po nemecky," dodal Wolfgang Blau. "Šofér dodávky mi odmietol zastaviť na priechode a nazval ma ..." uviedla Nisha Parti.

Za 24 hodín viac útokov ako za 17 rokov

Brexit spustil odpornú vlnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: twiter)

Paralela s érou nacizmu

"Akonáhle sa domnievajú alebo vedia, že ste imigrant, nie ste viac v bezpečí. Môj (biely) manžel dostal včera xenofóbny komentár od jedného spolupracovníka. To, že mám odísť z krajiny, mi bolo povedané za 24 hodín viackrát, ako za celých 17 rokov, čo tu žijem. Toto referendum dalo mandát rasistom a xenofóbom, aby sa stali ešte hlasnejšími a pyšnejšími," zhodnotila Sylvia Broeckxová.

Brexit spustil odpornú vlnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: twiter)

"Môj priateľ včera zakročil na letisku Gatwick, keď Brit povedal Poliakovi, že by tu nemal byť a že sme hlasovali, aby sme sa zbavili ľudí, ako je on. Ako sa mohlo stať, že si ľudia myslia, že je akceptovateľné hovoriť takéto veci? Rasizmus sa stáva mainstreamom a desivý nárast nacionalizmu mi pripomína, čo sa stalo v 30-tych rokoch. Strašidelné časy, ak sa takýto druh názorov stáva mainstreamovým," komentovala Liz Palmerová.

Vulgárne graffiti

Brexit spustil odpornú vlnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Twitter)

"Poľské centrum v mojom susedstve v Hammersmithe postriekali cez noc graffitmi. Prvý útok v jeho 50-ročnej histórii. Depresívne," zverejnila spolu s fotografiou Zanny Minton Beddoesová. "Kamarátka (Francúzka) tu žila 10 rokov. Žena vo fronte v Tescu jej povedala: Mali by ma obslúžiť prvú, som Britka, choď domov," opísala ďalší incident Sarah Fortescueová.

Podobné zážitky pribúdajú na internetových blogoch

"Ako som kráčal na Eurostar k stanici Kings Cross, nejaký chlap, štyridsiatnik, si odpľul mojím smerom (minul len o niekoľko cm - nie je prvýkrát, čo ma opľuli, takže mám skúsenosti), zatiaľ čo kričal: "Hlasovali sme za odchod, takže sa vráť do svojej krajiny!", na čo som mu odpovedal miestnym prízvukom: "Som Brit, som z Liverpoolu!", na čo odvetil: "Nie si dosť Brit a nikdy nebudeš!" Myslím, že chcel povedať, že nie som dosť biely. Myslel som si, že som v bezpečí, ale brexit vydláždil cestu k novej vlne xenofóbnych a antiimigračných názorov. Mám strach, že tieto incidenty sa budú neustále množiť po celej Veľkej Británii. Ak ste vo Veľkej Británii a vidíte, čo sa deje, hovorte o tom, prosím. Nikto si čosi také nezaslúži," uviedla znechutená obeť.

Čo na to polícia?

Mestská polícia už vyšetruje incident v Hammersmithe, kde páchateľ na poľské kultúrne a sociálne centrum nasprejoval nápis "F..k y..", rovnako ako kartičky s textom "Už viac žiadna poľská háveď" rozdávané po brexite do poštových schránok v grófstve Cambridgeshire. Jeden z internetových užívateľov informoval, že dcéra jeho rumunských priateľov, ktorá sa živí ako tlmočníčka, bola cez víkend zavolaná na súd, aby prekladala mladej dievčine, ktorá bola obeťou rasistického útoku. Informoval portál mirror.co.uk.

Poľská ambasáda sa ohradila proti xenofóbnym útokom a vulgárnym urážkam, ktoré sa začali objavovať zo strany Britov na adresu Poliakov krátko po referende o opustení EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu