Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Budúcnosť Británie vo hviezdach: Nahradí Camerona muž, ktorý prirovnal EÚ k Hitlerovi?!

David Cameron a Boris Johnson Zobraziť galériu (4)
David Cameron a Boris Johnson (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Kto nahradí Camerona na čele Veľkej Británie? Bude to kontroverzný bývalý starosta Londýna Boris Johnson, minister spravodlivosti Michael Gove či ministerka vnútra Theresa Mayová? Práve o týchto postavách sa v britskej tlači špekuluje ako o možných nasledovníkoch Camerona v premiérskej funkcii.

Pozrite sa s spolu s nami na vizitky skúsených britských politikov.

Michael Gove (48)

Michael gove
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Narodil sa 26. augusta 1967 v Edinburghu, vyrastal v Aberdeene. V Oxforde vyštudoval angličtinu a potom pôsobil ako novinár. V roku 2005 bol prvýkrát zvolený do parlamentu a o dva roky sa prvýkrát stal členom tieňovej vlády. V rokoch 2010 až 2014 bol ministrom školstva a svojimi reformami bol jedným z najvýraznejších členov kabinetu.

Od vlaňajšieho mája je ministrom spravodlivosti. Gove bol jedným z vodcov kampane za odchod Británie z EÚ, ako jeden z hlavných dôvodov pre vystúpenie uvádzal nekontrolovanú imigráciu. V jednom z rozhovorov, ktoré poskytol pred referendom, prirovnal ekonómov varujúcich pred negatívnymi dôsledkami brexitu k nacistickým propagandistom, ktorí v 30. rokoch použili 100 nemeckých vedcov, aby tvrdili, že sa Albert Einstein mýli.

Gove ale podpísal list 80 britských euroskeptických poslancov, ktorí Camerona vyzvali, aby bez ohľadu na výsledok referenda zostal vo funkcii. "Je veľa ľudí, ktorí by to mohli robiť. So mnou nepočítajte," vyhlásil Gove pred referendom v reakcii na špekulácie o tom, že by mohol Camerona nahradiť na čele vlády.

Boris Johnson (52)

Budúcnosť Británie vo hviezdach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Boris Johnson, celým menom Alexander Boris de Pfeffel Johnson, sa narodil 19. júna 1964 v New Yorku v bohatej a váženej rodine. Ako hovorí, v jeho žilách koluje okrem anglickej tiež francúzska, turecká a nemecká krv. Vzdelanie získal Johnson, o ktorom médiá píšu často len ako o "Borisovi", už v Británii. Vyštudoval prestížnu súkromnú školu Eton a Oxford.

Kariéru začal ako novinár, ktorý sa vypracoval na šéfredaktora konzervatívneho magazínu The Spectator. Získal niekoľko ocenení a preslávil sa kontroverznými komentármi, euroskeptickými postojmi a napríklad podporou vojny v Iraku.

V roku 2001 bol zvolený do parlamentu, v roku 2004 sa stal prvýkrát členom tieňového kabinetu, o miesto ale tento druhýkrát ženatý otec šiestich detí prišiel kvôli tomu, že tajil románik s kolegyňou zo Spectatoru. V máji 2008 bol zvolený za starostu Londýna a svoju funkciu tesne obhájil aj v roku 2012, kedy sa v Londýne konali olympijské hry. Tento rok sa rozhodol neusilovať o tretí mandát.

Johnson bol jednou z hlavných postáv tábora podporujúce brexit. Pred referendom povedal, že má obavy, že sa únia môže vymknúť demokratickej kontrole a že ohrozuje suverenitu Británie. V minulosti vyjadril niekoľkokrát lojalitu voči Cameronovi, hoci v niektorých otázkach s ním otvorene nesúhlasil. Podpísal list 80 britských euroskeptických poslancov, ktorí Camerona vyzvali, aby bez ohľadu na výsledok referenda zostal vo funkcii.

Náruživý cyklista Johnson je autorom mnohých kníh, ale aj škandalóznych výrokov. Kritiku napríklad zožať za svoj výrok o tom, že "Napoleon, Hitler, skúšali to rôzni ľudia a vždy to skončilo tragicky ... Európska únia sa snaží robiť to isté, aj keď odlišnými metódami." Johnson ale nešetrí ani seba: "Pod mojou starostlivo udržiavanou fasádou ukecaného šaša sa neskrýva nič iné ako ukecaný šašo."

Theresa Mayová (59)

Budúcnosť Británie vo hviezdach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Theresa Mayová sa narodila 1. októbra 1956 v meste Eastbourne v grófstve East Sussex na juhovýchode Anglicka. Na jednej z koľají Oxfordu vyštudovala geografiu a v 70. a 80. rokoch pracovala vo finančníctve, napríklad v centrálnej banke. 

V roku 1997 bola zvolená do parlamentu, v rokoch 2002 až 2003 bola ako prvá žena v histórii predsedníčkou Konzervatívnej strany. V máji 2010 sa stala ministerkou vnútra a pre záležitosti žien a rovnosť príležitostí. Pri nástupe do funkcie ju britská tlač častovala prívlastkami ako vyrovnaná alebo bystrá.

V auguste 2011 musela čeliť najhoršiemu pouličnému násiliu od osemdesiatych rokov v Londýne a v uplynulých rokoch sa musela stretávať prevažne s migračnou krízou. Na rokovaniach vždy obhajovala politiku svojej vlády, ktorá bola proti rozdeleniu utečencov do krajín únie podľa kvót. Kritiku únijných predstaviteľov vlani vyvolali jej výroky o tom, že utečenci zachytení na mori by mali byť vrátení späť aj proti svojej vôli.

Mayová patrila k táboru zástancov brexitu, ale držala sa bokom kampane. Je vydatá, nemá deti. Je členkou anglikánskej cirkvi.

Viac o téme: David CameronBoris JohnsonMichael GoveTheresa may
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu