Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Európa sa spamätáva z BREXITU: Hrozí rozpad Británie, Obama má problém!

Zástanca zotrvania Británie v EÚ v Londýne Zobraziť galériu (6)
Zástanca zotrvania Británie v EÚ v Londýne (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Štvrtkové rozhodnutie britských občanov o tom, že už si neprajú zotrvanie v Európskej únii, aj naďalej vyvoláva vášne po celom svete. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa obáva ďalších referend, predseda europarlamentu Martin Schulz zas zvolil tvrdú rétoriku. Britániou včera navyše prešla vlna niekoľkých demonštrácii. Čo nás čaká dnes?

Na pripomenutie, za odchod Británie z EÚ hlasovalo necelých 52 percent ľudí, teda 17 410 742 Britov. Proti Brexitu hlasovalo 16 141 241. Celková účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

ONLINE Európa sa spamätáva
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: bbc)

Takto hlasovali

Situáciu sledujeme ONLINE

14:07 Britský eurokomisár ohlásil rezignáciu

Britský eurokomisár pre finančnú stabilitu, služby a kapitálovú únii Jonathan Hill ohlásil dnes v reakcii na výsledok britského referenda rezignáciu. Hill pred hlasovaním usiloval o zotrvanie Británie v EÚ. "Nemyslím si, že by bolo správne, aby som pokračoval ako britský komisár, akoby sa nič nestalo," uviedol Hill vo vyhlásení. "Preto som povedal (predsedovi Európskej komisie) Jeanovi-Claudeovi Junckerovi, že odstúpim," dodal.

"Zároveň je potrebné, aby som úrad riadne odovzdal, preto som mu povedal, že s ním budem spolupracovať, aby som sa uistil, že sa tak v nadchádzajúcich týždňoch stane," uviedol tiež Hill. Hill je členom britskej Konzervatívnej strany, pôsobil aj ako predseda Snemovne lordov. Komisárom v Junckerovej komisii sa stal v roku 2014.

13:50 Po Británii sa dajú očakávať ďalšie exity z EÚ

"Nekoncepčná politika bruselského štábu lídrov v riešení problémov týkajúcich sa utečeneckej krízy dopomohla tomuto prekvapeniu, ktoré si nikto nechcel pripustiť. Naštartovalo to trajektóriu, ktorá môže nastať, a to napríklad podobným rozhodnutím Holandska - nexitom v budúcnosti, nasledovať môžu Dánsko, Švédsko a tak ďalej. Ďaleko od toho nemá ani Rakúsko. Všetko je otázka blízkej budúcnosti a výmeny predstaviteľov na politickej scéne v jednotlivých krajinách, pretože to k tomu jednoznačne smeruje", povedal svoj názor slovenský bezpečnostný analytik Juraj Zábojník

13:15 Británia a EÚ sa už hádajú o načasovaní rokovaní o rozchode

Británia a Európska únia ešte ani nezačali rokovať o rozchode, o ktorom rozhodlo britské referendum, a už sa hádajú, konštatovala dnes tlačová agentúra AP.Ale predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes povedal, že si Briti odhlasovali vystúpenie z únie "a nemá zmysel čakať až do októbra s ... rokovaním o podmienkach ich odchodu. Chcel by som začať ihneď," citovala  ho tlačová agentúra AP. Juncker povedal, že nepôjde o "priateľský rozchod" a dodal, že to "aj tak nikdy nebola veľká láska".

12:50 Briti chcú nové referendum

Už viac ako milión Britov podpísalo petíciu, v ktorej vyzývajú na usporiadanie nového referenda o členstve krajiny v Európskej únii. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News.

12:15 Rozpad Británie je možný

Európska únia vstúpila do veľkej neznámej. "Je tu atmosféra šoku. Ešte aj tí ľudia, ktorí volili exit, sú zatiaľ ticho. Poslancom bolo povedané, aby sa snažili udržať jednotu a kľud. Je ešte veľmi skoro na to, aby sme robili k celej situácii závery,“ povedala po vyhlásení výsledkov britského referenda Erika Harrisová, slovenská profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole. 

"Pomalý rozpad Británie nie je strašenie, ale reálna možnosť. Je v tom určitá irónia, že nakoniec anglický nacionalizmus môže viesť k rozpadu Británie. Tento príbeh už poznáme a Briti nie sú až takou výnimkou, ako si myslia,“ uvádza s tým, že piatok považuje za smutný deň. 

Barack Obama
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

12:05 Podľa agentúry AP Obama stratil spoľahlivého partnera

V priebehu prvých 7,5 roka svojho prezidentovania sa Barack Obama mohol spoľahnúť, že Spojené kráľovstvo ho podporí takmer pri každej príležitosti, píše vo svojej analýze agentúra AP.

Do posledných mesiacov, ktoré mu ešte zostávajú vo funkcii prezidenta USA, však Obama teraz vstupuje s tým, že rozhodnutím Británie odísť z Európskej únie a demisiou premiéra Davida Camerona - jedného z jeho najbližších spolupracovníkov na svetovej scéne - je tento jeho pocit istoty otrasený.

11:45 Americká tlač: Výsledok je revom hnevu a frustrácie

Výsledek britského referenda bol revom hnevu a frustrácie z mocných, bohatých a privilegovaných v Londýne i Bruseli, ktorý v sebe niektorí Briti živili viac než pol storočia. Bol taktiež protestom proti globalizácia, uviedol americký denník The New York Times (NYT). 

11:20 BREXIT vyvolal nadšenie u džihádistov

Z brexitu sa raduje aj teroristická organizácia Daeš, ktoré zároveň vysiela do Európy desivý odkaz. Máme sa obávať útokov?

10:50 Predseda maďarského parlamentu Kövér: Odchodom Britov EÚ oslabne

Odchodom Británie Európska únia stratí silu i váhu - záujmom Maďarska by viac vyhovovalo, keby boli Briti hlasovali za zotrvanie v únii, povedal pre agentúru MTI predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Politik pripomenul, že v diskusiách týkajúcich sa budúcnosti Spojeného kráľovstva a Maďarska - ale i Vyšehradskej štvorky - boli postoje týchto krajín vo väčšine prípadov totožné. 

10:30 Diplomati z pôvodných 6 zakladajúcich štátov EÚ sa schádzajú v Berlíne

Je nanajvýš dôležité, aby sme rozhodnutie britských voličov o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie považovali za alarmujúci signál - politici Európskej únie musia venovať pozornosť očakávaniam vlád európskych štátov i očakávaniam ľudu týchto krajín.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier sa takto vyjadril v Berlíne po príchode na rýchle zvolané stretnutie vrcholných diplomatov zo šiestich pôvodných zakladajúcich členských štátov EÚ - Nemecka, Francúzska, Holandska, Talianska, Belgicka a Luxemburska.

10:05 Brexit dominuje aj nemeckej tlači

Rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie aj dnes dominuje nemeckej tlači. Píše o historickej kríze, rozkolísanom kontinente, neistej budúcnosti, zlyhaní britského premiéra Davida Camerona i o chybách nemeckaj kancelárky Angely Merkelovej.

Najčítanejší nemecký denník Bild má na titulnej strane čiernobielu britskú vlajku a nápis OUTsch! (Au!).

Sobotňajšia obálka Bildu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: bild.de)

09:45 Česi musia trvať na podmienkach pre prácu i obchod, tvrdí Sobotka

Cesta k odchodu Británie z EÚ je podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku síce dlhá, nemožno ju však predlžovať donekonečna, citovala dnes jeho slová webová stránka Českej televízie.
Zásadné je teraz podľa predsedu českej vlády vyrokovať pre budúce súžitie s Britániou také podmienky, ktoré budú výhodné pre Českú republiku.

09:30 Francúzske noviny sa smejú Johnsonovi

Francúzsky denník Libération s príznačným obrázkom na prvej strane ukazuje, čo si myslí o brexite a výhliadkach bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona stať sa premiérom. Nie je to nič pozitívne.

Obálka francúzskeho denníka Libération
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: telegraph.co.uk)

09:05 EÚ by sa pred Britmi nemala skloniť

Nastavenie vzťahu EÚ s Veľkou Britániou bude citlivé aj pre budúcnosť únie. Ak sa totiž EÚ pred Britániou skloní a poskytne jej najvyššie výhody aj po jej odchode, bude to len akcelerovať snahy o vystúpenie aj v iných krajinách, ktoré by si chceli vybrať len zlaté vajcia bez záväzkov. Uviedol expert na právo EÚ Viliam Karas.

08:45 Schulz sa pustil do Camerona

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz označil za škandalózne, že britský premiér David Cameron nemieni odstúpiť z funkcie skôr ako v októbri. Podľa Schulza Cameron "drží celý (európsky) kontinent ako rukojemníkov", napísala dnes agentúra AFP.

08:30 Britániu zasiahli aj demonštrácie

Rad demonštrácií sa uskutočnil v piatok po celej Británii po tom, čo výsledky ukázali, že vo štvrtkovom referende zvíťazili prívrženci brexitu. Niekoľko stoviek odporcov rasizmu sa zhromaždilo v parku vo štvrti Whitechapel na východe Londýna, aby vyjadrili podporu migrantom. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

Množstvo nespokojencov sa takisto v Londýne zišlo pred budovou, v ktorej sídli bulvárny denník The Sun, ktorý podporoval odchod Británie z Európskej únie. Na miesto boli vyslané policajné posily.

Humorné zobrazenie brexitu
Zobraziť galériu (6)
Humorné zobrazenie brexitu  (Zdroj: reddit.com/u/hasslegoat)

08:15 Juncker sa obáva ďalších referend

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyjadril obavu z prípadných ďalších referend, ku ktorým by mohlo dôjsť v členských krajinách Európskej únie po tom, ako sa britskí voliči vyslovili za vystúpenie z nej.

"Populisti zvyčajne nepremeškajú nijakú príležitosť, aby narobili veľa hluku s cieľom propagovať svoju protieurópsku politiku," povedal Juncker pre sobotňajšie vydanie nemeckého denníka Bild.

08:00 Zakladajúce krajiny EÚ budú rokovať o dôsledkoch brexitu

Ministri zahraničia šiestich zakladajúcich krajín európskych spoločenstiev budú dnes dopoludnia rokovať v Berlíne o dôsledkoch britského rozhodnutie vystúpiť z Európskej únie. Nemecko a Francúzsko by chceli predložiť spoločný návrh toho, kadiaľ by sa mala únia ďalej uberať.

07:40 Francúzsky exprezident navrhuje zásadné zmeny fungovania EÚ

Únia by podľa francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho mala prerobiť Lisabonskú zmluvu z roku 2009, ako aj pozmeniť Schengenskú dohodu. Tú navrhuje Sarkozy nahradiť "Schengenskou dohodou č. 2", ktorá by garantovala voľný pohyb v rámci schengenského priestoru výlučne európskym občanom.

Zasadzuje sa tiež za takú EÚ, ktorá by pri riešení svojich vnútorných záležitostí nepotrebovala pomoc zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF). 

07:15 Kanada chce naďalej budovať svoje vzťahy s Britániou aj EÚ

Uviedol to v piatok kanadský premiér Justin Trudeau, citovala ho agentúra DPA. "Veľká Británia a EÚ sú pre Kanadu dôležitými strategickými partnermi, s ktorými zdieľame hlboké väzby a spoločné hodnoty," povedal Trudeau

Britských voličov v predreferendovej kampani vyzýval, aby hlasovali za zotrvanie v Európskej únii. "Budeme pokračovať v budovaní vzťahov s oboma," dodal. 

Viac o téme: Veľká BritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu