Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brexit útočí na trhy, panika a chaos: Libra padla na historický rekord z roku 1985!

Trhy pozorne sledujú po celom svete
Trhy pozorne sledujú po celom svete (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Svetové finančné trhy zažívajú mimoriadne turbulentné obdobie. Priamo totiž pocítili následky britského referenda, v ktorom sa rozhodlo o odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Libra a euro tvrdo padajú, majitelia zlata sa naopak môžu tešiť.

Najkrutejší pád zažila britská libra. Libra v reakcii na brexit začala prudko klesať, keď oslabením o viac ako 10% utrpela najväčšiu jednodňovú stratu. Jej kurz oproti doláru padol na 1,3230 USD/GBP, čo znamená minimum za posledných 31 rokov. Môžu za to aj obavy trhov, že odchod Veľkej Británie tvrdo zasiahne tamojšiu ekonomiku.

Libra tak zažila najbúrlivejšie chvíle za mnoho rokov, keď po počiatočnom posilnení až k hodnotám okolo 1,48 dolára vďaka prvým odhadom začala strmo padať. "Na trhoch po stredajších optimistických pohyboch vládne panika. Ľudia predávajú libru a všetko, čo je s ňou spojené," povedal analytik Ajako Sera zo spoločnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Zlé správy prináša aj finančná agentúra Standard & Poor. Ako uvádza The Financial Times, podľa nej totiž Veľká Británia nemá šancu udržať najvyššie hodnotenie AAA. Konkurenčná agentúra Fitch and Moodys toto hodnotenie zmenila už pred referendom.

Kleslo aj euro a zlotý

Ráno sa nedarilo ani euru. Kurz spoločnej európskej meny oproti doláru taktiež klesol, a to na hodnotu 1,0955 USD/EUR. Trhy sa v tomto prípade obávajú toho, že brexit politicky a ekonomicky poškodí zostávajúce krajiny EÚ. Pokles podľa expertov dnes čaká aj európske akcie, pričom v úvode obchodovania to môže byť o 6 až 7,5 %.

Poľský zlotý v úvode piatkového obchodovania oproti euru klesol o približne 3,4 %, čiže sa voči spoločnej európskej mene dostal na 4,5-ročné minimum. Británia je pre Poľsko druhým najväčším exportným trhom. V minulom roku bola hodnota poľského exportu na britský trh zhruba 12 mld. eur.

Zlato najdrahšie za dva roky

Pokles sa týkal aj cien ropy, prepadli sa o vyše 6 %. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste sa dnes predával za 47,07 USD (41,33 eura). To je o 3,04 USD alebo 6,07 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Zlato naopak posilňuje a je najdrahšie za dva roky. Trhy totiž horúčkovito poľujú na tzv. bezpečné aktíva. Hodnota prútu zlata s okamžitou dodávkou dnes stúpla až o 8,1 % na 1358,54 USD (1192,85 eura) za uncu a dosiahla najvyššiu úroveň od marca 2014. Posilňujú aj tzv. bezpečné meny, ako sú švajčiarsky frank alebo japonský jen.

Viac o téme: EuroZlatoRopaLibraBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu