Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Najväčší únik tajných dokumentov od čias Wikileaks: Škandalózne odhalenie účtov v daňových rajoch!

Vladimír Putin Zobraziť galériu (12)
Vladimír Putin (Zdroj: SITA/Sergei Karpukhin/Pool via AP)

BERLÍN/LONDÝN - Obrovský únik 11,5 milióna dokladov z právnickej firmy so sídlom v Paname odhalil podľa nemeckých novín Süddeutsche Zeitung, ako bohatí a mocní ľudia tohto sveta, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina, ukrývajú svoje peniaze v daňových rajoch.

Oznámila to tlačová agentúra DPA. Podľa BBC informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Správy ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

Väčšie ako Wikileaks

Médiá ich preto začali prezývať Panama Papiers (Panamské papiere). Pod týmto heslom informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci "ukryli" vysoké finančné čiastky.

Firma Mossack Fonseca uvádza, že počas 40 rokov fungovala bez najmenšej pripomienky a nikdy nebola obvinená z prekročenia zákona. Doklady, ktoré unikli do médií, ukazujú jej spojenie so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

Dokumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu. Sú medzi nimi aj BBC Panorama a denník Guardian. BBC nepozná totožnosť zdroja, ktorý ich poskytol. 

Informácie o tajných spoločnostiach, významné mená 

Husní Mubarak, egyptský prezident

Doklady prinášajú informácie o 214.488 tajných offshore spoločnostiach, naviazaných napríklad na rodiny a spolupracovníkov bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka.   sýrskeho prezidenta Bašára Asada a mnohých ďalších.

Husní Mubarak
Zobraziť galériu (12)
Husní Mubarak  (Zdroj: Foto: TASR)

Muammar Kaddáfí 

Účty naväzujú aj na blízkych zvrhnutého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Muammar Kaddáfí
Zobraziť galériu (12)
Muammar Kaddáfí  (Zdroj: SITA)

Bašár Asad 

Dokumenty hovoria aj o nadväznosti na sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Bašár Asad, sýrsky prezident
Zobraziť galériu (12)
Bašár Asad, sýrsky prezident  (Zdroj: SITA)

Sigmund Gunnlaugsson

Podľa BBC odhaľujú tiež prepieranie peňazí ruskou bankou, ktoré zahŕňa blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina a nekalé praktiky islandského premiéra Sigmunda Gunnlaugssona v roku 2007. 

Islandský premiér, Sigmund Gunnlaugsson
Zobraziť galériu (12)
Islandský premiér, Sigmund Gunnlaugsson  (Zdroj: Foto: TASR)

Vladimír Putin, ruský prezident

Peniaze z banky, ktorá je terčom sankcií EÚ aj Spojených štátov, sú podľa uniknutých záznamov vyvedené do offshoreových spoločností, z ktorých niekoľko vlastní Putinov blízky priateľ, violončelista Sejgej Roldugin. Ten si oficiálne zarába stovky miliónov dolárov, podľa dokumentov panamskej spoločnosti je však iba nastrčenú figúrou "chrániaci identitu a súkromie skutočného vlastníka ziskového z firmy".Materiály hovoria o masívnych presunoch vo výške dvoch miliárd dolárov. 

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (12)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA)

Petro Porošenko

V dokumentoch je údajne aj desiatka národných lídrov vrátane ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (12)
Petro Porošenko  (Zdroj: SITA)

Si Ťin-pching, čínsky prezident

V zoznamoch sú aj členovia čínskeho politbyra. Hovoria aj o offshoreových spoločnostiach s väzbami na rodinu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Si Ťin-pching, čínsky prezident
Zobraziť galériu (12)
Si Ťin-pching, čínsky prezident  (Zdroj: Foto: TASR)

Účty patria aj Čechom

Podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Je medzi nimi aj 283 Čechov. Na projekte sa z ČR podieľalo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Podľa dnešného oznámenia centra sa k českým klientom firmy vzťahuje cez 250.000 dokumentov. Ide o právne dokumenty ako zakladacie listiny, akcie a certifikáty, rovnako ako o e-mailovú komunikáciu alebo komentáre k zmluvám. Čechov, ktorí vlastnia akcie jednej alebo viacerých offshoreových firiem zriadených spoločností Mossack Fonseca, je údajne 283.  

Radovan Krejčíř, odsúdený český podnikateľ

Najčastejšie sú tieto firmy zriadené pre Čechov na Seychelách, kde ich vraj je cez 800. Nasledujú Britské Panenské ostrovy, Bahamy, Panama alebo ostrov Samoa, uvádza centrum. "V dokumentoch Panama Papers sa nachádza skupina veľmi bohatých českých podnikateľov, ktorých majetok a obchodné impéria sú do značnej miery založené na kupónovej privatizácii," uvádza České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Ide napríklad o najbohatšieho Čecha Petra Kellnera alebo podnikateľa a miliardára Daniela Křetínského. V databáze dokumentov možno podľa centra dohľadať rovnako niekoľko osôb spájaných so solárnym biznisom alebo meno utečeného podnikateľa Radovana Krejčířa, ktorý bol v Česku odsúdený na 10,5 roka za krátenie dane, podvod a ďalšie trestné činy.

Radovan Krejčíř
Zobraziť galériu (12)
Radovan Krejčíř  (Zdroj: Foto: TASR)

Dokumenty podľa BBC dokladajú, ako v Paname sídliaca poradenská firma Mossack Fonseca pomáhala svojim klientom čo najefektívnejšie sa vyhnúť plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti.

Panama sľúbila spoluprácu pri odhaľovaní

Po správach o úniku dokumentov o finančných operáciách so schránkovými firmami v Paname prisľúbila vláda stredoamerickej krajiny spoluprácu pri objasňovaní odhalených prípadov. Informovala o tom v noci na dnes agentúra DPA. "Panamská vláda zastáva politiku nulovej tolerancie vo všetkých oblastiach práva a finančníctva, v ktorých sa nepracuje s najvyššou mierou transparentnosti," uvádza v nedeľu zverejnené vyhlásenie panamskej prezidentskej kancelárie.

Dôkazom má byť aj to, že Pracovná skupina pre finančné opatrenia proti praniu špinavých peňazí (GAFI) pri Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Panamu nedávno vyškrtla zo svojej "sivej" listiny. Na tej sa nachádzajú štáty, ktoré nespĺňajú určité kritériá pri medzinárodnej výmene finančných a daňových informácií, píše DPA.

Údaje staré desiatky rokov

ICIJ, nezisková organizácia sídliaca vo Washingtone, uviedla, že úplný zoznam firiem a ľudí s nimi spojených zverejní začiatkom mája. Údaje podľa nej pochádzajú z obdobia takmer štyroch desaťročí, od roku 1977 do konca roku 2015. Vyskytujú sa v nich mená 12 terajších a bývalých svetových lídrov a 128 ďalších svetových politikov, tvrdí ICIJ. Podľa šéfa ICIJ ide o opis každodennej činnosti Mossack Fonseca počas celých takmer štyridsiatich rokov fungovania tejto spoločnosti. "Podľa mňa bude tento únik vôbec najväčšou ranou, ktorú kedy offsheorový svet dostal, a to kvôli rozsahu dokumentov," povedal podľa BBC Gerald Ryre.

Podľa britského denníka The Guardian ide o únik väčšieho množstva dokumentov, ako v roku 2010 zverejnil portál Wikileaks, či pred tromi rokmi spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden. Novinári ich analyzovali a overovali viac ako rok.

Najväčší únik v histórii

Süddeutsche Zeitung (SZ) vyjadrili presvedčenie, že tieto dokumenty sú pravé. Mníchovský denník dostal za niekoľko mesiacov približne 2,6 terabytov dát - teda viac, ako by sa vošlo na 600 DVD. "Pokiaľ vieme, je to najväčší únik, na akom kedy novinári pracovali," povedal pre agentúru AP reportér SZ Bastian Obermayer.  

Vyjadrenie zástupcov panamskej kancelárie 

Firmu Mossack Fonseca založili nemecký právnik Jürgen Mossack a panamský autor a právnik Ramón Fonseca v roku 1977. Medzičasom má kancelárie po celom svete a patrí k najväčším "tvorcom" schránkových spoločností, uviedli SZ.

Ramón Fonseca v reakcii v televízii TVN obvinenia voči svojej firme odmietol s tým, že spoločnosť nepomáha pri praní peňazí ani daňových únikoch. Mossack Fonseca podľa neho len zakladá firmy a predáva ich bankám, správcom majetku alebo právnikom, obchodné vzťahy s konečnými klientmi nemá.

Fonseca priznal, že časť z dokumentov zverejnených médiami pochádza z jeho kancelárie. "Hackli nás. To je trestný čin," dodal podľa DPA bývalý poradca panamského prezidenta Juana Carlosa Varelu.

Spravodajský program Tagesschau nemeckej verejnoprávnej televízie ARD na svojej webovej stránke zdôraznil, že existujú mnohé legálne možnosti využitia offshorových firiem a nadácií: "Politicky exponované osoby môžu z právneho i morálneho hľadiska konať korektne, keď ich využívajú." V takýchto prípadoch však spravidla možno hovoriť o potrebe objasnenia, aj keď platí prezumpcia neviny.

Zastierať, komu firma patrí

Süddeutsche Zeitung k tomu dodali, že všeobecne platí, že vlastníctvom takejto firmy nie je samo o sebe nelegálne. Avšak "kto sa rozhliadne po Panamských dokumentoch, veľmi rýchlo zistí, že v prevažnom počte prípadov ide najmä o jedno: zastrieť, komu firma skutočne patrí".

Firma zakladanie offshoreových spoločností nepopiera, podľa jej podielnikov však neslúži na nelegálne činnosti, ako sú daňové úniky, pranie špinavých peňazí či obchod so zbraňami. "Deväťdesiat päť percent našej práce zhodou okolností spočíva v predaji nástrojov, ktoré umožňujú vyhnúť sa plateniu daní," povedal podľa jedného zo záznamov zverejnených britským listom nemenovaný podielnik spoločnosti.

OFFSHORE leaks

Tento únik informácií, uverejnený v apríli 2013, odhalil totožnosť tisícov majiteľov anonymného majetku na Britských Panenských ostrovoch. Sú medzi nimi aj vysokí politickí predstavitelia aj milionári zapletenie do podvodov. Údaje sa týkali asi 130.000 ľudí a 120.000 firiem zo 170 krajín sveta, ktoré mali svoje účty v bankách jedného z karibských daňových rajov. Medzi odhalenými majiteľmi účtov sú napríklad Jean-Jacques Augier, pokladník volebnej kampane francúzskeho prezidenta, bohatá zberateľka umenia zo Španielska Carmen Thyssen-Bornemiszová, gruzínsky premiér Bidzina Ivanišvili alebo manželka ruského vicepremiéra Igora Šuvalova.

O zverejnenie citlivých dát sa zaslúžila organizácia zvaná Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ). Dáta pokrývajú približne desaťročné obdobie bankových a účtovných aktivít najrôznejších firiem, ktoré v karibskej oblasti pôsobili od začiatku 80. rokov minulého storočia. Práve odvtedy sú Britské Panenské ostrovy považované za bezpečnú daňovú enklávu.

SWISS leaks

Švajčiarska vetva britskej banky HSBC dlhé roky pomáhala svojim bohatým klientom vyhýbať sa plateniu daní a spravovala čierna konta desiatkam tisíc zákazníkov z celého sveta, vrátane zločincov a obchodníkov so zbraňami, ale aj známych podnikateľov, politikov a celebrít. Kauzu Swiss Leaks tiež odhalilo vyšetrovanie združení ICIJ a jeho výsledky boli zverejnené vlani vo februári.

Pobočka umožňovala klientom vyberať nevystopovateľné sumy peňazí v cudzích menách. Zároveň im zriaďovala "čierne účty" s krycími menami ako Kapitán Kirk, Maliar či tajomné heslo MAFDAF 851. Pod tým sa napríklad skrýval Fernando Alonso, známy jazdec stajne McLaren.

Fernando Alonso
Zobraziť galériu (12)
Fernando Alonso

Účty švajčiarskej privátnej banky využívali aj zástupy kriminálnikov, drogovými kartelmi počnúc, obchodníkov so zbraňami končiac. Dáta, ktoré sa vzťahujú k letom 2006-2007, kedy unikli, ukazujú, že v banke malo cez 106.000 klientov uložené spolu viac ako sto miliárd dolárov.

Z hľadiska celkového množstva peňazí na švajčiarskych kontách patrí Českej republike 103. miesto. S ČR je spojených najmenej 91 klientov pobočky, z ktorých 11 má český pas alebo občianstvo.

Banka čelí žalobe

Banka HSBC teraz čelí žalobe zo strany rodín amerických občanov zavraždených drogovými kartelmi v Mexiku. Žaloba požaduje odškodné a tvrdí, že banka umožnila kartelom pranie špinavých peňazí potrebných na financovanie ich aktivít. Vlani v novembri bol vo Švajčiarsku odsúdený v neprítomnosti bývalý francúzsky zamestnanec HSBC Hervé Falciani, ktorý odovzdal v roku 2008 francúzskym úradom desaťtisíce dokumentov o klientoch HSBC a ich účtoch. Päť rokov väzenia si ale neodsedí, pretože je francúzsky občan a žije vo Francúzsku, ktorá ho do Švajčiarska nevydá. Vlani v apríli začali vyšetrovanie banky HSBC aj francúzske úrady.

WikiLeaks

Internetový portál WikiLeaks, ktorý sa zameriava na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov a ďalších citlivých údajov (napríklad údajov o veľkých firmách) začal fungovať v januári 2007. Jeho spoluzakladateľmi a šéfeditor Julianovi Assangeovi sa podarilo zhromaždiť viac ako milión dokumentov. WikiLeaks je financovaný z darov súkromných osôb.

V júli 2010 portál zverejnil okolo 80.000 tajných správ, prevažne poľných hlásení amerických vojakov z rokov 2004 až 2009. Dokumenty svedčia o vzrastajúcom a lepšie organizovanom povstanie Talibanu, o zabíjaní civilistov či o tajných operáciách americkej CIA v Afganistane.

V novembri 2010 začal WikiLeaks zverejňovať prvé zo zhruba štvrť milióna tajných amerických diplomatických depeší z obdobia od roku 1966 až do februára 2010, ktoré obsahujú dôvernú komunikáciu 274 zastupiteľských úradov po celom svete.

Na jeseň 2012 Wikileaks odtajnil príručky a ďalšie materiály amerického ministerstva obrany určujúce pravidlá pre zadržiavanie ľudí v táboroch v Iraku a na Guantáname po teroristických útokoch 11. septembra 2001.

Na konci minulého júna WikiLeaks zverejnil informácie o tom, že NSA odpočúvala troch posledných francúzskych prezidentov, ktorými boli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande, a okrem iného tiež bývalých francúzskych i nemeckých ministrov. Hollande kvôli tomu telefonicky hovoril so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom, ktorý ho ubezpečil o ukončení podobných praktík.

Julian Assange si vyslúžil stíhanie a väzenia, Pentagon ho považuje za hrozbu národnej bezpečnosti. Teraz sa už tri roky skrýva pred zatknutím na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Zvláštna komisia OSN tento rok vo februári v nezáväznom rozhodnutí uviedla, že Assange je v Británii "svojvoľne zadržiavaný" a mala by mu byť umožnená sloboda pohybu.

 

Viac o téme: PeniazeDaneVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu