Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE Poznáme mená prvých obetí bruselského masakru, atentát sa mal vraj odohrať na Veľkú noc!

Pietne miesto obetí bruselského masakru Zobraziť galériu (5)
Pietne miesto obetí bruselského masakru (Zdroj: Foto: TASR)

BRUSEL - Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 31 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí. V nemocničnej starostlivosti ostáva stále 150 ľudí, 61 z nich je odkázaných na intenzívnu starostlivosť. Štyri osoby ležia v kóme a ich identita sa dosiaľ nepodarila určiť, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

18:00 Letecká spoločnosť Brussels Airlines obnovuje premávku niektorých komerčných letov z Belgicka. Domovské letisko Zaventem v Bruseli, ktoré odbaví 23 miliónov cestujúcich ročne, ostáva po utorňajšom teroristickom útoku uzatvorené minimálne do nedele. Pre zablokovanie bruselského medzinárodného letiska, ku ktorému došlo tesne pred veľkonočnými sviatkami a predĺženým víkendom, musia letecké spoločnosti rušiť alebo odkláňať lety do iných letísk v Belgicku. "Sú tam veľké škody a pre pokračujúce vyšetrovanie nemáme prístup do budovy," vyhlásil dnes manažment letiska Zaventem na Twitteri. 

17:00 Belgickí prokurátori dnes potvrdili, že v decembri vydali medzinárodný zatykač na jedného z dvoch bratov, obviňovaných z tohtotýždňových smrtiacich výbuchov v Bruseli, pretože ho chceli vypočuť v súvislosti s minuloročnými útokmi v Paríži. Podľa prokurátorov sa 27-ročný Khalid Bakraoui vyhodil v utorok do vzduchu v zaplnenom vlaku bruselského metra v čase dopravnej špičky.

Prokurátori v dnešnom vyhlásení potvrdili, že ho v minulosti podozrievali z použitia falošnej totožnosti pri prenájme nehnuteľnosti v belgickom meste Charleroi. Uvedenú nehnuteľnosť využili ako úkryt členovia islamistickej bunky, ktorá pri útokoch v Paríži 13. novembra zabila 130 ľudí.

Belgická polícia uvedený dom 11. decembra prehľadala a následne sa popis a fotografia Bakraiouiho objavili na zozname hľadaných ľudí, umiestnenom na webovej stránke Interpolu. Prokurátori povedali, že jeho 29-ročný brat Ibrahim bol jedným z dvoch mužov, ktorí sa v utorok pri koordinovaných útokoch odpálili na bruselskom letisku.

15:00 Bruselské teroristické útoky boli namierené proti Európskej únii, a nie proti Belgicku, zdôraznil dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. "Belgické orgány nemajú ešte stále detailné informácie o totožnosti a občianskej príslušnosti obetí teroristických útokov, preto podľa oficiálnych údajov stále ešte platí, že pri utorňajších útokoch sa zranili dvaja maďarskí občania," konštatoval Szijjártó.

14:14 Dvaja členovia belgickej vlády -  minister vnútra Jan Jambon a minister spravodlivosti Koen Geens - dnes ponúkli svoju demisiu. Premiér Charles Michel ju však neprijal. Ako informoval na svojej stránke denník La Dernieure Heure, Jambon sa pre demisiu rozhodol po správach, že v jeho rezorte mohlo dôjsť k chybám pri vyšetrovaní prípadu súvisiaceho s terorizmom. Rovnaká bola zrejme aj motivácia jeho kolegu Geensa. Premiér Michel však ich rezignáciu odmietol, pričom zdôraznil, že v súčasnej náročnej situácii je dôležité zomknúť sa.

14:00 Brusel sa vracia do normálu

Tretí deň po tom, ako Brusel zažil teroristické útoky na letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek, sa belgická metropola pomaly vracia k obvyklému tempu. Verejná doprava funguje podobne ako v stredu. Autobusy, trolejbusy a električky premávajú s výpadkami, ale viac-menej podľa harmonogramu. Premávka na jednotlivých linkách metra sa obnovuje postupne a pomalšie ako v pozemnej MHD. Podľa médií je zatiaľ otvorených len 17 zo 69.

Železničná doprava funguje, ale dopravné spoločnosti cestujúcich upozorňujú, aby na železničné stanice prichádzali s predstihom, pretože obmedzili počet vchodov do budov a každý sa musí podrobiť osobnej prehliadke. Pred stanicami sa tak vytvárajú rady čakajúcich. Vo väčšine škôl sa dnes vyučovalo, aj keď mnohí rodičia svoje deti radšej nechali doma, kým sa situácia v meste neupokojí.

13:52 Americký miliardár Donald Trump deň po teroristických útokoch v Bruseli vyhlásil, že moslimovia nesú zodpovednosť za takéto útoky, pretože nerobia dosť pre informovanosť o podozrivých aktivitách extrémistov. 

ONLINE Poznáme mená prvých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:44 Ľudia z celého sveta vyjadrujú solidaritu s Bruselom.

13:25 Maďarská vláda plánuje pripraviť zákon, ktorý by operátorom ukladal povinnosť dekódovať dátové nosiče zhabané políciou a tajnou službou. V rámci protiteroristického balíčka opatrení by ďalej vláda chcela dosiahnuť aj to, aby v niektorých prípadoch bolo možné priebežne sledovať pohyb peňazí na účtoch.

13:15 V súvislosti s vyšetrovaním utorkových atentátov v Bruseli belgická polícia pátra po ďalšom, v poradí druhom podozrivom na úteku. V médiách dnes zverejnila aj jeho identikit. Podľa policajných zdrojov ide o neznámeho mladého muža, ktorý sa objavuje na záznamoch bezpečnostnej kamery zo stanice metra Maelbeek po boku už identifikovaného atentátnika Khalida Bakraouiho. Neznámy muž zo záberu drží veľkú tašku, stojí pri Bakraouim a rozpráva sa s ním. Do vagóna súpravy metra, ktorá zastala na stanici, však spolu s Bakraouim nenastúpil. 

 

12:21 Ministri vnútra krajín Európskej únie dnes zrejme zdôraznia potrebu čo najviac prepojiť národné vyšetrovania teroristických sietí, ktoré stáli za nedávnymi útokmi v Paríži a Bruseli, a ďalších podobných. Do Bruselu mieri aj náš staronový minister vnútra Robert Kaliňák.

11:20 Salah Abdeslam vraj o útokoch v Bruseli nevedel, chce sa čo najskôr dostať do Francúzka

11:13 Bratislavské letisko v reakcii na teroristické útoky v Bruseli sprísnilo bezpečnostné opatrenia.

11:01 Jean-Paul Van Vooren, riaditeľ Erazmovej nemocnice, kam po útokoch previezli časť zranených, v rozhovore uviedol, že charakter zranení je porovnateľný s vojnovými. "Ľudia majú mnohopočetné poranenia, mnohopočetné zlomeniny, vaskulárne lézie, poškodenia mozgu, ako aj zranenia, obvykle sprevádzajúce polytraumy pri dopravných nehodách," uviedol lekár. Dodal, že zranenia sú komplikované aj preto, že nálože obsahovali klince a ďalšie predmety, ktoré spôsobili dodatočné zranenia a poškodenia tkanív. Osoby zranené po utorkových útokoch v Bruseli sú hospitalizované v 25 nemocniciach v Bruseli a okolí.

10:35 Hnutie Anonymous vyhlásilo po teroristických útokoch v Bruseli "totálnu vojnu" extrémistickej organizácii Daeš, ktorá sa k nim prihlásila. Informovali o tom dnes francúzske i belgické médiá.Vo videozázname, ktorý sa na internete objavil v stredu, muž v obvyklej maske a elektronicky pozmeneným hlasom upozorňuje, že "opäť došlo k útoku na našu slobodu. Takto to už ďalej nepôjde" a vyhlásil Daešu, čo je arabský akronym Islamského štátu, totálnu vojnu. 

10:15 Bruselský súd dnes za obzvlášť prísnych bezpečnostných opatrení rozhoduje o mesačné predĺženie väzby pre Salaha Abdeslama, ktorý je považovaný za preživšieho teroristu z vlaňajších útokov v Paríži. Abdeslama chytila polícia v belgickej metropole minulý týždeň v piatok, pri zatýkaní bol postrelený do nohy. Útoky v Bruseli môžu byť pomstou za jeho zadržanie.

Zverejnili fotky Salaha Abdelsama
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

09:40 Belgická televízia VTM prišla s teóriou, že atentát na bruselskom letisku Zaventem sa mal možno pôvodne odohrať až na Veľkonočný pondelok a nie už tento utorok. Zmena plánov by podľa analytikov mohla súvisieť so zadržaním Salaha Abdeslama, ktorý je jediným preživším spomedzi osôb podozrievaných zo spáchania atentátov v Paríži z novembra minulého roku. .

9:06 Atentátnik Khalid Bakraoui mal očividne spoločníka. Informovala o tom frankofónna belgická televízia RTBF s tým, že druhého muža nesúceho veľkú batožinu zachytili bezpečnostné kamery. Nie je jasné, či tento predpokladaný útočník taktiež spáchal samovraždu, alebo z metra utiekol ešte pred výbuchom. Prokuratúra sa k tejto správe nevyjadrila, počas dňa ale chystá tlačovú konferenciu o priebehu vyšetrovania. 

ONLINE Poznáme mená prvých
Zobraziť galériu (5)

8:59 Izrael údajne varoval belgické úrady len pár týždňov pred utorňajšími útokmi, že sa na letisku v Bruselu vyskytujú závažné bezpečnostné nedostatky. Problémy na letisku Zaventem odhalili izraelskí predstavitelia, ktorí majú na starosti posudzovanie bezpečnosti na jednotlivých medzinárodných letiskách, kam lietajú spoje z tel Avivu. Informovala o tom televízia Channel 2.

ONLINE Poznáme mená prvých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

8:25 Bratia Khalid a Brahim El Bakraouiovci, ktorí sa odpálili na bruselskom letisku, plánovali spáchať teroristický útok na jadrovú elektráreň v Belgicku. Napísal to dnes vo svojom exkluzívnom materiáli belgický denník La Dernieure Heure (DH). Bratia sledovali šéfa belgického strediska pre výskum jadrovej energetiky (SCK/CEN). Zmieneného riaditeľa, o ktorého sa zaujímali krátko po vlaňajších novembrových teroristických atentátoch v Paríži, nakrúcali skrytou kamerou. Príslušné zábery, na ktorých je zachytený prierez riaditeľovým dňom, našli policajti pri jednej z razií. Záznam má podľa denníka desať hodín. Hoci predstaviteľ strediska, ktoré sídli v severobelgickom meste Mol, nie je v priamom spojení so žiadnou atómovou elektrárňou, je podľa belgickej federálnej agentúry pre bezpečnosť jadrových prevádzok AFCN prípadná existencia takého videa vysoko citlivá. 

7:58 Medzi prvými identifikovanými obeťami samovražedných útokov v belgickej metropole Brusel sú belgický vysokoškolák, štátny zamestnanec, ale aj žena z Peru zosobášená s Belgičanom. Informuje o tom dnes agentúra DPA s tým, že úrady pokračujú v pátraní po identite obetí a zranených. Podľa údajov belgického ministerstva zahraničných vecí medzi obeťami a zranenými sú obyvatelia z vyše 40 krajín. 

Smrť 20-ročného študenta práva Leopolda Hechta potvrdil v odkaze na Facebooku dekan univerzity v Saint-Louis Pierre Jadoul. Prostredníctvom Facebooku potvrdila úmrtie svojho zamestnanca Oliviera Delespessa aj Valónsko-bruselská federácia, francúzsky hovoriaca sekcia belgickej viacúrovňovej vlády. Peruánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že pri útoku na letisku zomrela peruánska občianka Adelma Marina Tapia Ruizová. Podľa belgických médií po nej ostali dve trojročné dcéry-dvojičky a manžel. 

Informácie o ďalších obetiach sa musia podľa DPA ešte potvrdiť. Starosta Bruselu Yvan Mayeur ešte v utorok večer upozornil, že identifikovanie obetí potrvá. Internetová stránka JSS News napísala, že na letisku zahynul Izraelčan Yossef Haim ben Haya Sarah Gittel. 

Talianska vláda v Ríme má podozrenie, že pri výbuchu v stanici metra Maelbeek pravdepodobne zahynula jedna talianska občianka. "Premiér potvrdil, že overujú možnú taliansku obeť," uviedol poslanec Maurizio Lupi po zasadnutí s premiérom Matteom Renzim. Belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková uviedla, že pokračuje identifikácia ľudí, ktorí prišli o život alebo boli pri výbuchoch zranení - a je veľmi náročná. Dodala však, že momentálne je prvoradý zdravotný stav zranených, nie zisťovanie ich totožnosti. 

"Mnohí zo zranených sú v umelom spánku, zatiaľ čo iní sú vo veľmi vážnom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti," vysvetlila De Blocková, podľa ktorej je identifikácia "neľahká aj preto, že mnohí zranení sú cudzinci". 

 

Viac o téme: Teroristický útokBruselLetisko zaventem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu