Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Američania ocenili bojovníkov za ľudské práva a proti korupcii: Medzi nimi aj naša poslankyňa

Americký charge d´Affairs Liam Wasley Zobraziť galériu (2)
Americký charge d´Affairs Liam Wasley (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Veľvyslanectvo USA v Bratislave tento týždeň po piatykrát udelilo ocenenia v oblasti ľudských práv. Cenu Ochranca ľudských práv získal riaditeľ EduRoma Vlado Rafael. Cenu za boj proti korupcii si odniesla blogerka a teraz aj poslankyňa NR SR Veronika Remišová.

Charge d´Affairs Liam Wasley takisto na recepcii zagratuloval aj Zuzane Števulovej z Ligy za ľudské práva, ktorej v marci International Women of Courage Award odovzdal minister zahraničných vecí USA John Kerry. Táto cena sa udeľuje ženám za výnimočnú odvahu a líderstvo pri obhajovaní ľudských práv, zrovnoprávnenia žien či za prínos k sociálnemu pokroku, pričom sú často vystavené vážnym bezpečnostným rizikám.

Zuzana Števulová s Johnom Kerrym
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Števulová s Johnom Kerrym  (Zdroj: Facebook/USA and Slovakia)

Ako pri oceňovaní povedal Wasley, Vlado Rafael získal cenu za jeho snahu poskytnúť rovnaké príležitosti vo vzdelávaní pre všetkých občanov SR, vrátane Rómov, ktorí sa stretávajú s diskrimináciou a segregáciou na slovenských školách. Takisto ocenil pokrok v spolupráci so štátnymi inštitúciami, vďaka čomu sa podarilo spustiť ďalšie projekty. Veronika Remišová získala cenu za jej snahu o zlepšenie transparentnosti a dobrého vládnutia. Ako blogerka pre denník SME publikovala sériu detailných analýz, ktoré za uplynulý rok mimoriadne efektívne upozornili na ekonomickú cenu korupcie, za ktorú platia obyčajní občania. "Pokiaľ ide o jej novú úlohu ako poslankyne parlamentu, sme si istí, že Veronika bude pokračovať v jej silnom odhodlaní pre zodpovedné vládnutie," uviedol zástupca americkej ambasády na Slovensku.

Ochrana ľudských práv po celom svete je podľa Wasleyho jednou z priorít americkej vlády. Na zlepšovaní ľudských práv spolupracujú s vládami aj zástupcami mimovládnych organizácií. "My, na americkej ambasáde máme rešpekt a úctu k tomu, ako sa odborníci v oblasti ľudských práv na Slovensku snažia zlepšiť a spopularizovať tému ľudských práv, čo má priamy dopad na životy mnohých. Gratulujem vám k vašej neutíchajúcej snahe a zasvätení pomáhať tým, ktorí to potrebujú," povedal Wasley.

Viac o téme: Zuzana ŠtevulováLiam WasleyVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu