Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Začal veľký prieskum o slovenskom súdnictve: Dôveryhodnosť je na bode mrazu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Začal sa zber dát pre reprezentatívny prieskum o slovenskom súdnictve. Prieskum je jedným z najrozsiahlejších prieskumov zameraných na oblasť justície v posledných rokoch.

Okrem všeobecného vnímania súdnictva sa prieskum zameriava na zisťovanie príčin nízkej dôveryhodnosti slovenského súdnictva. Zisťovať budú aj zdroje informácií verejnosti o slovenských súdoch a na faktory, ktoré vplývajú na vnímanie súdov, a to na dĺžku konaní, spravodlivosť rozsudkov, mieru korupcie a vnímanie osoby sudcu. Informáciu poskytla agentúra TNS Slovakia, ktorá zber uskutočňuje. Terénny zber dát sa uskutočňuje na vzorke 1000 respondentov, formou osobného opytovania. Zber dát bude prebiehať v septembri, výsledky by mali byť dostupné v priebehu októbra.

Reprezentatívny prieskum robí Súdna rada SR a organizácia VIA IURIS v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied. O jeho konaní rozhodla rada na zasadnutí minulý rok v decembri. Bola to reakcia na minuloročný prieskum VIA IURIS, ktorý ukázal, že slovenským súdom nedôveruje až 74 percent z respondentov. Nový prieskum bude rozsiahlejší a podrobnejší, aby dal plastickejší obraz o slovenskom súdnictve. Predsedníčka rady Jana Bajánková pri iniciovaní prieskumu uviedla, že „sa treba zaoberať tým, prečo je dôveryhodnosť taká nízka. Len keď budeme vedieť prečo, tak s tým môžeme niečo robiť.“ Bez podrobnejších odpovedí stále iba prestupujeme na mieste, vyhlásila minulý rok šéfka rady.

Viac o téme: Súdnictvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu