Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Korupcia ničí svet: Najväčšie škandály, kvôli ktorým ľuďom v v žilách vrie krv

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Peniaze hýbu svetom a či si to chceme priznať, alebo nie, len málokto z nás by sa nesklonil pred tučným balíkom zabezpečujúcim "bezstarostný" život. O korupčné škandály niet núdza u nás ani za hranicami. Pri príležitosti dňa proti korupcii, ktorý sa slávi 9. decembra, si poďme pripomenúť tie, ktoré rozprúdili najväčšie vášne.

Hanba menom FIFA

Pred letom sa prevalil jeden z najväčších korupčných škandálov v histórii. Bohužiaľ sa týka športu, oblasti, v ktorej by sa mali dodržiavať pravidlá fair-play. Pokiaľ totiž ide o peniaze, na férovú hru sa zvysoka kašle. Americké úrady obvinili štrnásť funkcionárov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) z brania úplatkov za posledných 24 rokov v celkovej výške 150 miliónov dolárov (138 miliónov eur). Jedným z obvinených je bývalý člen výkonného výboru FIFA, Američan Chuck Blazer. Na konte má toho požehnane - vydieranie, spreneveru, pranie špinavých peňazí, úmyselné zatajenie príjmov aj šesť daňových únikov. Za to, že v posledných rokoch spolupracoval v utajení na vyšetrovaní korupcie vo futbale, mu americká vláda odpustila časť trestu. Čistý nie je ani samotný prezident FIFA a prvý muž svetového futbalu, Sepp Blatter. Je obvinený z toho, že sa podieľal na realizácii viacerých korupčných káuz, medzi inými podpísal "odmenu" vo výške dvoch miliónov švajčiarskych frankov za dlhoročnú spoluprácu pre šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA), Michela Platiniho.

Sepp Blatter
Zobraziť galériu (6)
Sepp Blatter  (Zdroj: SITA/AP)

Skorumpovaný slovenský lekár

Korupcia je dobre známa aj mnohým Slovákom. Svoje o tom vie kardiochirurg Viliam Fischer, ktorého začiatkom februára vyšetrovateľ obvinil z prijatia úplatku vo výške 3000 eur. Tie mu odovzdala rodina pacientky, ktorú na Klinike srdcovej chirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) operovali vlani v decembri. Jej operácia mala byť uprednostnená. Žena však zomrela, a tak sa rodina obrátila na políciu. Prípad uzavreli dohodou o vine a treste. To znamená, že Fischer, mimochodom bývalý kandidát na prezidenta SR, sa k spáchaniu trestného činu priznal. V NÚSCH už nepracuje. Bol mu udelený dvojročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky. Taktiež mu uložili peňažný trest vo výške 15 000 eur a zákaz činnosti vykonávať lekárske povolanie počas obdobia troch rokov.

Špecializovaný trestný súd v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Biznis so študentmi

O tomto prípade sa síce u nás veľmi nehovorilo, no svojím rozsahom určite stojí za zmienku. Hlavným aktérom je bývalý zamestnanec poprednej univerzity v Číne, ktorý sa poriadne nabalil na študentoch. Cchaj Žung-šeng, ktorý stál na čele prijímacej komisie na Čínskej štátnej univerzite v Pekingu, v rokoch 2005-13 prijal 3,6 milióna dolárov (3,3 milióna eur) výmenou za pomoc 44 študentom pri prijímaní alebo pri samotnom štúdiu. Korupcia je v Číne v oblasti vzdelávania pomerne bežnou záležitosťou. Jedného z vedúcich predstaviteľov Pekinskej univerzity pôšt a telekomunikácií Janga Fang-čchuna prepustili po tom, ako niekoľko zamestnancov univerzity odčerpalo z verejných fondov do tajných účtov 400-tisíc dolárov (368-tisíc eur). Prorektora Univerzity medzinárodného obchodu a ekonomiky v Pekingu Liou Ja-tanga odvolali z funkcie, pretože nenahlásil príjem 200-tisíc dolárov (184-tisíc eur) z pôsobenia v správnych radách šiestich spoločností.

Korupcia ničí svet: Najväčšie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Megaškandál na najvyšších miestach

Súd v Brazílii začiatkom tohto roka začal vyšetrovanie zrejme najväčšej korupčnej aféry v dejinách tejto juhoamerickej krajiny. Sú do nej zapletení viacerí vrcholní štátni predstavitelia vrátane bývalého prezidenta Fernanda Collora, politici či členovia kongresu, ktorí čelia obvineniu, že brali úplatky od štátom vlastnenej ropnej spoločnosti Petrobras. Celkovo je do škandálu zapletených 54 ľudí - mnohí poslanci aj dvanásti senátori, ktorým mala firma financovať volebné kampane. Počet obvinených v priebehu vyšetrovania zrejme ešte porastie. Straty Petrobrasu v súvislosti s kauzou sa odhadujú na 5,3 miliardy dolárov (4,9 miliardy eur).

Fernando Collor
Zobraziť galériu (6)
Fernando Collor  (Zdroj: SITA/AP)

Legendárne CT-čko

Ako by sme mohli zabudnúť na dnes už pomaly legendárnu kauzu piešťanského CT-čka! Prípad predraženého nákupu CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera hýbal celým Slovenskom. Ešte vlani naň upozornil lekár a zdravotná sestra, ktorí boli členmi správnej rady nemocnice. Dodanie počítačového tomografu vysúťažila spoločnosť Medical Group, v ktorej kedysi pôsobil aj bývalý predseda parlamentu Pavol Paška, za 1,3 milióna eur. Po zverejnení okolností nákupu prišli o prácu viaceré Smeráčky - ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, podpredsedníčka NR SR a predsedníčka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová a aj samotný Paška. Išlo o to, že daný prístroj sa dal v rámci verejného obstarávania nakúpiť niekoľkonásobne lacnejšie. Je teda zrejmé, že niekto si pekne pomastil vrecká.

Pavol Paška
Zobraziť galériu (6)
Pavol Paška  (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: Korupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu