Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Posledný predvolebný prieskum: Pád Smeru potvrdený, tentokrát až pod 30 percent

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia 5. marca, by vyhral Smer-SD. Vyplýva to z prognózy agentúry European Analytical Center (EAC), ktorá vypracovala predpovedný model marcových volebných preferencií z výsledkov verejnej mienky spoločnosti EAC a agentúry Focus. Ako podkladový materiál použila agentúra EAC vlastné výsledky prieskumov verejnej mienky, ktoré uskutočnili v mesiacoch august až december 2015 a v mesiacoch január a február 2016, a výsledky prieskumov agentúry Focus z rovnakého obdobia. Ako agentúru SITA informovala Kristína Šabíková z agentúry EAC, referenčný materiál na overenie výsledkov použili údaje spoločnosti Focus.

Do prognózy zaradila agentúra EAC sedem politických strán, ktoré majú podľa väčšiny prieskumov verejnej mienky najväčšie šance dostať sa po marcových voľbách do parlamentu. Podľa priemeru prognóz agentúr EAC a Focus by Smer-SD vyhral marcové parlamentné voľby s výsledkom 29,7 percenta. Na druhom mieste by skončila strana Sieť so ziskom približne 19,9 percenta. Tretia by skončila strana Most-Híd (10,8 %), nasledujú strany SNS (9,8 %), KDH (7,5 %).

"Samotné voľby však budú ovplyvnené množstvom faktorov, ktoré prieskumy verejnej mienky nezachytávajú," uviedla Šabíková s tým, že pod volebný výsledok Smeru sa podpíšu aj udalosti posledných dní, počas ktorých klesol premiér dokonca aj v rebríčkoch osobnej popularity.

Volebná kampaň Smeru sa podľa Šabíkovej zúžila na chválenie sa výsledkami svojej vlády, zľahčovanie zlyhaní či osobné vybavovanie si účtov s Igorom Matovičom. Strana počas svojej vlády nezabránila vysokej miere korupcie v zdravotníctve na úkor občanov, čo sa podľa nej prejaví v ich jasnom odkaze v týchto voľbách. "Myslím si, že môžeme vylúčiť vládu jednej strany," dodala.

Nováčikom volieb je strana Sieť, ktorá je podľa prognózovaného modelu s takmer 14 percentami najsilnejšou opozičnou pravicovou stranou. Sieť má zároveň najväčší potenciál tzv. efektu snehovej gule, ktorý môže zabezpečiť vyšší výsledok než má v prieskumoch. Procházka je presne ten typ politika, ktorý síce nie je idolom voličov, ale po zvážení pre a proti, vychádza Sieť pozitívne. Nerozhodnutí pravicoví voliči sa v deň volieb pravdepodobne priklonia k Sieti, pretože šanca na vládu bez Smeru rastie so silou Siete, čo si pragmatickí voliči pravice uvedomujú.

V prípade Mostu-Híd Šabíková očakáva, že si v porovnaní s minulými voľbami polepší. Obe prognózy, EAC aj Focus, mu odhadujú dvojciferný výsledok. "Béla Bugár síce patrí k starým politikom, no v rebríčkoch osobnej popularity sa objavuje na popredných priečkach," uviedla Šabíková.

Kým kampane ostatných strán sú podľa Šabíkovej jasne postavené na lídroch, KDH nedokáže získať politické body z charizmy svojho predsedu Jána Figeľa. Ich prognózované preferencie sú v priemere 7,5 percenta, no napriek tomu sa agentúra EAC prikláňa k 6,3 percenta z prieskumu agentúry Focus. Na výsledok KDH sa podľa agentúry EAC najviac podpíšu televízne debaty.

Viac o téme: PrieskumVoľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu