Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prieskum ukázal, že väčšina ľudí chce koaličnú vládu: Vládnuť by mal Smer a SNS

Robert Fico Zobraziť galériu (6)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vznik koaličnej vlády po marcových voľbách do Národnej rady (NR) SR si želá väčšina respondentov prieskumu agentúry Polis Slovakia. Najčastejšie (47,2%) spomínajú koaličnú zostavu strán Smer-SD a SNS a ostatným možným koalíciám dávajú menej ako štvrtinovú pravdepodobnosť. Respondentov sa v prieskume pýtali, či si myslia, že budúca vláda bude opäť vládou jednej strany alebo koaličná, teda zložená z viacerých strán.

Vyjadriť sa tiež mohli na otázku, akú vládu by chceli, či vládu jednej strany alebo koaličnú. Na otázku: "Myslíte si, že budúca vláda bude opäť vládou jednej strany, alebo koaličná, teda zložená z viacerých strán?" sa 60,3 percenta opýtaných priklonilo ku koaličnej vláde (skôr koaličná ako vláda jednej strany - 48,3 % a rozhodne koaličná - 12 %) a 16,2 % k vláde jednej strany (rozhodne vládou jednej strany - 5 % a skôr vládou jednej strany ako koaličná - 11,2 %).

Prieskum ukázal, že väčšina
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Na otázku nevedelo odpovedať 23,5 % respondentov. Z odpovedí na otázku: "Akú vládu by ste chceli, vládu jednej strany alebo koaličnú?" vyplýva, že koaličnú vládu preferuje 68,2 % respondentov (skôr koaličnú ako vládu jednej strany - 48,8 % a rozhodne koaličnú - 19,4 %), vládu jednej strany by chceli 11,2 % respondentov (rozhodne vládu jednej strany - 5,8 % a skôr vládu jednej strany ako koaličnú - 5,4 %) a 20,6 % to nevie. Agentúra Polis Slovakia uskutočnila prieskum od 6. do 14. februára na vzorke 1 670 respondentov starších ako 18 rokov na území SR.

Prieskum ukázal, že väčšina
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Prieskum agentúry Polis Slovakia zisťoval aj názory na možné povolebné koalície strán. Účastníkov prieskumu sa pýtali: "Chceli by ste, aby vznikla nasledujúca koalícia?" Z 12 možných alternatív z prieskumu vyšla ako najpravdepodobnejšia koalícia Smer-SD a SNS, ktorej vznik by rozhodne chcelo 23,6 percenta opýtaných a skôr áno ako nie by tejto koalícii povedalo 23,6 % respondentov. 

Ostatné koalície získali 24,3 percenta a menej spomedzi pozitívne pre ich vznik naklonených respondentov. Takmer štvrtina respondentov (24,3 % - vyplýva z odpovedí "rozhodne áno" a "skôr áno ako nie") je za dve možné koalície, a to koalíciu Smeru-SD a Mosta-Híd a koalíciu troch opozičných strán #Sieť, KDH a Most-Híd. Spojenie strán #Sieť a KDH by uprednostnilo (z odpovedí "rozhodne áno" a "skôr áno ako nie") 22,7 % opýtaných a koalíciu Smeru a KDH by chceli (z odpovedí "rozhodne áno" a "skôr áno, ako nie") 22,3 % respondentov. Najmenej "želanou" koalíciou by bola koalícia zložená zo subjektov #Sieť - SNS - KDH - Most-Híd - OĽaNO-NOVA - SaS. Táto možná vládna zostava získala 65,8 % hlasov proti jej vzniku (7,9 % opýtaných by jej povedalo "skôr nie, ako áno" a 57,9 % "rozhodne nie"). Ostatné možné koalície získali proti svojmu vzniku približne 50 až takmer 60 percent. Výnimkou je koalícia Smeru-SD a SNS so 42 % negatívnych názorov na jej možný vznik (18,9 % "skôr nie ako áno" a 23,1 % "rozhodne nie"). 

Prieskum ukázal, že väčšina
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Prieskum ukázal, že väčšina
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Približne každý tretí účastník prieskumu by po parlamentných voľbách v prípade vzniku koaličnej vlády chcel v nej vidieť strany SNS (30,6 %) a Smer-SD (29,3 %). Respondenti na otázku: "Ak by mala vzniknúť koaličná vláda, ktoré strany by mali byť v takejto koalícii?" ďalej do prvej päťky strán zaradili: #Sieť (20,7 %), KDH (18,2 %) a Most-Híd (16,9 %). Hnutie OĽaNO-NOVA by v koalícii chcelo vidieť 8,7 %, SaS 4,1 %, SME RODINA - Boris Kollár 3,7 %, inú stranu 1,8 % a odpovedať nevedelo 27,9 %. Respondenti mali možnosť viacerých odpovedí. 

Prieskum sledoval aj názory verejnosti na to, ktorým stranám sa do volebného dňa, 5. marca ešte môžu zvýšiť preferencie. Z odpovedí na otázku: "Ktoré politické strany majú ešte podľa vás, do volieb 5. marca, najväčší potenciál rastu?" vyplýva, že 28,1 percenta opýtaných si myslí, že by to mohla byť SNS a 24 percent si to myslí o strane #Sieť. Most-Híd by mohol posilniť podľa 19 percent, Smer-SD podľa 16,5 percenta opýtaných a rast KHD očakáva 14 percent. Nasledujú OĽaNO-NOVA (5,4 %), SaS (3,3 %), SME RODINA - Boris Kollár (3,3 %), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (1 %), SMK (1 %), iná (2 %) a 29,3 % na otázku nevedelo odpovedať. Aj v tomto prípade si mohli respondenti vybrať viac ako jednu stranu, teda mali možnosť viacerých odpovedí. 

Prieskum ukázal, že väčšina
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: PrieskumVoľbySmer-SDSNSKoaličná vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu