Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Biele vrany sa v kauze Matovič zmenili na čierne: Smer znovu nemá s kým viesť konflikt

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Biele vrany, ktoré kandidujú do parlamentu vo farbách hnutia OĽaNO-NOVA, sa svojím postojom ku kauze šéfa hnutia Igora Matoviča zmenili na čierne. Odkázal im to premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na ich kritiku, že predseda vlády porušil zákon a ohrozuje demokratický štát, lebo zverejnil daňové informácie o Matovičovi, čo je podľa nich protizákonné.

Práve na Biele vrany na kandidátke hnutia sa Fico obrátil, keď zverejnil informácie o predaji Matovičovej živnosti z roku 2008.

"Zatvorením si očí pred jasne preukázaným podvodom stratili akékoľvek právo moralizovať. Ukázalo sa, že teplé miesta na kandidátke sú schopní uprednostniť pred údajnými hodnotami, ktoré doteraz hlásali," povedal Fico.

Organizátori ocenenia Biela vrana - Aliancia Fair-play a Via Iuris vyzvali kandidátov OĽaNO-NOVA, ako aj samotnú politickú stranu, aby prestala značku Biela vrana používať vo svojej aktívnej skupinovej komunikácii a opakovane sa prepájať s ocenením. Premiéra požiadali, aby "nezaťahoval ocenenie do straníckych bojov a nepoškodzoval tak jeho nezávislosť".

"Nie sme prekvapení, že nositelia ocenenia Biela vrana sú pozývaní do politiky. Mnohí z nich zažili neprávosti a chceli by ich aktívne napraviť. Plne rešpektujeme ich osobnú slobodnú voľbu. Podobné príklady zrejme uvidíme aj v budúcnosti. Preto chceme zdôrazniť, že ocenenie Biela vrana je nestranícke a nezávislé občianske ocenenie, ktoré sa nespája so žiadnou politickou stranou a plánuje takým aj ostať," uviedli dnes mimovládne organizácie v písomnom stanovisku.

Blogerka a líderka kandidátky OĽaNO-NOVA Veronika Remišová upozornila, že ich dnešná tlačová konferencia nie je o obrane Igora Matoviča, ale o tom, že premiér protizákonne rozdáva dokumenty a tvrdí, že je to vo verejnom záujme.

Lekár a Biela vrana Alan Suchánek je presvedčený, že premiér zlyhal ako právnik. "Ak má informácie o tom, že bol spáchaný trestný čin, musí ich posunúť orgánom činným v trestnom konaní. Zákon musí platiť pre každého, aj pre premiéra. Apelujem na každého občana, aby sa začal zaujímať o verejné veci," dodal.

Smer-SD nemá pred voľbami s kým viesť programový konflikt

Volebné bilbordy opozície podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica dokazujú, v akej programovej chudobe a pokrytectve funguje ich svet.

"Štát pre ľudí, funkčný štát, bezpečný štát. Títo pravičiari nám vždy hovorili, že štát má odchádzať zo scény, všetko má byť deregulované a všetko riadiť trh. Zrazu bez akéhokoľvek problému si dávajú vlastné volebné heslá "štát" a hovoria o jeho význame,“ poznamenal na dnešnej medzinárodnej konferencii "Sociálna demokracia v 21. storočí - bez škrtov a bližšie k ľuďom", ktorú v Bratislave zorganizoval Inštitút ASA.

Ako poznamenal Fico, jeho strana sa ani nemá pred marcovými parlamentnými voľbami s kým porozprávať o programových otázkach a viesť programový konflikt. Poukázal na to, že predmetom predvolebnej kampane nie je nezamestnanosť, ekonomický rast, fiškálna konsolidácia, inflácia. "Tieto témy prakticky vôbec neexistujú, čo je veľmi zvláštne," dodal.

Na sobotňajšej (13.2.) programovej konferencii v Banskej Bystrici chce Smer-SD oznámiť, že jeho cieľom, ak bude súčasťou vlády, je ďalšie prehlbovanie sociálneho štátu. V rokoch 2016 až 2020 by chcel posunúť životnú úroveň na Slovensku, ešte výraznejšie posilniť prvky sociálneho štátu a zvýšiť životnú úroveň na Slovensku na 85 percent priemeru EÚ.

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu