Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prvé volebné číslo, ktoré ukazuje, aký máme záujem meniť politické dejiny: Smiešny počet voličov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V posledný deň, kedy možno požiadať o voľbu poštou, eviduje štátna volebná komisia 850 žiadostí občanov SR bez trvalého pobytu na Slovensku. Informovala o tom zapisovateľka komisie Eva Chmelová.

„Žiadostí je viac,“ vysvetlila Chmelová s tým, že ďalšie spracovávajú, pričom ide o väčšie množstvo, ako doteraz zaevidovali. Termín uplynie dnes o 24.00 h. Celkový počet občanov SR bez trvalého pobytu, ktorí majú záujem zúčastniť sa marcových parlamentných volieb, zverejní komisia v pondelok (18.1.). Žiadať sa dá listom alebo elektronicky.

Poslancov Národnej rady SR môžu voliť poštou i občania SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí v krajine v čase volieb nebudú. Tieto žiadosti prijímajú obce. Chmelová priblížila, že celkový počet budú vedieť až po voľbách.

Volič bez trvalého pobytu na Slovensku musí žiadosť v listinnej podobe doručiť do 15. januára na adresu odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR. Elektronickú žiadosť treba posielať na emailovú adresu volby@minv.sk.

Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi. Treba k nej priložiť aj čestné vyhlásenie v štátnom jazyku, že nemá trvalý pobyt na území SR. A tiež fotokópiu časti cestovného dokladu SR s osobnými údajmi voliča alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve SR.

Volič s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý nebude v krajine v čase volieb, musí poslať žiadosť o voľbu poštou obci, kde má trvalý pobyt. Buď pošle žiadosť v listinnej podobe na adresu svojho obecného úradu, alebo elektronicky na emailovú adresu obce. Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi.

Ak bude žiadosť v poriadku, voličovi príde na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL" s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania.

Hlasuje sa tak, že volič vyberie jeden lístok tej strany, ktorej chce dať hlas. Na ňom môže aj nemusí zakrúžkovať preferovaných kandidátov. Ak sa rozhodne udeliť preferenčné hlasy, môže zakrúžkovať čísla najviac štyroch kandidátov. Ak zakrúžkuje viac kandidátov, na jeho preferenčné hlasy sa nebude prihliadať.

Po úprave hlasovacieho lístka treba lístok zalepiť do opečiatkovanej obálky. Zalepenú obálku vloží volič do návratnej obálky označenej heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL". Treba ju odoslať poštou tak, aby bola na ministerstve alebo v obci najneskôr 4. marca. Parlamentné voľby budú 5. marca.

Viac o téme: NR SRMinisterstvo vnútra SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu