Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sľuby z programového vyhlásenia vlády, ktoré vám najviac zmenia život: Kto bude platiť a kto zarobí!

Robert Fico oznámil schválenie programového vyhlásenia Zobraziť galériu (6)
Robert Fico oznámil schválenie programového vyhlásenia (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V stredu schválila vláda svoje programové vyhlásenie, ktorým sa bude uchádzať o dôveru Národnej rady. Je rozdelené do piatich hlavných oblastí a pre roky 2016 až 2012 odzrkadľuje priority kabinetu, ktorý v ňom nešetril rôznymi prísľubmi, záväzkami či zlepšeniami. Niektoré zo spomenutých opatrení sa budú Slovákom určite páčiť, iné ich zase potešia oveľa menej. Rozhodujúce však bude aj tak to, do akej miery sa ich premiérovi Robertovi Ficovi a ministrom podarí naplniť.

1. Zníženie dane z príjmov právnických osôb na 21 %

Programové vyhlásenie obsahuje stať týkajúcu sa znižovania administratívnej záťaže a podpory podnikateľského prostredia vo finančnej oblasti. V ňom sa uvádza, že "plnenie daňových povinností predstavuje dlhodobo kritický moment, ktorý je podnikateľskou verejnosťou označovaný za jednu zo záťaží v podnikaní v Slovenskej republike. S cieľom udržať kvalitné a konkurencieschopné podnikateľské prostredie a dosiahnuť spravodlivú a efektívnu hospodársku súťaž vláda pristúpi ku krokom, ktoré povedú k zníženiu administratívnej záťaže podnikateľov v oblasti daní".

Vláda má preto v úmysle zabezpečiť:

  • zníženie dane z príjmov právnických osôb na 21 % a každoročné prehodnocovanie ďalšieho znižovania.
  • zrušenie inštitútu daňovej licencie pre zdaňovacie obdobie počnúc rokom 2018.
  • zvýšenie limitu na uplatňovanie paušálnych výdavkov pre živnostníkov.
  • bude pokračovať v uplatňovaní osobitných odvodov a daní v regulovaných odvetviach s možnosťou ich rozšírenia na ďalšie odvetvia.
  • prehodnotenie daňovej a účtovnej legislatívy s cieľom podporiť investície.

Sľuby z programového vyhlásenia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

2. Koncesionárske poplatky za RTVS pôjdu hore

"Vláda prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne Rozhlasu a televízii Slovenska stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska. Cieľom je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o nový vysielací okruh," táto nenápadná veta v programovom vyhlásení bude pre Slováka znamenať, že si priplatí na koncesiách, ale zároveň sa má dočkať aj nového vysielania.

Momentálne koncesionársky poplatok v základnej forme činí 4,64 eura. O akú konkrétnu sumu by sa mal zvýšiť, sa v programovom vyhlásení nepíše. Treba si preto počkať na spresnenie z ministerstva kultúry.

Sľuby z programového vyhlásenia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

3. Bude mať Slovensko vlastné aerolinky?

V súčasnosti sa o leteckej doprave hovorí predovšetkým v súvislosti s bezpečnosťou, ktorá sa spomína aj v programovom vyhlásení, ale väčšiu zaujímavosť pre občana obsahuje tento odsek: "V intenciách práva EÚ a v spolupráci so strategickým partnerom vláda pripraví podmienky pre zriadenie národného leteckého dopravcu, čím sa zabezpečí pravidelné letecké spojenie Slovenska s najvýznamnejšími leteckými uzlami v Európe a hlavného mesta s regionálnymi letiskami. Dôležitou súčasťou strategického partnerstva bude rozvoj letiska M. R. Štefánika v Bratislave a vytvorenie nových investičných a podnikateľských príležitostí". Žeby sa aj na Slovensku v komerčnej leteckej doprave začalo niečo diať? Slovné spojenie "pripraví podmienky" napovedá, že za štyri roky sa nebude asi dať očakávať zázrak, ale predstava zjednodušenia cestovania v budúcnosti je lákavá.

Letisko M. R. Štefánika
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

4. Nepríjemná správa pre fajčiarov

Tí, ktorí sa nevedia zbaviť zlozvyku fajčenia, alebo si len jednoducho radi vychutnajú cigaru, budú musieť opäť siahnuť hlbšie do vrecka. "Vláda pristúpi k zvýšeniu spotrebnej dane z tabaku s dôrazom na ochranu zdravia obyvateľov. Vláda zváži prijatie legislatívneho návrhu s vopred preddefinovaným zvyšovaním sadzieb dane na strednodobý časový horizont," píše sa vo vyhlásení.

5. Vlaky InterCity ešte nepovedali posledné slovo

Vlaky InterCity jazdili na Slovensku dlhých 22 rokov, kým ich v januári tohto roka nezrušili. Najlepšie vozne potom Železničná spoločnosť Slovensko zaradila do vybraných rýchlikov. SNS už v tom čase hovorila, že ide o veľkú chybu, pretože sa tým cesta zbytočne predlžuje a je menej komfortná. Po novom to teraz vyzerá, že IC vlaky sa vrátia späť. "Vláda ešte v roku 2016 prehodnotí zrušenie vlakov Intercity na najvyťaženejšej diaľkovej trati medzi Bratislavou a Košicami s cieľom čo najrýchlejšieho obnovenia tejto trate," hovorí sa jasnou rečou vo vyhlásení. Pre tých, ktorí zvyknú častejšie cestovať z jedného konca Slovenska na druhý, by to mala byť dobrá správa.

Vlaky InterCity končia, nahradia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: android)

6. Lacnejšie dovolenky a kúpeľné pobyty?

Medzi agendu strany SNS, ktorú sa snažila presadiť do programu vlády, patrila aj podpora kúpeľníctva, a tak sa v ňom objavila aj táto formulácia: "Vzhľadom na potenciál cestovného ruchu je možné vyrovnávať regionálne hospodárske a sociálne rozdiely. Bude potrebné posilniť rozvoj tých produktov cestovného ruchu, ktoré majú vysokú pridanú hodnotu, a prinášajú vyššiu efektivitu vynaložených nákladov. Ide najmä o voľnočasové aktivity ako vidiecka turistika, zimný a zážitkový cestovný ruch. Väčší dôraz sa bude klásť na podporu rozvoja kúpeľníctva. Preto vláda posúdi možnosť zavedenia daňových zvýhodnení a osobitných stimulov pre rozvoj slovenského kúpeľníctva." Treba už len dúfať, že úľavy na daniach by mohli viesť aj k zníženiu cien pobytov na Slovensku.

7. Sociálne prísľuby

Mamičky s malými detičkami a dôchodcov by mohli potešiť záväzky vlády, ktorá prisľúbila zvýšiť materskú aj vianočné príspevky s dôrazom na starodôchodcov. Zároveň chce pristúpiť k úprave valorizácie dôchodkov pri zachovaní dlhodobej udržateľnosti verejných financií. Konkrétne sumy, ani percentá, vo vyhlásení uvedené nie sú, takže si na ne musíme ešte počkať.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

8. Škrty v dávkach

Vláda má však v úmysle nielen pridávať, ale aj brať, a to pomocou sprísnenia podmienok pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby odmietajúce pracovať. Uvidíme, kedy a akým spôsobom k tomu dôjde. Zatiaľ vláda prezradila iba toľkoto: "V súlade s princípom zásluhovosti a solidarity prehodnotí systém a výšku sociálnych dávok, dôsledne uplatní existujúce a prijme nové opatrenia na prevenciu a elimináciu zneužívania sociálnych dávok a systému služieb zamestnanosti. Tak sa dosiahnu adresné sociálne opatrenia". Zároveň chce zamerať na "podporu práce ľudí žijúcich v sociálne zaostalých komunitách".

Ak Národná rada vyjadrí vláde podporu, bude mať štyri roky na to, aby ukázala, ako vážne jednotlivé kroky myslela.

Viac o téme: Programové vyhlásenie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu