Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Exminister Mikloš na plné ústa povedal, čo si myslí o voľbách: Podviedli ma, koho volil?

Ivan Mikloš Zobraziť galériu (2)
Ivan Mikloš (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Ekonóm, politik a bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý v roku 2014 odišiel zo strany SDKÚ-DS, sa vo svojom blogu vyznal, aké pocity má po tohtoročných parlamentných voľbách. Podľa neho Slovensko prehralo a výhra Roberta Fica je iba Pyrrhovo víťazstvo. Vývoj situácie ho sklamal a na lídrov Mostu-Híd a Siete má naozaj ťažké srdce. Kritiku adresoval aj Richardovi Sulíkovi.

Povolebné Slovensko sa spamätáva: Predstavujeme vám víťazov a porazených

Ivan Mikloš sa vo svojom blogu na stránke Hospodárskych novín vyjadril, že patril k tým, ktorí nemali vo voľbách favorita a "bez nadšenia a bez ilúzií som sa rozhodoval medzi Mostom a Sieťou".

"Dnes sa cítim oklamaný a podvedený, ale nie preto, že vznikol ľavo-pravý, slovensko-maďarský zlepenec. Nakoniec totiž iná reálna alternatíva nebola. Zarážajúci je spôsob, akým táto koalícia vznikla. Neviem, či boli Bugár a Procházka s Ficom dohodnutí už dopredu, ale keby boli, nesprávali by sa inak, ako sa správali. Ponúkať sa Ficovi ešte predtým, ako ich osloví (keď dohodu potreboval Fico viac ako oni) a dohodnúť sa s ním v rekordne krátkom čase bez dosiahnutia akýchkoľvek naozaj relevantných mocenských alebo programových cieľov je zarážajúce, nepochopiteľné a aj neakceptovateľné," uviedol Mikloš.

Podľa vlastných slov sa cíti byť podvedený a oklamaný nielen preto, že takto vlastne volil vládu Roberta Fico číslo 3, ale najmä preto, že s jeho hlasom nebolo naložené tak, aby bol Ficov vplyv v tejto vláde len taký veľký, ako to bolo nevyhnutné.

Exminister Mikloš na plné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Mikloš nešetril kritikou ani v prípade šéfa SaS Richarda Sulíka, ktorý bol tiež jedným z dôvodov, prečo neexistovala udržateľná a pre krajinu pozitívna „pravicová“ alternatíva. "Jeho názory, postoje, ale aj činy v zahraničnej, európskej a bezpečnostnej politike sú nielen pomýlené, ale aj nebezpečné," odkázal politik s tým, že Európska únia je unikátny a napriek mnohým problémom veľmi pozitívny projekt, ktorý je však v súčasnosti ohrozený a my sa nachádzame sa na dejinnej križovatke.

"A aké sú v tejto oblasti postoje nádejného slovenského premiéra? Deštruktívne a škodlivé. Čo urobí v nedeľu politik, ktorý sa v sobotu stane lídrom pravice a má ambíciu viesť slovenskú vládu? Ide do nemeckej televízie a nevyberaným spôsobom napáda a kritizuje kancelárku Merkelovú. Politik, ktorý opakovane verejne vyhlási, že on nevie, čo je to geopolitika. Politik, podľa ktorého je pravda o Ukrajine niekde v strede medzi americkým a ruským postojom. Politik, ktorý bezprostredne potom, ako sa stane lídrom opozície na Slovensku, uprednostní boj proti „zlej“ Európe z lukratívneho postu v Bruseli, namiesto boja proti zlému Ficovi u nás doma. Volil som zle, ale lepšie sa nedalo," dodal na záver Mikloš.

Viac o téme: Ivan Mikloš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu