Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putinova moc v Európe nebezpečne rastie: Pomohol mu aj vzostup Kotlebu, ako je to možné!?

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vladimir Putin si môže mädliť ruky. V Európe posilňujú jeho spojenci. A sú najmä z radov krajnej pravice. Slovensko sa dostalo do hľadáčiku známeho portálu, ktorý upozorňuje, že už aj v našom parlamente má Putin 8 percentnú podporu.

„Pred desiatimi dňami získala podporu v EÚ ďalšia krajne pravicová strana podporujúca Rusko, tento raz na Slovensku. ĽSNS získala 8 percent v parlamentných voľbách a pridala sa po bok maďarského Jobbiku, gréckeho Zlatého úsvitu a Národného frontu Marine Le Pen vo Francúzsku,“ píše Bloomberg a pripomína, že krajne pravicové strany, ktoré vychádzajú z neonacistických skupín, sú najviditeľnejším prejavom Putinovho tábora v Európe.

Hlavnou príčinou je utečenecká kríza, ktorá je dôsledkom vojnou rozvrátenej Sýrie. „Protiutečenecká rétorika je v obľube naprieč celým kontinentom, najmä na východe. Vodcovia strán sú častými hosťami v Moskve. Spolu posúvajú politický mainstream k radikálnemu nacionalizmu, ktorý sa spája s proruským sentimentom,“ analyzuje ďalej situáciu prestížny portál.

Na rad prichádza aj hodnotenie samotného Mariana Kotlebu. „Vodca ĽSNS má záľubu v nacistických uniformách a tvrdej rétorike namierenej proti Rómom. V ukrajinskej kríze je na strane Ruska, poslal aj podporný list Janukovyčovi mesiac predtým, než ho revolúcia zosadila z kresla,“ píše Bloomberg.

Takto Kotleba pomáha vytvárať Rusku naratív pokrivenej reality, ktorú zosilňuje zdieľanie na sociálnych sieťach a postupne sa dostáva do konvenčného zmýšľania.  Do tohto naratívu patria správy ako „sankcie sú zbytočné“, „Rusko je dôležitý obchodný partner“ alebo „Európa je otrokom záujmov Spojených štátov.“ Na záver však treba dodať, že rétoriku o sankciách sám zdieľa aj Robert Fico.

Viac o téme: UtečenciVladimir PutinMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu