Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvé problémy už aj u Bugára: Tvrdá rana koalícii, Simon priznal svoje znechutenie!

Béla Bugár a Zsolt Simon Zobraziť galériu (3)
Béla Bugár a Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nová vláda ešte ani nevznikla a už sa rozpadá. Po 3 poslancoch #Siete, ktorí oznámili, že ak pôjde ich strana do vlády so Smerom, odovzdajú členstvo, prichádza ďalší úder. K odchodu z poslaneckého klubu Mostu sa prihlásil aj exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

"Tak ako som avizoval už pred voľbami, dnes na predsedníctve som oznámil, že neviem podporiť vládu Smeru, SNS , Mosta-Híd a trosiek Siete. Preto ak strana Most-Híd podpíše koaličnú zmluvu a vstúpi do takejto vlády, nevstúpim do poslaneckého klubu Mosta-Híd," napísal Simon na Facebooku. Podľa neho nie je vláda s SNS a Smeru v záujme členov strany Mostu ani jej voličov.

Nevie si predstaviť Smer

"Takýto krok bude znamenať koniec strany Most–Híd," predpovedá Simon. "Úradnícka vláda a predčasné voľby by boli pre občanov Slovenska lepším riešením." Zároveň poukázal, že Fico je zodpovedný za stav krajiny.

"Moje skúsenosti mi nedovoľujú konať iným spôsobom. Moje hodnotové priority sa nezmenili. Ako zakladajúci člen strany, chcem tiež vyzvať členov Republikovej rady, ktorá jediná môže rozhodnúť o tom, či strana Most-Híd vstúpi do nejakej vlády, aby prišli na rokovanie a odmietli vládu Smeru a SNS," dodáva Simon.

So Smerom nechce ďalší Sieťar

Zuzana Zimenová, ktorá je prvou poslaneckou náhradníčkou Siete, nebude v parlamente podporovať vládu Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete. Zimenová sa poslaneckého mandátu ujme v prípade, že niektorý zo zvolených poslancov Siete nastúpi do exekutívy, vtedy ako prvá náhradníčka automaticky nastúpi do parlamentu.

Zimenová by v národnej rade pôsobila ako nezaradená poslankyňa. Odborníčka na školstvo nie je členkou Siete, v strane viedla pracovnú skupinu Siete pre vzdelávanie. O svojom postoji dnes informovala stranícke orgány Siete. Z pôvodne desaťčlenného poslaneckého klubu Siete by tak novú vládu podporovalo len šesť poslancov.

Bugár: Simon je jediný, ktorý chce odísť

Podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon je podľa šéfa strany Bélu Bugára jediným poslancom NR SR zo strany a jediným členom predsedníctva, ktorý chce v prípade vstupu Mostu-Híd do koalície so Smerom a SNS odísť. Bugár dnes po rokovaní straníckeho predsedníctva povedal, že Simon na predsedníctve v pondelok po voľbách hlasoval za to, že odmieta úradnícku vládu a predčasné voľby. Zároveň súhlasil podľa neho aj s tým, že Most-Híd bude rokovať so Smerom a SNS.

„Súhlasil aj s našimi prioritami. Dnes povedal, že nerátal, že naše priority prejdú a on sa bude musieť rozhodnúť. Je to jediný člen predsedníctva a poslaneckého klubu, ktorý chce odísť,“ povedal Bugár. Ako dodal, vstupom do koalície bráni vzniku hnedého Slovenska. „Mojou psou povinnosťou je tomu zabrániť,“ vyhlásil.

Šebej neodíde

Poslanec NR SR František Šebej novinárom povedal, že on zo strany a ani z poslaneckého klubu neodíde. „Presvedčilo ma to, že neexistovala žiadna iná možnosť okrem predčasných volieb. Tie by znamenali takmer isto nepopísateľne väčšiu katastrofu,“ uviedol Šebej, podľa ktorého vznik úradníckej vlády je "blbosť".

František Šebej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Strane sa podľa Bugára podarilo presadiť do programu koalície deväťdesiat percent svojich priorít. „Za to by sa nemusela hanbiť ani jedna pravicová strana,“ povedal s tým, že predsedníctvo dnes niektoré priority ešte spresnilo. „Budeme pokračovať v rokovaní. Ak dôjde k dohode, programové prieniky budú dokončené. Presadili sme skoro všetko z protikorupčného boja. Presadili sme pomoc zaostalejším regiónom. V menšinovej otázke sme presadili tri body. Tiež zrovnoprávnenie stimulov pre domácich a zahraničných podnikateľov,“ vymenoval Bugár.

Už len 81

Simon nie je jediný z poslancov, ktorí odmietajú formujúcu sa vládu. Odchody v prípade podpisu koaličnej zmluvy avizujú aj Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík, ktorí v takom prípade opustia #Sieť. Macháčková a Petrík zostanú nezaradené poslankyne, Beblavý zatiaľ nepovedal, či sa vzdá poslaneckého mandátu. Ak by koalíciu nepodporili len títo štyria poslanci, kabinet Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete by mal oporu v 81 poslancoch. Údajne však nie sú vylúčené ani ďalšie odchody.

Strata poslancov môže znamenať pre strany aj stratu poslaneckého klubu. #Sieť by bez trojice Beblavý, Macháčková, Petrík nezostavila klub, keďže na to treba aspoň osem poslancov a mala by ich len sedem. Most-Híd by bez Simona klub zostavil, keďže by mal 10 členov. Údajne však Simon nemusí byť jediný, kto do klubu nevstúpi. Predseda Béla Bugár ešte v pondelok (14.3.) hovoril, že odchody z klubu Mosta-Híd zatiaľ nehrozia.

Simona pochválil Matovič aj Beblavý

Exministra pôdohospodárstva pochválili na Facebooku líder Oľano Igor Matovič. Ten odrátava poslancov, aby Smer nezostavil vládu. Simona nazval hrdinom. Ešte ich je sedem a Smer bude mať problémy.

 

Ďalší statočný HRDINA!!!Zsolt Simon práve teraz:"Ja som sa vyjadril sám za seba, lebo som svojprávny," hovorí Zsolt...

Posted by Igor Matovic on 15. marec 2016

 Zareagoval aj Miroslav Beblavý, ktorý tiež nechce ísť so Smerom do vlády.

 

Zsolt Simon sa tiez rozhodol, ze je prilis mlady, aby bol ministrom vo vlade, z ktorej si ministri odnesu Maserati a nenapravitelne znicenu povest. Dakujem...

Posted by Miroslav Beblavy on 15. marec 2016
Viac o téme: VládaZsolt SimonMostVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu