Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ficovi plán vyšiel, no čaká ho boj o funkcie: Dnes pôjde do tuhého, začinajú tvrdé rokovania

Robert Fico, Béla Bugár, Zobraziť galériu (2)
Robert Fico, Béla Bugár,

BRATISLAVA - Lídri Siete a Mostu-Híd cez víkend pristúpili na rokovanie so Smerom. Vzájomné sympatie sú síce dôleźité, no nič neriešia. Potenciálne vládne kvarteto Smer, SNS, Most a Sieť čakajú tvrdé rokovania o zložení kabinetu. Dnes sa to začne.

Smer-SD a #Sieť budú pokračovať v rozhovoroch o možnom vytvorení budúcej vlády. Zhodli sa na tom dnes lídri oboch strán Robert Fico aj Radoslav Procházka. Ako uviedli, nenašli žiadne otázky, ktoré by ich zásadne rozdeľovali. Strana #Sieť sa tak v pondelok 14. marca zúčastní na ďalšom kole rokovaní na Úrade vlády SR spolu so SNS a Mostom-Híd.

Ficovi plán vyšiel, no
Zobraziť galériu (2)

"Došli sme k záveru, že sme nenašli otázku, ktorá by nás rozdeľovala do takej miery, že by sme neboli schopní pokračovať v tomto procese," uviedol Fico. Potvrdil, že na rokovaní neriešili personálne otázky a výlučne sa venovali iba programovým prioritám. "Nevidíme zásadnú prekážku pokračovať v rokovaniach o týchto prioritách," dodal Fico na margo priorít strany #Sieť.

Pre Procházku je dôležité zistiť, či prípadná účasť #Siete na vláde vie byť reálnym nástrojom na presadenie ich plánu. Ide o osem požiadaviek. A to, prijatie protischránkového zákona, schválenie osobnej hmotnej zodpovednosti politikov, zníženie dane z príjmu fyzických aj právnických osôb, predĺženie poberania príspevku na starostlivosť o dieťa z troch na päť rokov, servisný balíček pre podnikateľov, ktorého súčasťou bude aj úplné zdobrovoľnenie gastrolístkov, zrušenie dane zo straty a zvýšenie paušálnych výdavkov pre remeselníkov a poľnohospodárov. Ďalšie dve strana predstavila dnes. Ide o účasť opozície na kontrole moci, najmä v zdravotníctve a doplnenie vyšetrovacieho tímu Gorila. "Nenašli sme v debate o týchto požiadavkách dôvod nestretnúť sa zajtra na debate o ich podrobnom rozpracovaní," dodal líder #Siete.

Procházka uviedol, že dnešné rozhodnutie predsedníctva rokovať so Smerom bolo odsúhlasené jednomyseľne všetkými zúčastnenými a nateraz nechce špekulovať o tom, či odídu niektorí členovia zo #Siete. "Nemám najmenší dôvod si myslieť, že by Sieť nemala poslanecký klub," dodal.Podpredsedníčka strany Katarína Macháčková už dnes avizovala, že ak bude #Sieť spolupracovať so Smerom-SD, vzdá sa svojho členstva.

Most bude pokračovať v rokovaniach

Strany Smer-SD a Most-Híd majú záujem pokračovať v rokovaní o vytvorení stabilnej vlády. Najskôr si však chcú vydiskutovať priority, ktoré budú súčasťou programového vyhlásenia vlády. Po dnešnom rokovaní medzi zástupcami Smeru-SD a Mosta-Híd na Úrade vlády SR to povedal premiér Robert Fico s tým, že až potom sa pristúpi k rokovaniam ohľadne úprav pomerov vo vláde či v parlamente.

"Prvé rozhovory potvrdzujú, že neexistujú také rozdiely, ktoré by nám neumožňovali pokračovať v tejto diskusii," skonštatoval Fico. Na základe vzájomnej dohody bude Most-Híd so Smerom-SD pokračovať v rokovaniach v pondelok (14. 3.). "Naším cieľom bude dosiahnuť dohodu o prioritách programového vyhlásenia vlády," podotkol Fico.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár uviedol, že počas prvého rokovania s víťazom parlamentných volieb 2016 nenašli žiadnu prekážku, pre ktorú by nemohli pokračovať v rozhovoroch. "V pondelok budeme konkrétnejšie hovoriť o programových prioritách," skonštatoval Bugár.

Ďalej povedal, že s Ficom dnes hovorili napríklad o protikorupčných opatreniach, regionálnych a menšinových predstavách, ako aj o pohľade na európsku politiku. Personálne otázky neriešili, dodal šéf Mosta-Híd.

Podľa Fica si Slovensko nemôže dovoliť chaos, a preto majú záujem na vytvorení stabilnej vlády. Ako povedal, oprieť sa chcú aj o politické skúsenosti Bugára. "Keď je takáto možnosť, skúsime ju využiť," skonštatoval.

Už v sobotu (12.3.) strana Most-Híd informovala, že je ochotná rokovať so Smerom-SD. "Ak si Smer-SD myslí, že treba stabilnú vládu, predpokladáme, že osloví štandardné politické strany a keď nás pozve, tak sa zúčastníme," skonštatoval Bugár.

Most-Híd však ešte tento týždeň rokovanie so Smerom-SD odmietol. Svoj názor zmenil po sobotňajšom Sneme Slovenskej národnej strany (SNS), keď podľa Bugára vysvitlo, že pravicová vláda na Slovensku nevznikne.

Viac o téme: Robert FicoRadoslav ProcházkaBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu