Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozhoduje sa o novej vláde Slovenska, napätie stúpa: Ide o všetko, Sulíkova reakcia na Kollára

Pravica rokuje o spoločnej vláde. Zobraziť galériu (17)
Pravica rokuje o spoločnej vláde. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štvrtý deň pokračujú rokovania o novej vláde. Zatiaľ to vyzerá skôr na vládu pravice ako vládu Smeru. Včera sa však situácia skomplikovala, strana #Sieť sa začala drobiť. Na Kollára sa začali valiť podozrenia zo spolupráce s mafiou. Vývoj je teda napínavý a my sme ho aj dnes sledovali ONLINE.

Rokovanie o novej vláde sme sledovali ONLINE

18:30 Stretnutie s Ficom Procházka nevylúčil

"Na rokovanie o zostavení vlády však nemám mandát," zdôraznil s tým, že neoficiálne rokovania sú súčasťou jeho práce.

18:25 Procházka predstavil svoje podmienky

Predsedníctvo Siete dnes schválilo priority, ktoré bude strana presadzovať do programového vyhlásenia vlády. 

17:55 Kaliňák priznal stretnutie s Procházkom, rokovanie zapiera

"Bavili sme sa o všeobecných témach, ale určite sme sa nebavili o zostavení vlády, na to ja nemám politický mandát," spresnil Kaliňák. Pripomenul, že Procházka je jeho bývalý spolužiak, nedeľňajšie stretnutie však nebolo nad rámec jeho ministerského mandátu. 
Kaliňák dodal, že obaja hovorili o "chaose a prekvapení", ktoré na Slovensku vzniklo po parlamentných voľbách. 

16:38 Lipšic bráni Kollára

"Myslím si, že dnes je istá šanca, že by mohla vzniknúť, možno prvýkrát v histórii Slovenska vláda, ktorá pôjde aj po tých najvyšších poschodiach korupcie. Aj po oligarchoch, aj po finančných skupinách, aj po tých, čo dnes v princípe Slovensku vládnu a Slovensko ovládajú. A preto je a ešte bude pomerne veľký tlak, aby takáto vláda nevznikla. Pokiaľ budem mať vo vláde vplyv na bezpečnostné zložky, ktokoľvek bude mať akékoľvek nelegálne trestné činnosti s organizovaným zločinom, bude niesť zodpovednosť," povedal Lipšic.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:25 V parlamente bude 77 nových a 73 staronových poslancov

V Národnej rade SR budeme mať 77 nových poslancov, zvyšných 73 už v parlamente v minulom volebnom období sedelo. Najviac nováčikov prichádza so SNS (15), najmenej s Mostom-Híd (1). Vyplýva to z výsledkov sobotňajších parlamentných volieb.

15:45 Rokovanie #Siete

V týchto chvíľach rokuje predsedníctvo strany #Sieť. Po rokovaní bude tlačová beseda, kde sa strana vyjadrí k aktuálnym politickým udalostiam.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

15:17 O čom sa bavil Kaliňák s Procházkom?

Minister vnútra Kaliňák na otázku RTVS o čom sa bavil s Radoslavom Procházkom odpovedal, že rozoberali "všeobecné politické témy".

15:00 SNS bude rozhodujúca

Na koho stranu sa Andrej Danko prikloní? K ľavici (Smer) alebo k pravici (SaS)? Túto otázku zatiaľ Danko nezodpovedal, naznačil iba, že bude rokovať so stranami, ktoré dostali mandát na zostavenie od prezidenta - to je Smer. Šéf narodniarov zdôraznil, že chce stabilnú vládu, pričom pravicové strany tomuto kritériu príliš nezodpovedajú.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

14:44 Zasadnutie predsedníctva #Siete

"Predsedníctvo #Siete sa dnes od tretej popoludnia bude zaoberať celkovou politickou situáciou a to najmä cez prizmu svojich programových priorít. Po jeho skončení budeme médiá informovať," prezradila pre Topky hovorkyňa strany Karolína Ducká.

14:30 Kollár zruší jedno ministerstvo

Sulíka Kollár na rokovaní príjemne prekvapil. Bude k dispozícii pravicovej vláde, ale ministerstvá nechcú. Jedno dokonca chce zrušiť. "Z dvoch miest vo vláde, ktoré mu prináležia, navrhuje Boris jedno miesto zrušiť (podpredseda vlády bez rezortu) a druhé dáva k dispozícii budúcemu premiérovi. Ak to takto klapne, navrhnem, aby to bolo ministerstvo zahraničných vecí a bude obsadené najlepším diplomatom (a nestranníkom), akého Slovensko má a to z dôvodu, že sa blíži slovenské predsedníctvo," tvrdí Sulík.

14:13 Pozrite si vyhlásenie Kollára a Sulíka po ich spoločnom rokovaní

Spoločné vyhlásenie R.Sulíka a B.Kollára po rokovaní

13:48 Fotka s Piťovcami je náhoda

"Asi nás tam niekto odfotil. Ja som bol na Kube s priateľkou na dovolenke, oni tam boli ako skupina. Stretli sme sa. Pána Rajeckého poznám roky, oni sú priatelia. Podnikám na Slovensku 25 rokov, za ten čas som stretol desaťtisíce ľudí. Nepotrebujem sa schovávať, vyviňovať ani hanbiť. Fotím sa s veľa ľuďmi, každý deň," vysvetľoval Kollár. Uznáva, že stretnutie na Kube s Ondrejčákom bola veľká náhoda, považuje to však za normálnu vec. Priznal, že sa s Ondrejčákom pozná, nepovažuje ho však sa svojho kamaráta. "Fotilo sa, tak sme sa odfotili. Ja som nevedel, že on je známy mafián. Ale je mi to úplne jedno. Odfotil som sa s hocikým," povedal.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

13:46 Sulík sa zastal Kollára

Po rokovaní s Kollárom Sulík uviedol, že v roku 2002 sa Kollár na Kube stretol náhodne práve s ním. "Keď on tu všetkých pozná, nejaká fotka môže vzniknúť. Otázka je, či kradol, páchal zločin a hlavne či bude robiť. Zrieka sa akýchkoľvek nominácií vo vláde, tak ako bude páchať zločin bez nominantov?" pýtal sa Sulík.

13:43 Kollár ukázal mafiánske zoznamy

Kollár si zároveň pred médiá priniesol tzv. mafiánske zoznamy a zdôraznil, že on na nich nie je. "Je tam meno Boris Kollár? Nie. A viete prečo? Lebo s nimi nič nemám. Viac k tomu nemám čo povedať, ja sa za svoj život nehanbím," zdôraznil. Celá kauza má podľa jeho slov slúžiť k tomu, aby sa nezložila pravicová vláda. "Tak tomu pomáhajte, robte to," povedal novinárom zvýšeným hlasom.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

13:14 Vyjadrenie Daniela Lipšica

O 14:30 sa ku koaličným rokovaniam vyjadrí Daniel Lipšic.

13:05 SNS rozhodne o budúcnosti v sobotu

Zasadnutie 22. snemu Slovenskej národnej strany sa uskutoční v sobotu 12. marca v Tomášove. Po ukončení snemu o 13. hodine sa bude tlačová konferencia.

13:04 Sulík je spokojný

Šéf SaS je po rokovaniach so štyrmi lídrami stredopravých strán – Most-Híd, OĽaNO-NOVA, Sieť a Sme rodina - Boris Kollár na margo stretnutí konštatoval, že sa darí hľadať spoločný prienik programov a cieľov. S predsedom Slovenskej národnej strany Andrejom Dankom sa Sulík stretne po tom, ako dostane poverenie na zostavenie vlády od prezidenta v prípade, že Robert Fico kabinet nezostaví.

12:55 Kollára sa zastala Flašíková-Beňová

"Nemáme na všetko rovnaké názory, ale to nemám ani s niektorými kolegami v Smere, s ktorými si je Boro názorovo výrazne bližšie ako so mnou. Napriek tomu považujem za nechutné zverejňovanie jeho fotografií spred 20 rokov," napísala europoslankyňa na Facebooku.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook)

12:52 Milionár nechce do vlády, ale má podmienky

Boris Kollár chce za podporu vlády presadiť niektoré zo svojich priorít, ako exekučná amnestia, zrušenie doplatkov za lieky, či zákony proti neprispôsobivým občanom. "Je to pár téz, na ktorých budeme trvať a chcem to splniť. Nejdem do politiky, aby som kradol a skočil na nejakú kosť. Chcem to robiť poctivo," uzavrel.

Kollár s Krajniakom dnes dorazili za Sulíkom na Range Roveri
Zobraziť galériu (17)
Kollár s Krajniakom dnes dorazili za Sulíkom na Range Roveri  (Zdroj: SITA)

12:51 Kollár chce dávať pozor na tety Anky

Kollár aj dnes Sulíkovi oznámil, že jeho hnutie nemá záujem obsadiť žiadne ministerstvo, aj keď má podľa svojich slov nárok na dve. "Sme ochotní ísť do koalície, aby sme si mohli ustrážiť naše priority. Chcem tiež vidieť, či sa náhodou nebudú nominovať ďalšie tety Anky či nejakí maséri," vysvetlil.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

12:49 Ľudia nechú oligarchov

Napriek tomu, že premiér Robert Fico v stredu vyhlásil, že základ stabilnej vlády môže byť len za účasti Smeru-SD a SNS, si Sulík verí. "Robím na tom, aby sme zložili vládu. Voliči rozhodli, že nechcú vládu Roberta Fica a najmä nechcú oligarchov, ktorí sú za ním. Pokladám za moju povinnosť urobiť všetko preto, aby vznikla pravicová vláda slušných ľudí, ktorá nebude toľko kradnúť," dodal.

12:48 Sulík je s rokovaniami zatiaľ spokojný

"Bolo to štvrté neformálne stretnutie v Liberálnom dome, nateraz posledné. Oceňujem vecný a ústretový prístup pánov Kollára a Milana Krajniaka (Sme rodina). Darí sa nachádzať spoločný prienik. Ak dostanem poverenie od prezidenta Andrej Kisku na zostavenie vlády, stretnem sa aj s Andrejom Dankom (SNS). Potom uvidíme, či koalícia vznikne alebo nie," povedal Sulík.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

12:46 Nádejam sa, že sme sa posunuli o krok vpred

Líder SaS Richard Sulík má nádej, že sa pravicoví politici po dnešku posunuli o ďalší krok vpred smerom k širokej pravicovej koalícii s 87 mandátmi. Povedal to po dnešnom neformálnom rokovaní s lídrom Sme rodina Borisom Kollárom.

12:35 Stabilný partner, ale bez ministerstiev

"Chcem byť istý partner. Nechceme však žiadne ministerstvá," povedal Kollár po stretnutí so Sulíkom.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

12:20 Kollár sa bráni pred fotkami

Šéf strany Sme rodina tvrdí, že sa pozná s ľuďmi na fotkách, ktoré dnes ráno rozoslal anonym. No zároveň dodáva, že nie je mafián a nemá s dotyčnými nič spoločné. Na Kube bol s priateľkou na dovolenke, keď sa stretol s Ondrejčákom, Rajeckým a Šalagom.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: topky)

11:45 Kotlebov poslanec na súde

Novozvolený poslanec Národnej rady Andrej Medvecký sa dnes spoločne so svojím bratom Jozefom postavil pred sudcu Okresného súdu v Námestove. Obvinený je z prečinu ublíženia na zdraví z rasovej nenávisti. Podľa obžaloby mal v novembri 2011 napadnúť občana Dominikánskej republiky.

Andrej Medvecký
Zobraziť galériu (17)
Andrej Medvecký  (Zdroj: Facebook/Andrej Medvecký)

11:30 Sulík nekomentuje Kollárove fotky

Sulík nechcel komentovať Kollárove fotky z minulosti, kde pózuje so šéfom Piťovcov Ondrejčákom. "A ja mám video s Kočnerom. Nebudem sa k tomu vyjadrovať," povedal Sulík pred stretnutím s Kollárom.

11:10 Kollár rokuje so Sulíkom

Kollár prichádza do Liberálneho domu
Zobraziť galériu (17)
Kollár prichádza do Liberálneho domu  (Zdroj: SITA)

10:55 Matovič: Ide o všetko

"Z diaľky sa to môže zdať, že ide o normálne politické vyjednávania. V skutočnosti platí to, čo sme mali na posledných bilbordoch - akcionárom Smeru "IDE O VŠETKO". Zvykli si na stámilióny z našej spoločnej pokladničky a 15 miliard eur (našich) eurofondov do roku 2020 berú ako lákavý bonus. Ak vznikne Sulíková vláda, vedia, že skončili. Preto použijú všetky svoje "zbrane", aby jej vzniku zabránili. Vojna nervov, vojna o charakter štátu," myslí si líder Oľano Igor Matovič.

10:30 Lipšic je ochotný vzdať sa postu ministra, kvôli oligarchom

"Finančné skupiny a oligarchovia robia všetko preto, aby nevznikla stredo-pravá vláda," myslí si Daniel Lipšic. Ten poukázal na to, že niekto sa snaží zdiskreditovať Borisa Kollára, aby nemohla vzniknúť pravicová vláda. "Finančné skupiny a oligarchovia urobia všetko preto, aby zostali stáť nad zákonom," tvrdí Lipšic, ktorý dodal, že ak by mala byť podmienka vzniku novej pravicovej vlády jeho nenominácia na ministra spravodlivosti, je pripravený sa vzdať tohto postu.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Ak by moja nominácia na rezort vnútra mala spôsobiť takú paniku, ktorá by znemožnila vytvorenie stredo-pravej vlády, tak sa o tento post nebudem uchádzať. Koniec-koncov najviac by sa potešila moja manželka a moje deti," napísal Lipšic na Facebooku.

10:00 Kollár čelí obvineniam zo spolupráce s mafiou

Objavili sa nové fotografie, ktoré potvrdzujú, že všetko bolo zrejme inak. Po tom, čo denník Sme včera poukázal na jeho mafiánsku minulosť, Kollár všetko poprel. Objavili sa však fotografie, ktoré jeho styky s mafiánskym prostredím potvrdzujú.

Rozhoduje sa o novej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: topky)

Do redakcie nám prišli fotografie s mafiánskym bossom Piťom. Nie je jasné, v ktorom období vznikli, pravdepodobne pochádzajú z Kuby, kde bol Kollár s partiou na dovolenke. Na záberoch sú všetci vysmiati, zabávajú sa pri drinkoch a očividne medzi nimi vládla priateľská atmosféra. Fotografie pravdepodobne pochádzajú z podniku Floridita.

Viac o téme: Igor MatovičRichard SulíkVláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu