Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zásadné vyhlásenie Danka zo SNS mení pomer síl: Tvrdá rana Sulíkovým plánom

Predseda SNS zastavuje rokovania so stranami, ktoré nedostali poverenie od prezidenta. Zobraziť galériu (3)
Predseda SNS zastavuje rokovania so stranami, ktoré nedostali poverenie od prezidenta. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda národniarov poriadne zamiešal kartami v budúcej možnej koalícii. Danko dnes zvolal neočakávanú tlačovku. Na nej adresoval tvrdé slová svojim prípadným koaličným partnerom - zastavuje s nimi rokovania. Pre viacerých lídrov má nachystané tiež pálčivé otázky. A nakoniec sa vyjadril aj k Mostu-Híd.

Vedenie Slovenskej národnej strany zastavuje od dnešného dňa rokovania s lídrami politických strán, ktoré boli zvolené do Národnej rady a bude rokovať len s tým, kto prijme poverenie na zostavenie vlády od prezidenta Andreja Kisku.

Zásadné vyhlásenie Danka zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nevidím prienik s Mostom

"Nevidím najmenší dôvod hľadať prieniky so stranou Most-Híd," vyhlásil si dnes prekvapivo Danko. To by mohlo znamenať koniec širokej stredo-pravej koalície. „SNS bola stranou agresivity, hulvátstva a korupcie. Som pripravený zdokladovať akékoľvek euro," kritizoval predchádzajúce vedenie strany predseda. Povedal tiež, že v sobotu majú národniari snem, na ktorom bude volený predseda strany.

"SNS neopúšťa témy, na ktorých stála," vyhlásil. Predsedníctvo sa podľa neho dnes uznieslo, že predseda SNS od dnešného dňa rokuje len s tým, kto prijme poverenie od prezidenta.

Nie je to o kávičkovaní

"Nemôže nikto zostavovať vládu spôsobom, keď na to nemá mandát. Toto nie je o kávičkovaní. Toto je o budúcnosti štátu," podotkol šéf národniarov s tým, že Slovensko bude potrebovať stabilnú vládu, a preto sa nebojí ani rizika predčasných parlamentných volieb. "To, že vyjadrím úctu každému občanovi, ktorý tu žije a platí dane, neznamená, že sme okamžite pripravení, bez vyjasnenia si zásadných vecí s politickými stranami, ktoré sú v parlamente, pristúpiť k akejkoľvek vláde," podotkol Danko.

Zásadné vyhlásenie Danka zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

SNS si nemyslí, že problém so stavením vlády stojí teraz na otázke SNS a strane Most-Híd. "Tento problém stojí na tom, že kto získal najviac hlasov, musí mať záujem zostaviť vládu. On nesie zodpovednosť, má právo komunikovať s lídrami politických strán a následne môže dochádzať k otázkam vzťahov jednotlivých lídrov," uviedol Danko. V tejto etape šéf národniarov preto ešte nevidí dôvod na hľadanie prienikov a spolupráce so stranou Most-Híd. "Pokiaľ bude situácia taká, že nebude možné zostaviť vládu a budú vyčerpané všetky dostupné možnosti, vtedy treba takéto otázky klásť," dodal Danko.

TOTO sa chce pýtať šéfov parlamentných strán

Smer

"Chcem sa pýtať na strategické podniky štátu, obnovenie Intercity, daňovo-odvodové zaťaženie, zrušenie nákupu radarov na ministerstve obrany a ďalšie otázky."

Most-Híd

"Budeme sa pýtať na autonómiu školstva, zdravotníctva."

SaS

„Prečo mal Sulík postoj k referendu za rodinu, aký mal? Ako to myslí s legalizáciou marihuany?"

Sme rodina - Boris Kollár

"Budem sa ho pýtať, či stále nie je politikom."

OĽaNO - NOVA

"Budem sa pýtať Igora Matoviča, či chce byť stále stranou 4 ľudí."

Viac o téme: SNSVOĽBY 2016Andrej Dnako
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu