Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

U prezidenta Kisku sa rozhoduje o budúcnosti Slovenska: Maratón rokovaní o novej vláde

Prezident dnes rokoval s predstaviteľmi politických strán. Zobraziť galériu (55)
Prezident dnes rokoval s predstaviteľmi politických strán. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Ako ďalej? Kto bude Slovensku vládnuť nasledujúce štyri roky? Odpoveď by nám mali dať najbližšie dni, prípadne týždne. Lídri šiestich politických strán, ktorí sa v sobotňajších voľbách do NR SR prebojovali do parlamentu, navštívili prezidenta. Prezident pozval všetkých, okrem Kotlebu. Kiska tiež poveril zostavením vlády Roberta Fica. S premiérom má zajtra naplánované stretnutie. Šéfovia politických strán, ktorí boli u prezidenta, sa vyjadrili k povolebnej spolupráci, na rade je však Fico.

Prezident Andrej Kiska sa dnes v Prezidentskom paláci stretol s predsedami väčšiny parlamentných strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Kiska na stretnutie nepozval iba Mariána Kotlebu z Ľudovej strany Naše Slovensko. Predseda strany Smer Robert Fico sa s prezidentom stretne zajtra, keďže dnes je v Bruseli na summite k migrácii.

Prezident sa dnes stretol s predstaviteľmi týchto strán:

10:00 - Prijal Richarda Sulíka
11:00 - Prijal Igora Matoviča a Daniela Lipšica
12:00 - Prijal Bélu Bugára
13:00 - Prijal Andreja Danka
14:00 - Prijal Borisa Kollára
15:00 - Prijal Radoslava Procházku

Pondelkovú situáciu sme sledovali ONLINE

17:00 Online prenos sme ukončili. Pokračujeme zajtra.

16:50 Fico absolvuje pravdepodobne celý program v Bruseli

Napriek tomu, že slovenský premiér Robert Fico plánoval odísť z dnešného summitu v Bruseli skôr, pravdepodobne absolvuje celú agendu. Dôvodom je zmena programu, ktorú ohlásil predseda Európskej rady Donald Tusk. Súvisí to s novými požiadavkami, s ktorými na rokovanie prišiel turecký premiér Ahmet Davutoglu.

15:55 Procházka chce presadiť hlavne obsah

"Pre nás má akákoľvek účasť vo vláde zmysel len vtedy, ak je nástrojom na presadenie obsahu. Pre nás dokonca ani len priama účasť v takejto vláde nemusí byť podmienkou jej podpory. Nám nejde o to mať kreslo alebo rezort, ale aby sa presadili niektoré veci," dodal Procházka.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

15:47 So Smerom nie, s pravicou a SNS áno

"My podporíme stabilnú vládu, ktorá bude mať šancu reálne vládnuť. Ku konkrétnej zostave sa vieme vyjadriť v závislosti od toho, koho pán prezident poverí a ako tie rokovania budú prebiehať," povedal Procházka. Ak Fico vládu nezostaví, poverenie by mal dostať ako druhý v poradí šéf SaS Richard Sulík. Na takomto rokovaní sa už #Sieť zúčastní.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

15:36 Procházka: Osobne si viem predstaviť stredopravú vládu aj s SNS

Líder strany #Sieť si osobne vie predstaviť širokú stredopravú vládu aj za účasti SNS. Či sa podarí zostaviť takúto stredopravú vládu, to podľa Procházku závisí od predstaviteľov strán, ktoré dostali mandát. "Akýkoľvek ďalší postoj prispôsobíme krokom prezidenta SR," avizoval a zopakoval, že #Sieť nepôjde na rokovanie o zostavení vlády so Smerom-SD. Práve líder tohto subjektu Robert Fico si v utorok ako šéf víťaznej strany preberie od Kisku poverenie na zostavenie kabinetu.

 

15:20 Predsedníctvo #Siete podržalo Procházku vo funkciu predsedu

 
Výsledky rokovania predsedníctva | #SIEŤ

Výsledky rokovania predsedníctva | #SIEŤ

Posted by #SIEŤ on 7. marec 2016

Predseda #Siete Radoslav Procházka ponúkol dnes predsedníctvu strany rezignáciu na svoju funkciu. Jednohlasne ju neprijalo, on sa na hlasovaní nezúčastnil. Predsedníctvo vyjadrilo Procházkovi plnú podporu. #Sieť nepôjde na povolebné rokovanie so Smerom-SD. Potvrdil to dnes Procházka na tlačovej konferencii v Bratislave.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

15:10 Posledný v poradí je Radoslav Procházka

Rokovania s najmenšou politickou stranou s prezidentom sú v plnom prúde.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

15:09 Kollár chce byť premiérom

Boris Kollár: Jedného dňa chcem byť určite premiérom

15:08 Kollár pravicovú vládu podporí

Cieľom jeho strany je nabrať takú silu, aby jedného dňa mohol ísť do exekutívy a rozhodovať. Zároveň sľúbil, že svoje požiadavky za podporu vlády sformuluje na začiatku, chce ich dať na papier a počas volebného obdobia ich už nebude dopĺňať. Podporu vládnym návrhom potom sľubuje aj v prípade, ak by s nimi nesúhlasil. "Budem ich podporovať celé štyri roky a je mi jedno, ako si budú svoju vnútornú politiku robiť," zdôraznil.

 

14:59 So Smerom Kollár nepôjde, ani keby sľúbili modré z neba

Do vlády Sme rodina nepôjde, ani keby ho volal Smer-SD a ani v situácii, že by hrozili predčasné voľby. "So Smerom-SD nepôjdem, aj keby mi sľúbil modré z neba," uzavrel Kollár.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

14:46 Kollár po rokovaní s prezidentom

Boris Kollár: Chceme podporiť vznik pravicovej vlády

14:45 Milionár chce podporiť vládu, nie do nej vstúpiť

"Niečo som sľúbil svojim voličom a predsa ich nepodrazím," zopakoval Kollár. Svoj postoj za vypočítateľnosť nepovažuje napriek tomu, že bude mať moc, ale nie zodpovednosť za vládu. "Ja som s tým neprišiel dnes, ale ešte pred voľbami. Politici sú prepojení na oligarchov a toto nájdete aj pri pravici. Môj politický papier je čistý, nie je tam žiadna škvrna. Aj pravica je v tom namočená, pozrite si kauzu Gorila," odporučil Kollár.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

14:39 Kollár: Nechcem sa zamazať účasťou v pravicovej vláde

Líder strany Sme rodina Boris Kollár sa nechce zamazať priamou účasťou v pravicovej vláde, je však ochotný ju podporovať pod podmienkou splnenia programových priorít jeho politického subjektu.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

14:19 Český prezident Zeman označil Kotlebovu stranu za fašistickú

Český prezident Miloš Zeman označil dnes Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) za fašistickú. Slovenské médiá podľa neho prispeli k rastu jej popularity. Povedal to pri návšteve Karlovarského kraja, píše spravodajský server iDNES.cz.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

"Ja som zablahoželal Robovi Ficovi k volebnému víťazstvu. Bez toho, aby som zasahoval do slovenských vnútorných záležitostí, prekvapil ma nástup asi ôsmich percent strany, ktorú pokladám za fašistickú. Predpokladám, že pán Kotleba na mňa podá trestné oznámenie, čo bude jedno z mnohých trestných oznámení, ktorým čelím," uviedol Zeman.

14:12 Slovo u prezidenta si berie podnikateľ a známa celebrita Boris Kollár

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

14:11 Danko po tom, ako odišiel od prezidenta

Andrej Danko po rozhovore s prezidentom Andrejom Kiskom

14:10 Danko sa nehrnie do vlády

Na otázku, či pripúšťa odchod SNS do opozície, Danko reagoval sľubom. "Sme kľúčová strana a sľubujem vám, že ten mandát využijem na to, aby sa do politiky vrátil zdravý rozum. Chcem si zachovať slobodu v rozhodovaní. Ak sa rozhodnem, budem patrične informovať. Nehrniem sa za každú cenu do vlády," uzavrel.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

14:08 SNS problém s Bugárom nemá

Danko uistil, že voči Mostu-Híd nemá averziu. Strana Bélu Bugára zatiaľ spoluprácu s národniarmi odmieta. "Ja delím ľudí len na dobrých a zlých, nie podľa takýchto názorov," uviedol Danko a odporučil dlhoročným politikom, aby si uvedomili, že už mali svoje možnosti a šance.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

14:05 Danko má rovnako blízko k Sulíkovi ako k Ficovi

"Ja nemám bližšie ani k Robertovi Ficovi (Smer-SD) ani k Richardovi Sulíkovi (SaS). Ja mám najbližšie k voličom SNS," uistil. Jeho strana sa podľa jeho slov musí rozumne rozhodnúť, komunikuje so všetkými lídrami, ktorý sa do parlamentu dostali. Názorové rozdiely v SNS na to, s kým do vlády, však za rozkol nepovažuje. "Máme názorové prieniky aj v sociálnej oblasti aj s pravicovými stranami," vysvetlil s tým, že teraz ide o to, kto bude ochotný počúvať, čo chce SNS presadiť.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

14:02 V SNS je to 50 na 50

Názory v SNS na to, či by mali národniari vstúpiť do vlády so Smerom-SD, alebo s pravicovými stranami, sú rozdelené 50 na 50. Po dnešnom rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom to povedal šéf SNS Andrej Danko s tým, že on je v strane jazýčkom na váhach, a preto sa chce rozhodnúť zodpovedne.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

14:00 Do prezidentského paláca prichádza Boris Kollár

A nevezie ho žiadna limuzína, ale kráča si po svojich.

Kollár so svojou dvojkou Milanom Krajniakom
Zobraziť galériu (55)
Kollár so svojou dvojkou Milanom Krajniakom  (Zdroj: SITA)

13:50 Andrej Danko práve odchádza od prezidenta

Zdržal sa tam najdlhšie. SNS bude kľúčová - môže ísť do vlády so Smerom alebo aj s pravicou.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

13:39 ĽSNS nevidí rozdiel medzi prezidentom a stranami

"Skutočnosť, že nepozval len našu stranu, hoci bola demokraticky zvolená viac ako 200.000 občanmi SR, je ďalším dôkazom a potvrdením toho, že všetky parlamentné strany Smer-SD, SAS, OĽaNO-NOVA, SNS, Sme rodina – Boris Kollár, Most-Híd, #Sieť a prezident SR sú na jednej strane. Hoci sa navonok tvária, že sú rozdielni a zastupujú rôzne politické prúdy, v skutočnosti medzi nimi niet žiadneho zásadného rozdielu," konštatuje sa v stanovisku ĽSNS zaslanom do TASR.

13:30 Kotleba reaguje na nepozvanie od prezidenta

Skutočnosť, že prezident Andrej Kiska pozval na rokovanie všetkých zástupcov novozvolených parlamentných strán s výnimkou ĽS Naše Slovensko, považuje táto strana za dôkaz toho, že okrem nej všetky parlamentné strany a hlava štátu sú na jednej strane a niet medzi nimi žiadneho zásadného rozdielu.

13:14 Kollár podporí pravicovú vládu na čele so Sulíkom

Hnutie Borisa Kollára Sme rodina podporí svojimi 11 poslancami pravicovú vládu. Na jej čele si vie predseda hnutia Kollár predstaviť šéfa SaS Richarda Sulíka. Za najväčšiu katastrofu by považoval úradnícku vládu pod gesciou prezidenta SR Andreja Kisku. Pripravený je rokovať so všetkými parlamentnými stranami, vrátane Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu a tiež Smeru-SD, hoci s tými spoluprácu odmieta. "Sulík dozrel, nie je v politike nováčik, je to ekonóm a ja som pravicovo zmýšľajúci človek, mám blízko k pravicovým stranám," uviedol.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: TASR)

13:05 Fico skráti svoj program v Bruseli a vráti sa skôr na Slovensko

Premiér Robert Fico skráti svoj dnešný program v Bruseli a vráti sa na Slovensko o niekoľko hodín skôr. Potvrdila to jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová. Dôvody premiér nechcel konkretizovať, bližšie sa k nim má vyjadriť až na tlačovej konferencii po pracovnom obede Európskej rady s Tureckom, na ktorom bude aj turecký premiér Ahmet Davutoglu. Nasledovné pracovné zasadnutie rady tak Fico neabsolvuje.

12:58 S prezidentom v týchto chvíľach rokuje predseda SNS Andrej Danko

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:58 Bugár po odchode od prezidenta

Béla Bugár po rozhovore s prezidentom Andrejom Kiskom

12:57 Bugár: S Kollárom by bola koalícia nestabilná

Bugár tvrdí, že SNS musí byť či už v stredopravej vláde alebo aj vo vláde za účasti Smeru-SD. Za kľúčový faktor pritom považuje stabilitu kabinetu, pričom takú vládu, ktorý by závisela od podpory Borisa Kollára (Sme rodina), by za stabilnú nepovažoval. Bugár chce teraz analyzovať, čo je dobré pre Slovensko a podľa toho sa rozhodne.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

12:53 Treba urobiť hrubú čiaru

"Hrubú čiaru po voľbách by mohli urobiť SaS aj OĽaNO-NOVA. Potom ale neplatí vyhlásenie, že len Bugár musí urobiť hrubú čiaru," povedal novinárom Bugár na margo vyhlásenia šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, podľa ktorého závisí možnosť poskladať stredopravú vládu od ochoty Bugára prehodnotiť odmietavý postoj k SNS.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

12:49 Bugár bude koalíciu s SNS vysvetľovať voličom ťažko

Strana Most-Híd by prípadnú koalíciu s SNS vysvetľovala svojim voličom len ťažko, bolo by to negatívne vnímané, aj keď všetko sa dá vysvetliť. Uviedol to dnes líder Mosta-Híd Béla Bugár po tom, ako rokoval s prezidentom Andrejom Kiskom.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

12:45 Na rade je predseda SNS Andrej Danko

12:42 Béla Bugár odchádza zo stretnutia s prezidentom

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:32 Matovič hovorí o stretnutí s Kiskom

Igor Matovič po rozhovore s prezidentom Andrejom Kiskom

12:18 Boris Kollár nechce ísť do vlády

Predseda Sme rodina Boris Kollár povedal, že bude predsedom poslaneckého klubu strany v parlamente. Podporí pravicovú vládu, ak bude podporovať rovnaké tézy ako Sme rodina. Ani ministrom nechce byť. Smer odmietol, ale rokovať z úcty k voličom bude so všetkými, aj s Marianom Kotlebom.

12:11 V týchto chvíľach rokuje s prezidentom Béla Bugár z Mostu-Híd

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:09 Nepozvať Kotlebu je správne

Matovič aj Lipšic sa zhodli na správnosti rozhodnutia prezidenta Kisku nepozvať na povolebné rokovania aj Kotlebu. "Ja nepoznám poslancov zvolených za ĽSNS, ale nie som si istý, že všetci sú fašisti. Marian Kotleba je," uzavrel Lipšic.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:06 Lipšic: Výsledky volieb sú lepšie ako v roku 2012

Lipšic je podľa svojich slov prekvapený, že médiá aj elity vyjadrujú z výsledku volieb sklamanie, a to väčšie, ako v roku 2012. "Vtedy vyhrala koalícia Výboh, Brhel, Široký, J&T, Penta a mali väčšinu. Výsledky týchto volieb sú kostrbaté, komplikované, ale sú lepšie ako v roku 2012," podotkol.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:04 Matovič by privítal aj predčasné voľby

Na otázku, či by pre OĽaNO-NOVA bolo lepšie vyhlásiť predčasné voľby, ako vládnutie so Smerom-SD, Matovič odpovedal kladne. "V tom prípade radšej predčasné voľby. Ale treba si povedať, že v nich posilní Marian Kotleba (ĽSNS) a z parlamentu vypadne Radoslav Procházka (#Sieť)," upozornil.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:02 Bugár je kľúčový

To, či bude OĽaNO-NOVA súčasťou budúcej vlády, podľa Matoviča záleží od predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára a šéfa SNS Andreja Danka. "Ich vzťah je podstatný. Či si pán Bugár vyberie menšie zlo, teda SNS, ktorá bola štyri roky v karanténe alebo si vyberie megazlo, teda Smer-SD. Toto je kľúčový bod. Keď tento gordický uzol rozsekneme, môžeme sa pohnúť ďalej. Kľúčový je najmä Béla Bugár," povedal Matovič.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:00 Matovič: Fico si môže moje číslo vymazať

Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý dostane poverenie na zostavenie vlády, si môže vymazať číslo lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča z mobilu. Odkázal mu to dnes Matovič po tom, ako aj v spoločnosti Daniela Lipšica rokoval s prezidentom.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:56 Rokovania s Igorom Matovičom a Danielom Lipšicom sa skončili

Na rade je teraz Béla Bugár.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:40 Predseda Slobody a Solidarity hovorí o stretnutí s prezidentom

Richard Sulík po rozhovore s prezidentom Andrejom Kiskom

11:37 Sulík si podáva ľavačku s prezidentom Kiskom

A.Kiska prijal R.Sulíka, podali si ruky ľavačkou

11:35 Odporcovia strany Kotlebu chystajú dnes mobilizáciu na námestí

Občianska platforma Nie v našom meste, ktorá rozvíja a podporuje toleranciu v Banskej Bystrici, organizuje dnes o 18.00 h na banskobystrickom Námestí SNP akciu, na ktorej chce vyjadriť svoj postoj k volebnému úspechu Ľudovej strany (ĽS) Naše Slovensko.

11:23 Europoslanec sa vzdá mandátu, ak bude SAS vo vláde

Na margo svojho mandátu europoslanca Sulík zopakoval, že ak bude SaS vo vláde, postu v Bruseli sa vzdá. Ak pôjde do opozície, Sulík europoslancom zostane a do slovenského parlamentu nenastúpi.

11:21 Sulík neodmieta SNS

S SNS však nejaké prieniky vidí. "Pán Danko je tiež za nižšie dane, zlepšenie podnikateľského prostredia, tu sa dokážeme dohodnúť. On nie je ten, kto chce rozdávať sociálne balíčky. Má záujem o korektné vzťahy a záujem komunikovať," povedal Sulík. To, že koalíciu s SNS odmieta Most-Híd, komentoval šéf liberálov tým, že treba pokračovať v rozhovoroch. "Myslím si, že sme pre neho jedna z opcií, o ktorej má zmysel pouvažovať," odkázal.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

11:19 Sulík stále odmieta Ficov Smer

Richard Sulík tvrdí, že Kiska ho v rozhovore nevyzval, aby zvážil v prípade potreby odmietavý postoj SaS ku koalícii so Smerom-SD. Stále tak platí, že liberáli so Smerom-SD do vlády nepôjdu. "Bol by to taký mačkopes. Našim voličom sme sľúbili, že nepôjdeme so Smerom-SD do vlády," zopakoval s tým, že Fico ho zatiaľ nekontaktoval.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:17 Posledné úpravy a ide sa na to

Matovič a Lipšic dostali druhý najvyšší počet hlasov z pravice.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:14 Sulík dorokoval s prezidentom a odišiel z prezidentského paláca

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:10 S prezidentom práve rokuje Igor Matovič a Daniel Lipšic

Lídri Oľano-NOVA dorazili do prezidentského paláca
Zobraziť galériu (55)
Lídri Oľano-NOVA dorazili do prezidentského paláca  (Zdroj: Jan Zemiar)

11:07 Sulík je pripravený zostaviť vládu

Ak sa Ficovi vládu zostaviť nepodarí, Sulík ako predseda druhej najsilnejšej strany v NR SR by mal dostať poverenie ako druhý v poradí. Zatiaľ to však považuje za predčasnú otázku. "Uvidíme, ako Robert Fico s poverením naloží, potom som pripravený ísť do toho," vyhlásil Sulík. O ďalších konkrétnych krokoch bude SaS informovať tento týždeň vo štvrtok alebo v piatok na tlačovej konferencii.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

11:00 Sulík: Poverenie Ficovi zostaviť vládu je jediný správny krok

Rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kiska dať v utorok poverenie na zostavenie vlády víťazovi volieb šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi je jediný správny krok. Novinárom to dnes povedal šéf SaS Richard Sulík, ktorý s hlavou štátu hovoril o výsledku sobotňajších parlamentných volieb.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

10:51 Kollárovo hnutie je v parlamente vďaka volebnému systému

Politológ Ján Baránek súhlasí s tým, že zvolenie hnutia Sme rodina - Boris Kollár do parlamentu je precedens. Ako však uviedol, pri súčasnom volebnom systéme sa takémuto precedensu nemožno čudovať. "Zlý systém generuje ďalšie veci, ktoré vníma verejnosť ako anomálie," uviedol

Baránek v súvislosti s faktom, že hnutie, ktoré vzniklo krátko pred voľbami, vo voľbách bezpečne prešlo cez päťpercentnú hranicu. "V každom regióne by museli postaviť lídrov, ktorí by museli presvedčiť a ktorí majú aspoň nejakú skúsenosť z regionálnej politiky," uviedol.

10:10 Rokovanie prezidenta a Sulíka

V týchto chvíľach rokuje prezident s Richardom Sulíkom. Jeho strana totiž získala vo voľbách najsilnejšie postavenie z pravice. Ten prišiel s 8 štichmi na pravej ruke, ktorú si poranil v sobotu neskoro v noci pri oslavách svojho úspechu.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

9:55 Kiska poverí Fica

Prezident SR Andrej Kiska poverí v utorok zostavením vlády predsedu víťaznej strany Smer-SD Roberta Fica. Hlava štátu to dnes oznámila na tlačovej besede s tým, že po voľbách vznikla komplikovaná situácia.

Kiska: Situácia je komplikovaná, Kotlebu nepozvem

Kiska si myslí, že nikto nebude tvrdiť, že nebol výsledkami volieb prekvapený. "Máme tu iné výsledky, ako predpokladala väčšina samotných strán. Máme tu hneď niekoľko nových strán v parlamente a budeme tam mať aj radikálny politický extrémizmus v rovnošatách," podotkol.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov tak vznikla komplikovaná situácia. "Je tu viacero deliacich čiar medzi zvolenými stranami. Niektoré nie je možné prekonať, ani by to nebolo správne, niektoré nebude ľahké prekonať, aj keď to zrejme bude nevyhnutné. Zvolení lídri si s tým budú musieť poradiť," odkázala hlava štátu.

Práve so šiestimi predsedami zvolených strán sa Kiska stretne ešte dnes. Fico cestuje na summit do Bruselu, s prezidentom sa stretne v utorok ráno. Šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu prezident nepozval. "Chcem vedieť, ako predsedovia vidia možnosť poskladať stabilnú väčšinu. Situácia je komplikovaná, preto chcem postupovať systematicky tak, aby sme postupne zistili, aké možnosti sú a aké nie sú," vysvetlil.

U prezidenta Kisku sa
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

 Podľa prezidenta už nejaký čas voliči odkazujú, že potrebujeme u nás dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát. "Tentoraz to odkázali tak nahlas a tak zreteľne, že sa to nedá prepočuť. Nemyslím, že sú u nás ohrozené hodnoty, ľudia však dali najavo očakávanie, že tieto hodnoty prinesú konkrétne výsledky pre ich každodenný život," dodal Kiska s tým, že potrebujeme vládu aj opozíciu, ktoré presvedčia ľudí, že nemusia chodiť k voľbám len protestovať.

Kiska bude rokovať s lídrami pravice

Následne od 10. hodiny budú postupne prichádzať predsedovia. Ako prvý príde Richard Sulík (SaS), nasledovať budú Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Danko (SNS), Boris Kollár (Sme rodina) a Radoslav Procházka (#Sieť).

Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý by mal ako víťaz volieb dostať do Kisku poverenie na zostavenie vlády, dnes cestuje na summit do Bruselu, prezidenta by mal navštíviť v utorok (8.3.) ráno. Šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu do prezidentského paláca podľa informácií nepozvali.

VIDEO z tlačovky prezidenta

 

 

 

Sledujte naživo moje vyjadrenie k výsledku volieb a ďalším krokom

Posted by Andrej Kiska on 7. marec 2016

 

Viac o téme: Robert FicoMatovičSulíkProcházkaAndrej KiskaVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu