Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Voľby 2016: Sulík odhodlane vyhlásil: Sme pripravení prevziať zodpovednosť a vládnuť!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska poverí zostavením vlády víťaza volieb, a to bude bez diskusie strana Smer-SD. Vyhlásil to dnes predseda SaS Richard Sulík s tým, že ak vládu Robert Fico (Smer-SD) zostaví, tak je vybavené, ale ak nie, tak nastupuje SaS.

"Ak budú všetky hlasy sčítané, uvidíme. Úradnícku vládu si ale neviem rozumne predstaviť. Sme pripravení prevziať zodpovednosť a regulárne vládnuť. A to na základe programového vyhlásenia vlády, na ktorom sa musíme dohodnúť. Ak budeme presadzovať to isté, Agendu 2020, vtedy do toho ideme a nepotrebujeme žiadnu úradnícku vládu," dodal Sulík.

Do centrály SaS zavítal aj Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). "Je mi ľúto výsledku KDH a bola by škoda, ak by v parlamente chýbalo. Ako to bude, dozvieme sa o pár hodín," povedal.

Predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý tiež prišiel do centrály liberálov, je presvedčený, že na výsledku strán ako OĽaNO-NOVA a SaS sa prejavila jasná rétorika odmietania Smeru-SD. "Ostatní sa vykrúcali a dostali zaslúžene na frňáka," uzavrel.

Sulík chce pravicovú koalíciu, spoluprácu s Kotlebom vylúčil

Opozičná SaS má eminentný záujem zostaviť pravicovú reformnú vládu, akúkoľvek spoluprácu so Smerom-SD liberáli odmietajú. Predseda SaS Richard Sulík to povedal krátko pred zatvorením volebných miestností. Sulík zároveň odmietol spoluprácu so ĽS-NS Mariana Kotlebu.

„Stredou sa končila naša pomerne dlhá a náročná predvolebná kampaň. Myslím, že sme podali celkom slušný výkon. Pochopil som, že má zmysel sa posnažiť urobiť dobrý program. Sme strana čitateľná a čakáme, ako budú o nás súdiť voliči,“ povedal Sulík. Predpokladá, že SaS naplní svoj cieľ a získa viac ako šesť percent.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nie je stranou na jedno volebné obdobie. "Je sedem rokov, čo sme založili SaS. Dnes po siedmich rokoch môžem povedať, že SaS nie je stranou na jedno volebné obdobie. Po druhé nie je stranou jedného človeka, po tretie je to strana hodnôt. Sme strana, ktorá preukázala svoju životaschopnosť v tvrdej konkurencii. Zvíťazili sme preto, lebo sme zostali principiálni a nebojácni, neohli sme sa, nepredali sme sa a v zásadných veciach sme neotáčali," zdôraznil.

„Nech dosiahneme akýkoľvek výsledok, pristúpime k nemu s veľkou pokorou,“ dodal Sulík s tým, že podľa všetkého sa voliči rozhodli dať liberálom druhú šancu. V centrále SaS na výsledky čaká viac ako stovka členov a sympatizantov strany. Liberáli pokrikmi dávajú najavo radosť vzhľadom na prvý exit-pool TV Markíza, ktorý SaS nameral tesne vyše 13 percent. 

"Som veľmi spokojný. Som rád, že sme prispeli 'troškou do mlyna' k volebnému výsledku SaS-ky. Ukázalo sa, že spolupráca, spájanie síl má efekt a chceme v tom, samozrejme, ďalej pokračovať," reagoval na výsledky exit pollu Ľudovít Kaník, ktorý do centrály SaS zavítal okolo polnoci. Kaník tento týždeň odporučil voličom svojej strany Demokrati Slovenska, aby vo voľbách podporili stranu SaS.

 

Viac o téme: SaSRichard SulíkMarián KotlebaVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu